bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зміни в е-декларуванні: що чекає на ЗМІ та ГО
29.03.2017

Нещодавні зміни до електронного декларування, затверджені Верховною Радою, викликали бурхливу суспільну реакцію, адже торкнулися відразу кількох важливих аспектів.

23 березня 2017 року Верховна Рада України ухвалила законопроект №6172, внесений Президентом України Петром Порошенком. За нього проголосувало 268 народних депутатів. Згідно з правовим актом військовослужбовці-контрактники та мобілізовані бійці (котрі, згідно з роз’ясненням НАЗК, не входили до списку осіб, зобов’язаних подавати е-декларації) звільняються від обов'язку заповнювати електронні декларації.

Документ був затверджений із правками, які вносилися, серед іншого, і з голосу, повідомляє «Українська правда». Єгор Соболєв, один із авторів проекту постанови, зазначив, що ці правки спричинили суперечності. Зокрема, тепер закон зобов'язує громадські організації подавати електронні декларації разом із чиновниками.

«Ми з вами вчора приймали закон, який під прикриттям необхідності звільнити від подання декларацій військовослужбовців, по-перше, зобов'язав багато громадських організацій і всіх, хто з ними працює, подавати декларації, по-друге, містить прямі суперечності в своїх нормах, які заважають ввести його в дію», – зазначив Єгор Соболєв у своєму виступі.

Таким чином, тепер електронне декларування стає обов'язковим для головних редакторів та засновників ЗМІ, представників неурядових громадських організацій, що здійснюють діяльність, пов'язану із запобіганням корупції, та їхніх контрагентів. Щоправда, поправка про ЗМІ була знята під час обговорень.

Що ж можуть означати такі зміни для українців?

На нововведення відгукнулася Оксана Романюк, директорка Інститут Масової Інформації (ІМІ).

 

Не залишився осторонь український музикант та громадський діяч Святослав Вакарчук.

Свої міркування про новий закон виклала український соціолог, директор Фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна: «Закон спеціально виписаний надзвичайно аморфно і не конкретно, отже, і його застосування залежатиме від того, куди і на кого спрямують відповідні контролюючі інстанції. Більше того, в законі міститься положення, яке взагалі може заблокувати діяльність громадських організацій – положення про необхідність заповнення чиновницьких декларацій особам, які, цитую: «беруть участь, залучаються до здійснення заходів, пов'язаних із запобіганням, протидії корупції». Щось зрозуміло?».

Ажіотаж навколо питання посилився ще й тому, що протягом останнього тижня сайт НАЗК для подання електронних декларацій не працював належним чином. На цьому наголосив на своїй сторінці у Facebook один із членів НАЗК Руслан Рябошапка.

Користувачі соцмереж навіть запустили флешмоб із хештегами #НАЗКвключисервер та #немогусдатьдекларацию. НАЗК причиною проблем називає перевантаження у системі в пікові моменти через велику кількість відвідувачів.

Проте, не зважаючи на всі перипетії, 27 березня 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції». Незгодних із такою позицією як серед українських активістів, так і серед представників міжнародної спільноти багато. Тож очікуємо на продовження історії з е-декларуванням представників антикорупційних НУО та інформуватимемо вас про її перебіг.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.