bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

10 фільмів про «інакших» людей: альтернатива стереотипному кіно
23.01.2016

Стереотипне мислення існувало завжди і всюди. Чужоземців зневажливо називали «варварами»  за часів існування античної Греції та Риму; сьогодні ж на жінку навішують ярлик домогосподарки, яка має бути берегинею оселі, поки чоловік багато працює.

Поряд із цим демократичні суспільства намагаються протистояти дискримінації. Стереотипи проявляються у різних галузях нашого життя, в тому числі в кіно. Якщо ви прагнете подолати у собі стереотипне мислення, пропонуємо до вашої уваги добірку цікавих фільмів про сприйняття інакших людей.

Повнометражний фільм Роберта Земекіса «Форест Гамп» отримав 6 премій «Оскар» та ще 32 нагороди по всьому світу, викликавши значний суспільний резонанс. Форрест – не зовсім звичайна дитина. У нього доволі низький рівень IQ, але велике й добре серце. Над Форрестом постійно знущаються, завдяки чому він навчився швидко бігати. Це вміння допомагає юнакові стати справжньою зіркою футболу. Після закінчення університету Форрест потрапляє на військову службу в армію США, де також стає національним героєм. Форрест не розуміє, чому став таким відомим, але своїми діями надихає навколишніх.

Ніколас Гарріган нещодавно закінчив медичну школу в Шотландії. Але перспектива працювати сімейним лікарем його не приваблює. Рішенням долі Ніколас зустрічається із президентом Уганди Іді Аміном. Його влада й сміливі рішення спочатку зачаровують шотландського медика, і той стає особистим лікарем диктатора. Однак жорстокий режим,  криваві злочини, параноя, репресії, ксенофобія і виселення з Уганди азіатів змінюють ставлення Гаррігана до свого кумира.

Мінісеріал, який акцентує увагу на проблемі торгівлі людьми і сексуального рабства у сучасному світі. 16-річна українка Надія тікає із дому, спокусившись на роботу в модельному агентстві на Заході, та після від’їзду про неї нічого не чути. У Празі раптово зникає мати-одиначка Хелена після побачення з багатим бізнесменом. У Таїланді викрадають 12-річну американку, а в Румунії зникає безвісти Катерина після того, як зустрілася із нареченим, якого знайшла в інтернеті. Ці дівчата змушені розділити долю тисячі подруг по нещастю. Їх відвезли до Європи чи Америки, але всі вони стали заручницями сексуального рабства.

Драма англійського режисера і сценариста Домініка Севанджа показує життя людей різних соціальних статусів. Головний герой Марк – успішний бізнесмен та благополучна в усіх значеннях цього слова людина – відчуває докори сумління через те, що навколо безліч жебраків і безпритульних. Одного разу він вирішує допомагати тим, кому пощастило в житті менше, ніж йому. Однак Марк не уявляє, до яких змін може привести його благородний вчинок.

Спільна франко-американсько-мексиканська драма присвячена проблемі взаєморозуміння людей. Три сюжетні лінії, що розгортаються у різних країнах, фатальним чином переплітаються навколо долі головних героїв. Політичний контекст тісно пов'язаний із соціальним, культурним і релігійним світоглядом.

Знята на реальних подіях стрічка американського режисера Рассела Малкехі відкриває очі на проблеми несприйняття ЛГБТ. Події фільму відбуваються у сімействі Гріффітів. Батьки дізнаються, що їх син, Боббі, гомосексуал, і Меррі, побожна християнка і мати, намагається «вилікувати» сина. Вона водить його до психолога, вголос читає Біблію, слухає проповіді по радіо, але не помічає, як губить зв'язок із сином, назавжди втрачаючи його.

Фінська стрічка, яка навчить глядача толерантно ставитися до людей із інвалідністю і поважати їхнє право самостійно будувати власне життя. У центрі сюжету – Сійрі – дівчина з ментальною інвалідністю, яка мріє бути незалежною, працювати і кохати, як інші. Вона докладає безліч зусиль, аби втілити свої наміри у життя, однак зіштовхується із нав'язливою жалістю до себе зі сторони суспільства.

Фільм «Мене звати Кхан» привертає увагу до стереотипів, пов’язаних із національною та релігійною приналежністю. Мусульманин Різван Кхан, людина з аутизмом, яка не переносить гучного шуму і жовтого кольору, переїздить у Сан-Франциско з Індії. Там він швидко влаштовується продавцем косметики й закохується в симпатичну матір-одиначку Мандіру, одружується й починає власний бізнес. Однак трагедія 11 вересня 2001 року перекреслює надії Кхана на щасливе життя. Мусульмани стають ворогами суспільства, ставлення до Різвана та його родини змінюється, а його пасинок Сем гине в сутичці з однокласниками. Горе дружини, яка звинувачує його у трагедії, спонукає Кхана дістатися до президента й особисто сказати йому, що він, Кхан, не терорист.

Французький фільм режисера Жака Одіара, який здобув «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю, розкриває проблему біженців та їх інтеграцію у нове суспільство. Кінострічка показує події наприкінці громадянської війни на Шрі-Ланці. Діпан, один із учасників терористичної організації «Тигри визволення Таміл-Іламу», тікає до Європи. Разом із дружиною та дівчинкою, яку він видає за свою доньку, потрапляє до Парижа, де знаходить роботу консьєржа в одній багатоповерхівці. Він сподівається, що нарешті заживе нормальним життям, але незабаром Діпану довелося згадати, що він – воїн, і стати на захист своїх рідних.

Прем’єра стрічки «Дівчина з Данії» в Україні відбулася 21 січня 2016 року. Однак екстравагантний фільм, що розповідає драму чоловіка, який ідентифікує себе з жінкою, уже активно обговорюють в соціальних мережах та на кінофорумах. В 1920-х роках у Копенгагені художниця Герда Вегенер просить свого чоловіка Ейнара Вегенера попозувати в якості жіночої моделі. Портрети набувають популярності, й Герда продовжує писати картини зі своїм чоловіком в жіночому образі. Ейнару подобається власна жіноча зовнішність, і він починає жити під ім'ям Лілі Ельбі. Згодом Ельбі стає першою людиною, яка пройшла хірургічну корекцію статі.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.