bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Маріша Пехачек: Вважаю організації громадянського суспільства України дуже сильними
07.03.2012

Ідея організувати інтерв'ю з пані Марішою Пехачек народилась ще наприкінці 2011 року, коли ГУРТ поцікавився у посольств, які надають фінансову підтримку інститутам громадянського суспільства України, яким чином відбувається оцінка ефективності вкладених в ОГС ресурсів.

Серед посольств, які відгукнулись, одним з перших було Посольство Королівства Нідерландів в Україні, яке більш відоме будівельникам громадянського суспільства завдяки програмі "Матра".  

Чим займається програма «Матра» в Україні? Які її пріоритети? На що варто звертати увагу представникам громадських організацій, готуючи проектні пропозиції? Які спроможності слід розвивати організаціям громадянського суспільства України, щоб співпрацювати з цією програмаю? Читайте в інтерв'ю з пані Пехачек.

Маріша Пехачек, перший Секретар Посольства Королівства Нідерландів в Україні

ГУРТ: Пані Маріша, розкажіть декілька слів про програму «Матра» в Україні?

Хочу сказати, що програма «Матра» працює в центральних і східних країнах Європи з 1993 року. Щодо України, то діяльність Програми спрямована на вирішення пріоритетних проблем людей, які проживають на території України. Після проголошення незалежності України, Нідерландський уряд розробив програму Матра, яка надавала допомогу у розбудові демократії та громадянського суспільства.

Гадаю, «Матра» довела свою успішність та корисність у зміцненні спроможності організацій громадянського суспільства, створенні діалогу між групами людей з різними інтересами. Програма продовжує поширювати пріоритети та цінності громадських організацій. Як результат, спостерігаємо зміцнення і зростання спроможностей неурядових організацій, а також їхню зосередженість на різних сферах життя українського суспільства.

За останні роки Міністерство Закордонних справ Королівства Нідерландів через Посольство в Україні виділило чималі кошти на підтримку проектів ОГС України. Підтримано багато проектів, що сприяли розбудові громадянського суспільства в Україні. Цінність програми також полягає в ії гнучкості, проектні пропозиції розглядаються з урахуванням запиту партнерів, їхньої мотивації, потреб, впливу їхньої діяльності на ситуацію, а також досягнення сталих результатів. Кожну проектну пропозицію ми оцінюємо за повним списком критеріїв, що опубліковані на нашому веб-сайті.

ГУРТ: Ваша Програма має 4 пріоритети на цей рік. Розкажіть, будь ласка, детальніше про кожен із них.

Кожного року Посольство фокусує свою увагу на пріоритетних темах, про які ми дізнаємося з ключових суспільних дискусій, з наших діалогів із представниками громадських організацій та із ЗМІ. Цього року ми підвищили розмір бюджету: очікуємо на проектні пропозиції українських ОГС, бюджет яких сягатиме від 180 000 до 290 000 гривень.

Ми сподіваємося, що громадські організації, ініціативи яких ми підтримуємо, зможуть забезпечити довгострокову життєздатність своїх проектів і після завершення фінансування.

Ми вибрали декілька сфер, а саме: питання захисту прав людини, проблеми меншин (їхня інтеграція та захист їхніх прав), ЗМІ та інформаційне забезпечення (свобода слова, доступ до інформації, журналістські розслідування). Важливим пріоритетом є верховенство права та належне врядування; громадський порядок, чинності законів, політичних процесів з точки зору впливу на них громадянського суспільства.

Добробут – це ще один із пріоритетів, який дуже важливий для нас. Адже в ранні роки незалежності ми бачили як надання послуг населенню не було пріоритетом державної політики. На противагу цьому з’явилося багато ініціатив щодо забезпечення соціального захисту, спрямованих на догляд за людьми старшого віку, людьми з особливими потребами, сиротами.

Вважаю, що «Матра» зробила багато задля поліпшення соціального захисту в Україні. Але зараз ми хотіли б зосередити увагу на розбудові спроможності місцевих органів влади, хочемо побачити, що місцеві державні структури беруть на себе відповідальність. Це означає, що заощаджені бюджетні кошти мають іти на забезпечення соціальних програм. Тому тема добробуту залишається, але з акцентом на життєздатності програм та перенесення активності й в державні органи.

До речі, зауважу, багато проектних пропозицій стосується біорізноманіття та охорони навколишнього середовища, такі пропозиції розглядаються іншим департаментом Посольства, який займається програмами, що сфокусовані на питаннях біорізноманіття та природи.

ГУРТ: Якою мовою повинні бути підготовлені проектні пропозиції до Вашої програми?

Для цієї програми «Матра КАП», проектні пропозиції можна подавати не лише англійською, а також українською та російською мовами. Аплікаційну форму можна завантажити із сайту посольства українською, і англійською мовами.

ГУРТ: Пані Маріша, маю до Вас запитання, відповіді на які цікавлять читачів порталу ГУРТ. Що слід розуміти під «соціальними послугами», «соціальним захистом» в Україні, адже українці отримали соціальну систему в спадок від СРСР?

Ми вирізняємо декілька соціальних явищ у суспільстві. Це, звичайно, соціальний добробут і соціальне забезпечення, а також відповідне наповнення бюджету. В деяких західних країнах, до яких я відношу також Нідерланди, ми спостерігаємо покращення соціального забезпечення, яке впроваджується урядом шляхом надання пільг робітникам. Роботодавці та робітники сплачують податки, які спрямовуються на соціальне забезпечення нужденних та осіб, які мають право на соціальну допомогу.

