bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Майдані незалежності танцювали за права жінок у рамках всесвітньої кампанії «Мільярд протестів»
19.02.2013

Українці вперше танцювали в рамках кампанії «Мільярд протестів». Мета кампанії – привернути увагу всього світу до проблеми насильства щодо жінок та закликати жінок протестувати і не дозволяти більше себе кривдити.

 «Українська фундація громадського здоров’я виступила з ініціативою приєднання України до кампанії «Мільярд протестів», – розповідає Галина Скіпальська, виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я». – Разом з мільйонами жінок у всьому світі, ми вийшли на головну площу України, щоб звернутися до кожного із закликом припинити насильство. Ми просимо жінок не терпіти знущання й звертатися по допомогу, чоловіків – змінити свою поведінку, тих хто поряд – не лишатися байдужими. Не будьте байдужими, не терпіть насильство, скажіть «Досить»!».

За статистикою ООН, кожна третя жінка у світі зазнає фізичного або сексуального насильства – це мільярд дівчат та жінок.

«Ми щиро сподіваємось, що сьогоднішній захід, який є частиною глобального засудження насильства проти жінок, матиме гучний вплив на припинення таких злочинів проти жінок, – говорить Нузхат Ехсан, Представник Фонду Народонаселення ООН в Україні».

«Насильство – це проблема, яка стосується не тільки жінок, а й чоловіків. Чоловіки також мають долучитися до її вирішення, – зазначає Елла Ламах, директор програм ГО «Центр – розвиток демократії». – У першу чергу, їм потрібно зрозуміти, що насильство – це не вихід та не засіб для вирішення конфліктів; що насильство неприпустиме, і його нічим не можна виправдати. Щоб припинити насильство над жінками, необхідно позбутися старих гендерних стереотипів та виробити нові суспільні норми, за яких стосунки між чоловіком і жінкою будуватимуться на засадах рівноправності та партнерства».

«Насильству  нема виправдань. Не може бути аргументів для вчинення насильства над дівчатами та жінками, –говорить Владислав Марданенко, співголова Мережі «Чоловіки за рівність». – Тема протидії насильству ще більше стає актуальною у часи інформаційних технологій, коли дівчата та жінки використовуються як об’єкт принижень. Ми, молоді чоловіки, повинні бути більш ознайомлені з темами протидії насильству та відповідальними за свої вчинки».

«Ми з колегами щодня працюємо із потерпілими від насильства дівчатами, жінками, молодими матерями та їхніми дітьми, – розповідає Ганна Остапчук, старший соціальний працівник Центру допомоги дівчатам та молодим жінкам у складних життєвих обставинах «Право на здоров’я».  – Ми усвідомлюємо, що аби покласти край насильству, необхідно не лише боротися з його наслідками, а й працювати на попередження. Тому я приєдналася до акції «Мільярд протестів», щоб сказати «Досить!» насильству від імені команди Центру «Право на здоров’я», від імені дівчат та жінок, котрі звертаються до нас по допомогу, та жінок у всьому світі».

Організатори акції в Україні: Міжнародний благодійний фонд «Українська фундація громадського здоров’я», Міжнародна організація «Право на здоров`я», Фонд Народонаселення ООН.

Додаткова інформація

Насильство є розповсюдженою формою порушення прав людини. Моральне та фізичне насильство руйнує особистість потерпілої, негативно впливає на її соціальне життя та можливість гармонійно виховувати дітей. Крім цього, діти, які стають свідками насильства, підсвідомо переймають таку модель стосунків між чоловіком та жінкою. Це є доказом того, що насильство щодо жінок є соціальною проблемою, яка зачіпає не самих лише жінок, а й має негативний вплив як на окремі родини, так і на суспільство в цілому. 

В 2012 р. Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка на замовлення МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» провів дослідження ситуації насильства серед жінок, які опинилися у складних життєвих обставинах.

За результатами дослідження, кожна друга з опитаних жінок зазнавала фізичного насильства протягом останнього року. Серед них більше жінок, які зазнавали не один, а два чи більше видів насильства. Найпоширенішими видами фізичного насильства виявилися ляпас, тягання за волосся і жбурляння предметами 

Переважна більшість опитаних жінок не зверталася до жодної установи/організації/закладу у випадках, якщо над ними вчиняли фізичне насильство. Серед установ, до яких жінки все ж таки зверталися, переважають правоохоронні органи – кожна п’ята, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та лікарні – кожна десята, кожна двадцята – до жіночих консультацій, психологічних служб та церкви.

При цьому, дослідження показало, що часто чоловіки-партнери схильні до ревнощів, бажання повністю контролювати місцезнаходження жінки, її зовнішній вигляд та контакти з іншими людьми, а також бажання бути головним авторитетом в очах партнерки.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.