bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Марія Серветник: “Не лише молодь, а й старше покоління змінить своє ставлення до волонтерства”
05.06.2013

Марія Серветник – заступник директора Міжобласної волонтерської організації «СВІТ-Україна». Активний організатор, координатор і учасник багатьох волонтерських проектів в Україні та за кордоном, вона добре обізнана з українським волонтерством. ГУРТ поспілкувався з Марією у форматі PRоГОну та дізнався більше про діяльність організації «СВІТ-Україна» та розвиток волонтерського руху загалом.



ГУРТ: Маріє, як виникла ідея створення організації «СВІТ-Україна» та звідки походження назви?

Ідея створення організації з’явилася не одразу – спочатку група активістів 4 роки поспіль організовувала міжнародні волонтерські табори. Поступово виявилося, що група ця мала ідеї та ресурси для проведення й інших проектів, тому у 2005 році вирішили зареєструвати громадську організацію. Назвали її «СВІТ» — Солідарність, Волонтерство, Ініціатива, Толерантність. Це ключові принципи нашої діяльності. А приставка «Україна» з’явилася через те, що ми є складовою міжнародної волонтерської програми – ми організовуємо міжнародні волонтерські проекти лише на території України, адже в інших країнах є подібні організації. Загалом, всі організації об’єднані у мережу, яка носить назву Міжнародна Громадянська Служба (Service Civil International), що була заснована ще у 1920 році.

Світ-Україна

ГУРТ: Якими є мета та напрями діяльності організації?

Від самого початку організація займається просуванням, підтримкою та розвитком волонтерського руху на території України. Напрями діяльності дуже різноманітні — реалізація волонтерських проектів з екологічною, соціальною та культурною тематикою. Ми проводимо семінари і тренінги з інформування молоді про волонтерство та волонтерські проекти, сприяємо розвитку здібностей молодих активістів у сфері лідерства, менеджменту проектів, фандрейзінгу, залучаємо нових партнерів на місцевому рівні, організовуємо проекти для довгострокових волонтерів.

ГУРТ: Як стати членом організації чи просто волонтером заходу, що відбувається під вашою егідою?

Значна частина роботи виконується саме волонтерами – багато молодих та активних людей бажає не лише взяти участь у волонтерському таборі, але й випробувати себе у якості лідера проекту. Ми надаємо їм таку можливість – залучаємо для місцевих проектів волонтерів з нашого клубу та навіть з Харкова. 1-2 волонтера з Європи працюють на постійній основі.

Світ_Україна

У нашій організації можливі 2 типи членства: асоційоване – для тих, хто бажає брати участь у проектах, та повне – для тих, хто планує долучатися до діяльності організації. Нині «СВІТ-Україна» нараховує 35 повних членів організації та близько 200 – асоційованих. Повним членом можна стати на річних зборах СВІТу, подавши відповідний запит. Асоційованим стає кожен, хто йде у запропонований СВІТом проект та сплачує членський внесок.

ГУРТ: Організації часто зіштовхуються з тим, що до них приходять волонтери, але надовго не затримуються. Як гадаєте, у чому причина?

Насправді, багато молодих людей після завершення ВУЗів стають менш активними у діяльності організації. Ми намагаємося підійти до цієї проблеми по-філософськи, адже досвід, отриманий під час участі у проектах залишається і використовується у різних сферах життя, що впливає на процеси, які відбуваються в сучасному суспільстві.

ГУРТ: Як Ви познайомилися з організацією?

Волонтерство для мене – це не просто робота, це також і довгострокове хобі. З організацією «СВІТ-Україна» познайомилась досить випадково, побачила в своєму виші оголошення про міжнародні волонтерські проекти в Україні та можливість взяти участь в одному з них у якості лідера. Я стала учасником тренінгу для кемплідерів, потім – кемплідером, потім – координатором волонтерських проектів, а через деякий час і віце-президентом організації. А після отримання диплому питання працевлаштування вже не було актуальним. Я за освітою еколог, і моя робота допомагає мені постійно пропагувати екологічні принципи та ідеали у своїх проектах, ми часто беремо участь в екологічних програмах: фестиваль екологічного кіно «Еко-чашка», серія екологічних вечірок «Екодея» та open-air фестиваль «Екотоп». На таких заходах я сповна реалізую свої «екологічні амбіції».

Світ-Україна

ГУРТ: У яких місцях організовуєте волонтерські табори?

Незважаючи на те, що організація офіційно зареєстрована як міжобласна, вона діє на території Запорізької, Донецької, Харківської, Дніпропетровської та Луганської областей. А головний офіс знаходиться у Харкові. Міжнародні волонтерські табори організовуємо по всій території України, ми відкриті до співпраці з організаціями, установами або активістами з будь-якого регіону. Табори здебільшого створюються у сільській місцевості, тому волонтери мають можливість ознайомитися з життям українців у селі. Кожного року це відбувається по–різному: інколи я сама відвідую місце і бачу в ньому потенціал для волонтерського табору, а часом друзі рекомендують якісь цікаві проекти, що потребують волонтерської допомоги.

