bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міжнародні літні проекти: значення для гармонійного розвитку особистості та суспільства
28.07.2016

Поєднати корисне з приємним влітку можна завдяки міжнародним проектам в Україні та за кордоном. Про різний досвід та враження ГУРТу розповіли представники та учасники натхненних проектів, яких об'єднують спільні цінності. 

Проекти Європейської Волонтерської Служби

Однією з організацій, які відправляють українських волонтерів закордон за ЄВС-програмою, є Інститут Суспільних Ініціатив. Команда цілеспрямованих молодих та професійних людей мають на меті сприяти становленню громадянського суспільства. Задля цього організація реалізовує проекти у сфері розвитку громади, проводить спеціальні тренінги та курси для публічних установ та бізнесу, а також створює можливості для молоді, у тому числі завдяки ЄВС-волонтерству.

Тарас Репицький, Голова правління ГО «Інститут Суспільних Ініціатив»: «Активний відпочинок, цікаві друзі, нові знання та навички, практика іноземних мов та ще нескінченний перелік переваг. Це все без перебільшення отримує кожен учасник міжнародних таборів та програм в рамках Європейської Волонтерської Служби (EVS). Участь у подібних програмах - важливий елемент розвитку громадянського суспільства в Україні, адже за допомогою міжкультурного діалогу людина розвиває такі риси характеру як критичне мислення, аналіз та навички комунікації.

Міжкультурний діалог відкриває кожній особі прямий та живий доступ до інших думок, знань про культуру та особливості тієї чи іншої національності, регіону чи країни. Це, у свою чергу, дозволяє будувати зв’язки та поширювати інформацію про Україну. Кожен учасник міжнародних програм є  культурним дипломатом нашої країни, що на сьогодні надвичайно важливо. І поки кордони держав досі закриті, варто постійно розширювати свій власний кордон можливостей, пізнаваючи сповнений різними цікавинками світ».

Міжнародні волонтерські табори за кордоном

Всеукраїнська асоціація молодіжного співробітництва «Альтернатива-В» – неполітична, неприбуткова громадська організація, що була заснована на добровільних засадах у 1992 році. Основною метою Асоціації є здійснення діяльності, спрямованої на задоволення та захист молодих людей в Україні, їх законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів. Серед основних напрямків діяльності  організації - проведення міжнародних молодіжних волонтерських таборів на території України та координація міжнародних волонтерських обмінів. Як зазначає Валерій Бідношей, координатор напряму міжнародних волонтерських таборів, молодіжні табори надають можливість молоді долучитися до активного суспільного життя, участі у розвитку місцевих громад, сприяють молодіжному лідерству у соціальній, економічній та політичних сферах.

Катерина Луцкова, учасниця волонтерського табору у Німеччині: «Як зараз пам'ятаю, як з великим нетерпінням чекала на свої 18 років, бо для мене це означало можливість поїхати закордон у волонтерський табір. Отже, у 2007 році навесні разом із організацією «Альтернатива В» я вибрала табір у Німеччині. 

У мальовничому містечку Кветцдьольсдорф, між Берліном та Лейпцигом, я провела три незабутніх та найщасливіших тижні в моєму житті. Завдання нашого табору полягало, в першу чергу, у допомозі з будівництвом дерев'янних будиночків у невеличкому лісі біля замку. Також потрібно було робити дрібну роботу на кухні, в саду та в замку, в якому ми і жили. За ці три тижні я багато чому навчилася. Під одним дахом жили інші 15 волонтерів, з якими півдня ми працювали, а інші півдня розповідали один одному про наші країни, культуру та традиції. Ми по черзі готували страви наших країн, а також вчили один одного жонглюванню, малюванню, орігамі тощо. Після закінчення табору ми були як одна дружня родина. Я й досі підтримую зв'язки з багатьма друзями з табору, незважаючи на відстань».

Соціальні та професійні міжнародні проекти

AIESEC – міжнародна платформа для молоді, яка дозволяє відкрити і розвинути їх лідерський потенціал. Заснована у 1948 році в 7 країнах Європи як незалежна, неприбуткова, неполітична організація, якою керують студенти та нещодавні випускники ВНЗ, зацікавлені у лідерстві та менеджменті. За 67 років було залучено понад мільйон «айсекерів», а організація з'явилася у 126 країнах і територіях.

В Україні AIESEC залучає молодих людей до професійних та соціальних стажувань закордоном. Кожен студент може приєднатися до лав організації, зареєструвавшись на офіційному порталі AIESEC в Україні. 

Наталя Кобзар, учасниця професійного стажування у Мексиці: «Міжнародне волонтерство дає унікальну можливість поєднати професійний та культурний досвід. Викладаючи іноземні мови у Мексиці, я не лише дізналася про нові методи викладання та навчилася ефективно використовувати їх на практиці, а й познайомилася та занурилася в надзвичайно багату культуру Мексики. Я знайшла друзів із різних куточків планети, що працювали зі мною. А найголовніше – я краще пізнала себе, чого хочу та прагну. Мені доводилося знаходити вихід із різних ситуацій, що безумовно зробило мене сильнішою. Тому якщо ви сумніваєтеся, чи волонтерування за кордоном – це ваше, я у будь-якому разі раджу спробувати!»

Літні міжнародні волонтерські табори у мальовничій Україні

Всеукраїнський волонтерський проект «Твори добро, Україно!» займається розвитком волонтерського руху на території Запорізької області. Уже протягом чотирьох років команда проекту організовує та проводить літні табори за участю іноземних волонтерів. Прикладом таких таборів є тижневий проект «Ready, Set, Go!» в історико-туристичному комплексі «Етно Село».

Оксана Левченко, координатор Всеукраїнського волонтерського проекту «Твори добро, Україно!»: «Для волонтерів, які беруть участь у наших таборах, дуже важливо знати, що за кордоном волонтерська діяльність дуже розвинена. Усвідомлення цього дає відчуття глобальної єдності. У кожній країні є багато активних людей, які роблять корисні справи. У випадку наших таборів, іноземні волонтери хочуть бути корисними і для нашої країни.

Великою перевагою міжнародних таборів є можливість практики іноземних мов. Цьогорічна учасниця табору з Франції була приємно здивована тим, як усі намагалися знайти з нею спільну мову. Загалом міжнародні волонтери мають певні побоювання щодо своєї участі, адже табір знаходиться у Запорізькій області – приблизно за 250 км від зони АТО. Проте той, хто все-таки наважується приїхати з-за кордону, щиро прагне дізнатися правдиву інформацію щодо ситуації на сході України». 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.