bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Циклічна матриця розвитку громади   

З циклічною матрицею розвитку громади я познайомився декілька років тому назад, знайомлячись з діяльністю організацій, що працюють у сфері розвитку громади Канади. Я можу помилитись, але видається, що організація яка представила нам цю матрицю називається Центр інноваційного та підприємницького лідерства (м.Ванкувер).

Матриця складається з 4 фаз, відповідно кожна з цих фаз складається з кількох стадій.
Перша фаза - Фаза Хаосу, складається з двох стадій: стадії безпорядку або розпаду і стадії конфлікту. Для цієї фази є характерним відчуття застою в громаді, низька самоповага, відсутність почуття гордості за свою громаду. Люди не можуть зібратись разом для досягнення будь-яких цілей. Такі громади пережили, як правило, великі зміни. Стадія конфлікту розглядається як на щабель вища фаза, оскільки конфлікт спонукає хоч до якоїсь активності.

Друга фаза – Фаза Появи громади, складається з таких стадій в порядку зростання: стадія відсутності співпраці, стадія паралічу, стадія появи співпраці. Для стадії відсутності співпраці характерним є те, що люди вже можуть принаймні зібратись разом, але відсутня здатність слухати один одного і відповідно неможливо здійснити будь-які спільні дій. На стадії паралічу громада демонструє здатність працювати разом, але неможливе визначення цілей та складання простих планів. Характерний параліч у прийнятті будь-яких нових рішень, відсутність спільного бачення розвитку громади. Стадія появи співпраці: можливе планування щоденних потреб, здатність керувати проблемами, як тільки вони виникають, наявний процес деякого консультування з громадою.

Третя фаза – Фаза бачення, складається з стадії простого планування, стратегічної стадії та, власне, стадії бачення. Просте планування – громада шукає кошти не визначивши пріоритетності своїх потреб та проблем, діяльність здійснюється заради діяльності, члени громади звертають увагу на приклади та досвід інших громад. Стратегічна стадія – громада здатна приймати стратегічні рішення за участю громади. Громада визнає свої сильні та слабкі сторони, будує свою стратегію на активах, встановлює пріоритети. Стадія бачення – громада працює над досягненням бачення розвитку громади, усі члени громади добре розуміють пріоритети розвитку. Пріоритет проактивного підходу над реагуючим. Характерна здатність отримати кошти ззовні громади та ресурси зсередини. Регулярне оновлення поточних планів.

Четверта фаза – Фаза актуалізації, складається з стадії інтеграції, стадії інновації, стадії вивчення культури, в широкому розумінні цього слова. На стадії інтеграції функціонує механізм налагодженої співпраці бізнесу, влади і громади. Наявний чіткий і планомірний процес прийняття рішень. Для стадії інновацій характерне відчуття опортунізму та підприємництва, як на індивідуальному так і на загальному рівнях. Громада готова кинути виклик іншим громадам, громада реалізує інноваційні проекти. Стадія вивчення культури – громада здатна до рефлексії над процесами, що відбувались і відбуваються в громаді. Можна легко зібратись разом для прийняття будь-яких рішень. Повна інтеграція громади. Діє принцип самомобілізації.

Роботу з матрицею у громадах чи зі студентами на парах практикую наступним чином. Перший крок – знайомство з самою матрицею, другий дискусія стосовно того, а на якій стадії\фазі розвитку ми перебуваємо. Можна провадити дискусію також, а на якій стадії перебуває наша країна? Після цього звертаю увагу про 12 ділянок щоденної роботи з розвитку громади за Джуді та Майкл Бопп “Перетворюючи світи” (ця тема розглядається швидше).
• Використання напруги в громаді
• Сприяння консультаціям у визначенні реалій та потреб громади
• Підтримання єдності та здорових стосунків
• Формування спільного бачення сталого майбутнього
• Сприяння формуванню кореневих груп
• Відродження і лікування особи
• Сприяння у навчанні
• Створення ефективної організації
• Налагодження зв’язків з ресурсами і союзниками
• Розробка програми
• Моніторинг та оцінювання
• Захист процесу

І на завершення прошу розмістити слухачів ці ділянки відповідно до кожної стадії циклічної матриці розвитку громади. Досвід показує, що результат завжди однаковий.

Коментарі

Анна Чайковська   5288 днів тому   #  

Цікава матриця. Треба спробувати в дії... Тільки виникло пи тання. Ви пишете, що "Досвід показує, що результат завжди однаковий." А можна дізнатися - однаковий це ЯКИЙ?!

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5288 днів тому   #  

Усі, хто працюють з матрицею однаково визначають ті напрямки щоденної роботи, до яких треба вдаватись для переходу громади з однієї стадії на наступну.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5287 днів тому   #  

Дочекалася, спасибі. Буду вивчати зараз.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5287 днів тому   #  

Супер!!! Дуже дякую!
Сподіваюсь використати на практиці.
Дуже приємно побачити щось дійсно нове для себе і настільки цікаве!

  •   Пiдписатися на новi
Роман Рєзнік   5287 днів тому   #  

Дякую за цікаву статтю.
якщо в вас буде змога перекиньте інформацію по матріці, яку маєте мені на мейл.
[email protected]
Щиро вдячний.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5285 днів тому   #  

Зробила висновок, що громада нашого міста у 4-й фазі. А що далі?

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5285 днів тому   #  

если четвертая стадия - пора косить бабло))) (Шучу конечно) значит Вы вполне способны решать вопросы, которые давно наболели в обществе.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5285 днів тому   #  

Ну, это я понимаю, они решаются по очереди. А вот что с развитием громады - что дальше? Ну, не может же этим всё окончиться.....

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5285 днів тому   #  

Оберігайте процес, матриця то циклічна.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5285 днів тому   #  

...Зрозуміла. Тепер. :-)

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5285 днів тому   #  

Дякую!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.