На підтримання соціального добробуту та захисту потрібно чимало коштів, а надходження, насправді, значно менші. Україні ще необхідно знайти баланс у цьому питанні.

Чи є тут місце благодійникам? Так, у коротко- та середньотривалій перспективі є. Але в той же час ми повинні мати можливість виключити нашу присутність у соціальній сфері. Має існувати певний механізм у системі оподаткування, за допомогою якого українці самі зможуть регулювати свої соціальні програми. Тим не менш, ми так само будемо опікуватися цими питаннями. Це не наше завдання - розповідати, як досягти успіху в соціальній сфері. Це має бути європейською амбіцією України, яка зробить усе можливе, щоб соціальна система запрацювала.

Що для цього робить програма «Матра»? Фокусується на проблемах соціального захисту та добробуту. Також ми звертаємо увагу на проекти, що працюватимуть із державними службами. Ми хочемо побачити, що в Україні встановлюється зв'язок між державним та громадським секторами. Це процес навчання, адже люди інколи не знають як працювати із соціальними питаннями.

Державні інституції України великі та потужні, але вони послуговуються старими методами роботи. Тому так необхідні тренінги, які сприятимуть змінам на краще в установах, формуванню когорти професійних психологів, соціологів, працівників сфери соціального захисту дітей тощо.

ГУРТ: Якими проектами, реалізованими в Україні Ви пишаєтеся?

В Україні я лише з серпня 2011 року. Проте знаю, що за 10 років було впроваджено більше 50 великих проектів та приблизно 400 малих проектів. Великі проекти – це партнерські проекти, що реалізовувались голландськими та українськими організаціями разом. То були трирічні проекти з бюджетом в півмільйона євро. Звичайно десять років тому голландські експерти передавали свої навички та методи роботи українським партнерам. Але поступово Україна почала виховувати власних експертів та розвивати власну спроможність. Процес взаємодії двох партнерів – це процес навчання одне в одного. Не лише наш досвід пристосовувався до українських реалій, але й деякі аспекти української культури були принесені в Нідерланди.

Згадуючи усі найуспішніші проекти, я гордо можу говорити про Музейний проект «Матра» - один з перших проектів у сфері музейного менеджменту в Україні. В рамках цього проекту співпрацювали Асоціація музеїв Нідерландів, Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, Національний художній музей України та Асоціація галерей.

Інший проект, про який я хочу згадати, здійснюється у співпраці між з голландською організацією ICDI та українською організацією «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» за підтримки державної служби соціальних послуг. Він спрямований на розробку спеціальних програм для дітей-випускників інтернатів, що повністю залежать від соціального захисту в пілотних Одеській та Київській областях .

Я пригадала лише два проекти, хоча було дуже багато ініціатив, які стали першими кроками до того, що ми маємо зараз. Я з гордістю можу також говорити про те, що ще у 1997 року «Матра» починала працювати з людьми до чиїх думок прислухаються зараз, – це поважні політики, політичні аналітики, які вийшли із громадської сфері декілька років тому.

ГУРТ: Ви в Україні недавно, за цей час Ви вже змогли зрозуміти суспільну атмосферу, оцінити розвиток громадянського суспільства?

Попри мій невеликий досвід перебування в Україні, я маю певні спостереження і вважаю організації громадянського суспільства дуже сильними, вони мають гарну ціль та можливості працювати у напрямку змін. Сподіваюся, що пізніше в них напрацюється кращий механізм роботи та управління своєю діяльністю. Громадянське суспільство повинно бути наділене повноваженнями, щоби мати можливість вести діалог із урядом, парламентом, системою судочинства, впливати на формування та виконання бюджету.

ГУРТ: Читачі порталу ГУРТ цікавилися, чи плануєте Ви відвідати цього року Крим?

Так, плануємо. Крим був нашим пріоритетнім регіоном минулого року, ми підтримали там 11 проектів. Наша наступна подорож запланована на вересень. Якщо вже говорити про подорожі, то я також є Першим Секретарем Посольства Королівства Нідерландів у Молдові, тому дуже часто я виїжджаю за межі України для роботи у Молдові.

До речі, Пітер Ван Фліт, мій попередник, (зараз працює заступником директора відділу, який відповідальний за контакти з Бразилією і Південною Америкою) із задоволенням згадує ті 4 роки роботи в Україні, а особливо свої подорожі до Криму та зустрічі з його жителями.

На завершення нашої бесіди, я б ще хотіла сказати декілька слів про два інші інструменти, що Посольство має у розпорядженні: це Фонд прав людини та Фонд верховенства права та належного врядування. Але поки що ми говоримо лише про одну частину програми «Матра КАП», але програма «Матра» отримала додаткове фінансування, і тому на сайті Посольства будуть опубліковані вимоги до проектних пропозицій у сфері верховенства права та врядування.

У сфері верховенства права ми акцентуємо увагу на законодавчій діяльності, на запобіганні поганого ставлення і катування ув’язнених, свободі суддів та незалежності суддівських рішень, доступі до справедливого судочинства всіх громадян.

У сфері належного врядування ми звертаємо увагу на вибори, які відбудуться в Україні цього року, прозорості та підконтрольності органів державної влади, дотриманні норм чинного законодавства та Конституції України.

Переклад: Христина Архитка та Катерина Чельцова

Матеріал підготовлений у рамках Проекту “Інвестуймо в інституційний розвиток громадянського суспільства” , що виконується Ресурсним центром ГУРТ в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що виконується PACT Inc. в Україні завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.