bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Світлана Закревська: Ми вийшли з дорадчого органу при Донецькій ОДА через Майдан (АУДІО)
22.01.2014

ГУРТ у рамках PRоГОну поспілкувався з президентом Донецької міської громадської організації «Альянс» Світланою Закревською. Вона розповіла про особливості громадянського суспільства у Донецьку та своє ставлення до подій Майдану.

ПОВНИЙ ВАРІАНТ БЕСІДИ ЗІ С. ЗАКРЕВСЬКОЮ ТА ВОЛОНТЕРКОЮ ФРАНЧЕСКОЮ ДОСТУПНИЙ У АУДІО-ПОДКАСТІ:

 

Alternative content


скачати на Cpod.Co

ГУРТ: Пані Світлано, як виникла громадська організацію «Альянс»?

Я працювала в компанії «Philip Morris», і нічого не знала про громадські організації. Та поїхала до США по програмі «Розвиток малого підприємництва». Планувала зробити навчальний центр і центр з розробки навчальних посібників і visual aids (наочних посібників). Саме там я вперше почула словосполучення «громадські організації».  Це явище мене дуже зацікавило. І я попросила організаторів влаштувати для мене зустрічі з представниками жіночих громадських організацій.
 
Я потрапила до організації «National Organization for Women» (NOW). Під час зустрічі відбулося планування однієї з адвокасі-кампаній, спрямованої на захист жінок, що постраждали від сексуальних домагань на робочому місці. Вони планували як будуть спілкуватися з пресою, профспілками... Мене це вразило! Я вирішила, що ми повинні мати подібну організацію в Україні.
 
Вся ця поїздка «вилилась» у те, що я організувала навчальний центр і створила громадську організацію з виключно освітньою метою.Організація була заснована у 1998 році.
 
 
ГУРТ: А зараз за що бореться «Альянс»?
 
- Альянс дуже плідно працює у сфері адвокасі, є членом декількох консультаційно-дорадчих органів при органах виконавчої влади, при обласному МВС. І ми впливаємо на регіональну політику. Принаймні, минулі три роки намагалися плідно працювати в цій сфері. Зараз ми принципово вийшли з дорадчого органу при обласній державній адміністрації, адже у нас є розбіжності у сприйманні такого явища як «Майдан». 
 
Донецька обласна адміністрація і голова громадської ради при Донецькій облдержадміністрації підтримали те, що Майдан розігнали силовими методами. Для мене стало неможливим довше затримуватися у структурах, які підтримують такі ідеї. Ми розповсюдили листа, в якому чітко означили свою позицію, через ЗМІ та направили його в облдержадміністрацію. 
 
ГУРТ:  Як живуть і працюють громадські організації в Донецьку?
 
- Громадські організації працюють як бізнес. На мою думку, якщо громадська організація не має чіткої структури та дисципліни, не розподіляє обов’язки, то вона приречена. Звичайно, ідеї та цілі організації інші, ніж в бізнесу. В різних організаціях - різні цілі. Мета Альянсу  – це розвиток демократії. Одна з небагатьох організацій Донецька і Донецької області, які можна порахувати на пальцях однієї руки, що працює виключно в сфері розвитку демократії. Більшість організацій у Донецькій області працюють у соціальній сфері. 

 
 Спілкувався: Тарас Тимчук
Над матеріалом працював: Віталій Ніщименко
 
Читайте також інші матеріали в рамках Місяця політичної активності:

 

Контакти

  • ДМГО ”Альянс”
  • +38 (062) 311-15-70
  • http://allianceua.org/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.