ГУРТ: Яким чином співпрацюєте з іншими організаціями?

СВІТ співпрацює з чималою кількістю організацій та установ на постійній основі, встановлює дружні й довгострокові стосунки з партнерами у різних містах України. Ми проводимо наші проекти та шукаємо партнерів у найрізноманітніших куточках країни – у Львівській, Закарпатській, Чернівецькій, Чернігівській, Полтавській областях та Криму. Переважно наші волонтери та партнери рекомендують нам інші організації до співпраці у конкретних проектах. Або ж ми самостійно робимо дослідження та встановлюємо контакти.

ГУРТ: Які проекти вважаєте найуспішнішими? До яких позитивних змін вони призвели?

Складно виділити найуспішніший проект, адже за роки існування організації реалізовано не одну сотню проектів у різноманітних сферах. Варто виділити проекти за участі довгострокових волонтерів та ті, що тривають кілька років. У Чернівцях шість років поспіль ми проводимо міжнародний волонтерський табір, в якому волонтери займаються благоустроєм єврейського цвинтаря, що має величезну історичну та культурну цінність. Під час Другої Світової війни єврейська громада міста була винищена і похована тут, поступово цвинтар заріс і перетворився майже на непролазні хащі. Завдяки роботі волонтерів територія цвинтаря була очищена, щороку, влітку, група волонтерів підтримує його у належному стані. Наразі бажаючі можуть відвідати це місце, відновлено карту цвинтаря та розроблено інформаційний буклет-путівник. Мешканці міста, місцева єврейська громада дуже вдячні волонтерам та різними шляхами підтримують проведення цього проекту.

Світ-Україна

ГУРТ: З якими труднощами зіштовхується організація?

Труднощі — це лише шанс випробувати себе у надзвичайних умовах. Найбільші труднощі виникають у роботі з іноземними волонтерами, які бажають брати участь у довгострокових проектах в Україні, а також з тими волонтерами, які потребують візи для в’їзду на територію України. Українське законодавство недосконале в цьому плані, процедура запрошення волонтера складна і довготривала, доводиться стикатися з купою бюрократичних перешкод. Але воно того варте – іноземний волонтер стає частиною місцевої громади, беручи участь у вирішенні місцевих проблем на тривалих засадах, що неодмінно дає позитивні зміни.

ГУРТ: Хто фінансує діяльність організації?

Організація існує здебільшого за кошти грантів ЄС, а також внесків за участь у міжнародних волонтерських таборах.

ГУРТ: А яким чином відбувається співпраця з владою, бізнесом?

Співпрацюємо з представниками місцевої влади при проведенні деяких проектів. Але дуже рідко, лишень заради дозволу або адміністративної підтримки деяких проектів.

Світ_Україна

ГУРТ: Як оцінюєте закон про волонтерство? Чи долучався СВІТ до його розробки?

До розробки закону ми не долучалися поки що. Можливо через те, що у нас бракує кваліфікованих юридичних фахівців. Проте маємо до цього документу певні зауваження. Зокрема, юридичне обґрунтування волонтерської діяльності в Україні ще потребує багатьох доопрацювань – нині закон передбачає, що надання юридичній особі статусу волонтерської організації здійснюється центральним органом виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності. Але ж такого органу в дійсності не існує! Тим не менш, я думаю все ще попереду, і ми теж долучимося до законотворчого процесу у цій сфері.

ГУРТ: Маріє, а як Ви оцінюєте розвиток волонтерського руху в Україні?

Волонтерський рух в Україні з кожним роком набирає все більшої популярності, переважно серед молоді віком від 18 до 30 років, що однозначно дуже тішить. Волонтерство — це не просто неоплачувана праця. Фінансова винагорода за роботу відходить на другий план, коли волонтер отримує нові знання, навички, спілкування, має шанс зробити свій внесок у покращення довкілля та вирішення різноманітних суспільних проблем. У багатьох країнах наявність такого досвіду є вагомим чинником при прийнятті кандидата на роботу. Старше покоління споглядає на волонтерство під іншим кутом зору та асоціює волонтерську працю з трудовими загонами, різноманітними суботниками та іншими добровільно-примусово видами праці, що були популярні за часів Радянського Союзу. Маємо надію, що поступово не лише молодь, а й старше покоління змінить своє ставлення до волонтерства. І врешті-решт до волонтерських робіт залучатимуться українці будь-якого віку, тому що вони просто відкриють своє серце та почнуть допомагати іншим.

Спілкувався: Одислав Боженко
Редагування: Анжеліка Клайзнер

Коментарі

Оксана Штих   3971 день тому   #  

Лично знакома с работой этой организации. Очень благодарна Марии за участие наших ребят- школьников в краткосрочных проектах с участием международных волонтеров. Рада знакомству и знаю, что всегда могу рассчитывать на любую помощь. Работая в школе знаю, что школьникам всегда интересно познакомиться и пообщаться с молодежью из других стран. Спасибо Маше за такую уникальную возможность! Надеюсь и на дальнейшее сотрудничество.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.