bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Цікаві приклади соціального підприємництва у світі
14.10.2015

Термін «соціальне підприємництво» все частіше з’являється на сторінках ЗМІ. Соціальне підприємництво – це підприємницька діяльність, спрямована на інновативну, суттєву та позитивну зміну в суспільстві. Головним мотивом такої діяльності є не фінанси, а прагнення розвитку громади.

Соціальне підприємництво – це відгук на хронічні проблеми суспільства – бідність, безробіття чи розосередженість громади. Цей тип підприємницької діяльності задовольняє ті потреби, які не може задовольнити державний сектор, а приватний – ігнорує.  Глобальне народжується через локальне. Саме тому Google Impact Challenge проводить конкурс ідей, які вирішують глобальні проблеми суспільства. ГУРТ вирішив розповісти про п’ять інноваційних ідей-фіналістів конкурсу від Google у різних країнах,  здатних змінити світ вже сьогодні.

ІНДІЯ

Близько 53% населення Індії працюють як фермeри, але й досі більшість із них ледь виживають. Однією із причин цього є недостатньо розвинена система обміну досвідом ведення фермерського господарства. DIGITAL GREEN – індійське соціальне підприємство, яке пропонує допомогу фермерам в здобутті навичок, необхідних для утримання сільського господарства. Таким чином фермери можуть знизити свої витрати та підвищити продуктивність своєї праці.

Як можна допомогти з розвитком системи обміну знань? Дуже просто! Кожен фермер матиме змогу записати відео з корисними порадами і, відповідно, отримати відео від інших людей. За три роки DIGITAL GREEN планує забезпечити онлайн-курси сільського господарства для близько 1 мільйона фермерів із 10 000 сіл Індії.

ФРАНЦІЯ

1001 Fontaines – французьке соціальне підприємство, яке має на меті поширювати технологію очищення води по всьому світу. Як це зробити найефективіше та найдешевше? Це питання 1001 Fontaines вирішило за допомогою залучення до процесу місцевого населення.

Допомагаючи малому підприємництву на місці та інформуючи про технології очищення води, можна отримати чисту питну воду за дуже низькою ціною. Також це підприємство хоче навчати людей правилам заощадження води. 1001 Fontaines планує за 5 років надати доступ до питної води 1 мільйону людей завдяки роботі близько 250 малих підприємств. Поки робота підприємства планується у Камбоджі, Мадагаскарі та Індії.

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

Solar Aid прагне надати доступ до сонячного освітлення громадам Африки шляхом створення дистриб'юторської мережі з місцевими підприємцями. Більше 110 млн домашніх господарств у сільських районах Африки користуються гасовими лампами, які виділяють шкідливий дим і забирають до 20% від доходу сім'ї. Ламп на сонячних батареях, забезпечення яких коштуватиме 5 фунтів стерлінгів, вистачить одній родині на 5 років. Крім того, це складає тільки 2% порівняно з вартістю гасу. Solar Aid працює з танзанійськими підприємцями, щоб створити сонячний концентратор для їхніх громад, пропонуючи доступне, чисте освітлення, а також надання можливості працевлаштування. За 3 роки, сонячним освітленням буде забезпечно 112 млн чоловік, що дозволить зекономити до 196 млн фунтів стерлінгів доходів і знизити частоту респіраторних захворювань. SolarAid прагне замінити гасові лампи  в Африці на світлодіодні до 2020 року.

БРАЗИЛІЯ

Instituto de Desenvolvimento Sustentavel Mamiraua в Бразилії створив проект «Сонячні машини з виготовлення льоду». Цей проект є вирішенням проблеми рибалок, які не мають достатньо льоду, щоб заморозити пійману рибу й доставити її до столу покупця придатною для споживання. Планується зробити 10 машин для виготовлення льоду, які працюватимуть на сонячній енергії та дадуть прибуток в середньому 12% для 100 родин рибалок. Протягом двох років представники компанії  навчать близько 10 000 людей, які в результаті зможуть скористатися льодом, тим самим збільшивши свій дохід.

АВСТРАЛІЯ

Engineers without borders (EWB) Australia – громадська організація, яка стала одним із переможців проекту Google Impact Challenge Australia. Ця ГО наполягає на тому, що знання техніки та мистецтва інженерії мають належати кожному, незалежно від його соціального та фінансового статусу.

Ідея одного з проектів полягає у встановленні спеціально спроектованих біотуалетів, які рокладають відходи. Будування таких туалетів не затратне і вимагає лише підручних засобів. Це допоможе підвищити рівень санітарії у всіх країнах, де це необхідно. Особливо стане у нагоді тим людям, які живуть у місцевостях із постійними повенями, оскільки такі туалети можна робити легкими і герметичними, а відходи не зможуть потратипи до потоку води. 

Підготувала Дарія Каркунова

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.