bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Адва Роговскі про«World Jewish Relief»і подолання бідності шляхом розвитку жіночого підприємництва
21.07.2014

У інтерв'ю для порталу ГУРТ Адва Роговскі, менеджер британської благодійної організації "Всесвітня єврейська допомога" ("World Jewish Relief") розповідає про основну діяльність, плани та пріоритети "WJR", про важливість підтримки жіночого підприємництва, а також про співпрацю з ГУРТом у рамках нового проекту. Читайте та дізнавайтесь більше про одну із найбільших організацій Великобританії, яка за часів Другої світової війни врятувала десятки тисяч дітей, а сьогодні реалізує понад 50 програм у 20 країнах світу та всіма можливими засобами допомагає людству подолати бідність та злидні.
 
На фото: брифінг WJR щодо подій в Україні. Адва Роговські друга зліва. Березень, 2014. 
 
ГУРТ: Розкажіть для початку про "Всесвітню єврейську допомогу". Яка її основна діяльність?
 
-  Отже, "World Jewish Relief" – це міжнародна організація, яка була сформована 1933 року. На початку своєї діяльності ця організація мала на меті реагувати на переслідування євреїв нацистами. І перша велика справа, яку зробила наша організація - це перевезення німецьких і австрійських дітей з Німеччини. Фактично, це був для них порятунок. Тоді вдалось врятувати більш ніж 10 тисяч дітей від німецького полону. В історії ця операція отримала назву «Кіндертранспорт» (англійською "Kindertransport" ).
 
Загалом, "World Jewish Relief" присвячений боротьбі з людськими стражданнями, в тому числі, обслуговуючи насущні потреби у першу чергу. До того ж, сьогодні організація надає допомогу не тільки єврейським громадам, а усім, хто потрапляє у кризу.
 
Працюючи з місцевими партнерами, ми орієнтуємося на наданні допомоги найбільш вразливим верствам суспільства: це жінки, діти, літні люди та особи з обмеженими можливостями. Організація умовно розділена на 3 основні ланки, або галузі. Одна з яких займається потребами сімей, переважно літніх євреїв, яких ми підтримуємо ліками, харчами, побутовими речами, загалом усім, що потрібне для дому і повсякденного життя. Дві інші сфери також дуже важливі. Одна з них – це підтримка інвалідів та сприяння захисту прав та свобод цих людей. Проекти, які реалізуються у цій сфері спрямовані на працевлаштування інвалідів та їх повернення до повноцінного життя. Інші проекти також стосуються молодих людей з бідних прошарків суспільства. Ми працюємо для того, щоб дати їм можливість отримати вигоду із загальної освіти і щоб вони могли повною мірою брати участь у житті суспільства в якому живуть. 
 
Друга галузь нашої діяльності дещо перегукується з попередньою і стосується працевлаштування жінок і загалом незахищених та вразливих груп населення. Наші програми розраховані також на батьків, особливо на самотніх матерів. Ми хочемо покращити  їх професійні навички і максимально збільшити можливість їхнього успішного працевлаштування, допомагаючи при цьому з тягарем турбот про дітей.
 
Також ми маємо проекти в Індії та Руанді (країна в центральній Африці), які є споріднені з попередніми, але водночас тісно пов’язані з культурою. Ці проекти стосуються не лише проблем працевлаштування, але й інших способів покращення матеріального становища людей.
 
Існує також додаткова - четверта ланка, яка працює над гуманітарною підтримкою та допомогою. Ця ланка допомагає людям, які пережили лихо у своєму житті. Це жертви і людських злочинів, і природних катаклізмів. Фактично минулого року ми мали два таких проекти, один з яких - це допомога жертвам урагану на Філіппінах, а другий проект реалізовувався в Йорданії і стосувався підтримки біженців з Сирії.
 
Якщо звернутись до цифр, то торік,  "World Jewish Relief" ​​підтримав програми, що враховують потреби вразливих громад у 20 країнах світу через 73 програми та проекти.
 
Велика частина нашої роботи відбувається на всій території колишнього Радянського Союзу, де "World Jewish Relief"  ​​розробив детальне розуміння потреб населення протягом останніх 20 років.
  
 
ГУРТ: Ваше бачення ідеального світу: заради чого працює "World Jewish Relief"?
 
 - Ми прагнемо, щоб вразливі єврейські та інші громади жили у цьому світі як в безпечному середовищі, вільному від тягарів злиднів,  щоб вони були в змозі підтримувати самі себе - навчатись, працювати, заробляти на життя.
 
Наша організація ​розуміє важливість підтримки довгострокових програм. Тому усі вони спрямовані на те, щоб допомогти  людям розірвати порочне коло убогості і допомогти самим собі. 
 
 
ГУРТ: Стартує новий проект "Розвиток жіночого підприємництва в Україні", який реалізовуватиме ГУРТ за підтримки "World Jewish Relief"Чому Ви вирішили підтримати  розвиток жіночого підприємництва в нашій країні?
 
-  Цей проект - це частина інвестицій спрямованих на те, щоб допомогти знайти роботу людям, які входять у категорію вразливих груп. Ми маємо три проекти з працевлаштування в Україні. Є відповідно різні моделі цих програм.
 
Багато самотніх молодих мам в Україні за межею бідності і потребують допомоги. Тому ми вирішили ​​підтримати навчальні програми, які призначені для того, щоб допомогти жінкам стати фінансово незалежними. Тим самим вони зможуть підняти себе та своїх дітей з кола бідності.
 
Ми усвідомили, що жінки, особливо в невеликих країнах, є досить невпевнені в собі і в суспільстві. Тому їм треба максимально допомагати і розвивати їхній потенціал. Адже, вони справді цього заслуговують і здатні навчатись та розвиватись у цій сфері.
 
