bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Серія відкритих лекцій-дискусій з історії й культури кримських татар
13.06.2014

Серія відкритих лекцій-дискусій з історії й культури кримських татар

щосереди, з 18 червня по 09 липня 2014, Офіс Програми імені Фулбрайта, Київ

У середу, 18 червня 2014 року, розпочинається серія відкритих лекцій-дискусій з історії й культури кримських татар за участі кримськотатарських учених, громадських активістів і культурних діячів.

Місце проведення:

 

Офіс Програми імені Фулбрайта, вул. Еспланадна, 20, офіс 904, М «Палац спорту» , Київ.

 

Початок:

о  18:30.

 70-ті  роковини депортації кримських татар сьогодення ознакувало понад вісьмома тисячами  біженців, – а це 4313 родин,  - які вимушено залишили свої домівки. Прийшов окупант, що однією кулею або ж звірячим ставленням нищить непочаті твори, топче нерозквітлі мрії… Нині, коли щось і озивається в українській людині, то це аж ніяк не втрата надії, а віра, що переходить у дію: жити й обстоювати гідне людини й кожного окремого народу життя, а ті, хто прагнуть жити, мусять єднатися. І хоча сьогодні так багато справ і вір залишились у Криму, є , мабуть, якийсь ґрунт, на який можна і треба спертися. Зібрати його й окреслити - це мета серії лекцій та загалом завдання для людей доброї волі, котрим не роковано миритися із тим, що сталося, але думати про майбутнє - діяти незалежно від окупанта, не протилежно до його ідеології й вчинків, а всупереч усій його настанові, й незважаючи на його дії, зберегти тривалість національного мислення.  Перемагає той, хто приносить вищу виповнену людяністю ідею, не позичену чи засвоєну, а таку, що випливає із суті народу, із його історії, культури й традицій.

Репертуар минулого століття, що його намагаються реанімувати Путін й іже з ним, вичерпав себе - Крим не стане новою Чечнею. Маємо надію, що спільними зусиллями, базованими на доглибному аналізі історії й зважених висновках з досвіду, опертям на духовність народу в усіх її шарах ми наблизимося до відзначення нової дати – кінця окупації  Криму й виповнення життя півострова конкретним правним, соціальним й духовним змістом. 

Розпочне серію лекція відомого історика Гульнари Абдулаєвої  «Ентогенез кримських татар. Взаємовідносини Січі і Криму з XVI століття», 18 червня 2014 року.

Наступна лекція «Велика культура малого народу», що її виголосить культурний діяч Ульвіє Аблаєва,  відбудеться 25 червня 2014 року. 

2 липня 2014 року учений-археолог із Бахчисараю Аліє Ібрагімова сфокусує увагу на досвіді державності кримських татар у лекції «Державність Кримського ханства».

Завершить серію лекція  філолога, історика  Нарімана Абдульваапова «Література кримських татар. Суфізм у поезії», 9 липня 2014 року.

Інформація про серію лекцій буде поповнюватися на сторінці www.fulbright.org.ua та  у Facebook .

Для участі у лекціях потрібно зареєструватись.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.