Також ми подумали, що було б корисно підтримати збільшення не тільки їх фінансового доходу, але й соціального статусу - зробити їх більш впевненішими, підвищити особисті якості, які дозволяють ефективно і гармонійно взаємодіяти з іншими людьми. Крім того, це може бути цікава модель для тестування. У нас існує така позиція, коли ми тестуємо різні моделі проекту.  Якщо якісь з них працюють, ми відтворюємо їх в іншій країні.
 
Також ми завжди шукаємо креативних партнерів, які б нам допомогли це зробити. Зараз ми раді, тому що знайшли ГУРТ! 
 
 
ГУРТ: А як Ви вважаєте, яке значення для країни має розвиток жіночого підприємництва?
 
- Для початку, варто зазначити, що жінки - це половина населення країни і вони виховують наші майбутні покоління. До того ж, не буде новиною той факт, що жінки не є рівноправними з чоловіками в багатьох різних сферах і галузях. І не тільки в Україні, але й в цілому світі.
 
Я думаю, що зараз необхідний розвиток нового мислення у сфері розвитку жінки і жіночого підприємництва, зокрема. Адже, на жаль, жінки ще й досі потребують турботи та підтримки, більшої уваги та ресурсів. 
 
Можливість для жінок розвиватись і започатковувати свою справу -  це прекрасна нагода для них спробувати щось нове, що зробить їх пристрасними ентузіастками, "запалить", дасть можливість робити те, що вони хочуть робити і по-новому побачити світ. Це щось на зразок бажання, прагнення, яке буде реалізоване і приноситиме їм радість, а не просто прибуток в житті. І це відповідно матиме відбиток на сім'ї цієї жінки, а отже, на державі загалом. 
 
 
ГУРТ: Які подальші пріоритети і плани має "World Jewish Relief" у роботі з українськими організаціями?
 
-   Наступного року в нас заплановано 28 програм в Україні, які досі залишаються традиційними програмами благодійності, серед яких ті, які стосуються допомоги або у вигляді їжі, або у сфері медицини.
 
Також ми маємо проект для безпритульних людей та колишніх в’язнів.
Крім цього, ми реалізовуємо ряд проектів, які стосуються зайнятості населення, наприклад, проект соціального забезпечення роботою, який є найбільшим проектом в Україні у цій сфері. Ми також організовуватимемо тренінги з працевлаштування. Наразі плануємо реалізовувати програми в трьох місцях – це Харків, Запоріжжя та Кривий Ріг.
 
Також в 5-ти великих містах України відбуватимуться тренінги для жінок з підприємництва, який реалізовуватимемо у співпраці з ГУРТом, як ми уже згадували. А також є ще проект спрямований на зайнятість інвалідів, який триватиме протягом наступних декількох років. 
 
Загалом, у нас є 10 або 9 проектів, які стосуються прав інвалідів. В рамках цього проекту ми працюватимемо над доступністю і підвищенням обізнаності суспільства щодо прав інвалідів. Ми плануємо об’єднати цю проблему з іншим напрямком, який стосується захисту прав населення. Неспроможність влаштувати і організувати зайнятість населення - це велика проблема, яка стосується в тому числі і нехтування прав людини. Тому, нас це, звісно, цікавить.
 
Якщо розповідати більш глобально, то ми плануємо таку своєрідну "інтервенцію", у позитивному значення цього слова,  яка буде сфокусована на теперішній ситуації в Україні. Ми шукаємо шляхів підтримки миру. Досі немає свободи дій у вашій країні, а уряд все ще цього не визнає.  Але ми також надіємось, що найближчим часом ситуація покращиться. Та зараз перед Україною багато загроз. Наприклад, ми боїмось, що Росія перекриє газову трубу і тоді люди не зможуть обігрівати своє житло. У такому випадку ми плануємо надати конкретну допомогу вже цієї зими. Це роздача обігрівачів, покривал, плащів, також плануємо реалізувати проект утилізації. Крім того, ми зможемо зробити ремонти, щоб зберегти тепло, наприклад, утеплити вікна, щоб зменшити охолодження приміщень та витрати на комунальні послуги. Одним словом, ми хочемо допомогти українцям, адже роботи багато. 

Контакти

  • World Jewish Relief”
  •  https://www.wjr.org.uk/

Коментарі

Дмитро Лисий   3559 днів тому   #  

досить об"ємне бачення суспільних проблем та потреб. думаю варто також звернути увагу на малі та середні за чисельністю населення міста, оскільки зазначені проблеми в них є зазвичай досить гострими.
дуже корисна інформація. Дякую.)

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Почтаренко   3558 днів тому   #  

Пане Дмитро, дякуємо Вам за зацікавленість!

  •   Пiдписатися на новi
Марія Гавінська   3558 днів тому   #  

Дуже цікава інформація. Чи працюєте з невеликими населеними пунктами? Як і на яких умовах можна з Вами співпрацювати чи у Вас працювати?Дякую заздалегідь за відповідь

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Почтаренко   3557 днів тому   #  

Пані Маріє, слідкуйте за оновленнями на ГУРТі! Інформація про перебіг проекту з'являтиметься на порталі.

  •   Пiдписатися на новi
Епифанова наталья   3558 днів тому   #  

Будет ли работать организация помогать женщинам Чернигова и как стать участником такого проекта или на работу? Спасибо
Наталья

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Почтаренко   3557 днів тому   #  

Пані Наталіє, слідкуйте за оновленнями на ГУРТі! Інформація про перебіг проекту з'являтиметься на порталі.

  •   Пiдписатися на новi
Ольга Гришко   3527 днів тому   #  

Хотілося б, щоб не оминули і м.Полтава

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.