bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кампанії, які змінюють місцеву політику: підсумки ініціативи «Адвокасі в дії»
05.05.2014

Підсумки всеукраїнської ініціативи “Адвокасі в дії” були представлені в ході круглого столу- презентації «Вплив громадянського суспільства на владу для вирішення місцевих проблем», який відбувся 29 квітня 2014 року в місті Одесі.

Завдяки ініціативі вдалося зібрати, описати, обговорити та впровадити в діяльність громадських організацій та активістів кращі практики впливу громадянського суспільства на владу для вирішення місцевих проблем. Підготовлені на основі такого досвіду інформаційні продукти (два відеоролика, електронне видання «Адвокасі в дії: 15 успішних місцевих ініціатив») дали можливість усім зацікавленим активістам з різних регіонів України не тільки запозичити «секрети» проведення успішних адвокаційних кампаній, але і значною мірою мотивували їх для подальшого захисту своїх прав. Враховуючи нинішнє посилення громадянської активності, результати і досвід таких локальних адвокаційних кампаній можуть принципово змінити місцеву політику, підвищити реальну участь та контроль з боку громади за її формуванням і реалізацією.

На початку заходу, для журналістів була проведена прес-конференція, в ході якої представники Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Ігор Бринош та Анатолій Бойко презентували результати всеукраїнської ініціативи «Адвокасі в дії», яка впроваджувалася в 2013 - 2014 роках в усіх регіонах України з метою посилення впливу громадянського суспільства на владу для вирішення актуальних місцевих проблем. В рамках оголошеного конкурсу «Адвокасі в дії» було отримано 46 конкретних прикладів реалізації успішних місцевих адвокаційних ініціатив в самих різних сферах з різних регіонів України. Всі отримані історії були гідні для розповсюдження. Проте були відібрані тільки 15 прикладів проведення адвокаційних кампаній, які збалансовані тематично і територіально, презентують успішне застосування різних механізмів адвокасі - від переговорів за “круглим столом” і роботи спільних робочих груп до мирних протестів та інформаційної “війни”. Досвід саме цих кампаній і був популяризований через підготовку та розповсюдження електронного видання «Адвокасі в дії: 15 успішних місцевих ініціатив», двох відеороликів. Головна ідея поширення таких інформаційних продуктів - описати досвід і “секрети успіху” ініціатив, надихнути і спонукати громадян та неурядові організації до більш широкого застосування інструментів адвокасі для захисту прав людини і вирішення місцевих проблем.

Після прес-конференції відбулася більш детальна презентація та обговорення окремих інформаційних продуктів ініціативи «Адвокасі в дії». В обговоренні прийняли участь представники громадських організацій з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, експерти, громадські діячі, журналісти. Однією з головних тем цього блоку стала презентація та обговорення відеоролика про історію боротьби одеситів проти Генерального плану “Генеральний протест м. Одеси: ніхто крім нас”. Відображений у відеоролику унікальний за складом учасників і різноманітності використаних інструментів впливу на владу громадський протест одеситів здатний не тільки навчити, а й надихнути та підштовхнути мешканців інших міст України до боротьби за свої права. Відеоролик розміщений на Інтернет-ресурсах організації та партнерських сайтах, в соціальних мережах, переглянути можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=YuVhrRaiwfQ

Громадський рух “Генеральний протест”, який об’єднав одеситів, активістів різних громадських і політичних організацій (у тому числі ідейних супротивників), не допустив прийняття в 2013 році Генерального плану міста Одеси, який передбачав фактичний “дерибан” міста і знищення його екологічного та культурно-архітектурного обличчя. В результаті цілого комплексу різних заходів (громадські слухання, багатотисячні колективні звернення, вплив на депутатський корпус міської ради та народних депутатів, масові мирні акції, флеш-моби, перекриття вулиць тощо), потужної інформаційної кампанії та підтримки багатьох місцевих ЗМІ, була створена спільна погоджувальна комісія та досягнуті значні успіхи в доопрацюванні Генерального плану. І хоча питання з прийняттям Генерального плану міста Одеси ще не закінчено, “Генеральний протест” змусив владу рахуватися з позицією жителів міста і значно активізував громадську активність традиційно спокійного курортного міста.

Учасник ініціативи «Генеральний протест» і головний редактор інтернет-видання «Odessa-Daily» Леонід Штекель поділився досвідом розгортання протесту і розповів про його нинішні «актуальні» заходи. Наразі, прийняття Генерального плану міста Одеси перейшло в пасивну фазу - міська рада має доопрацювати проект з урахуванням рекомендацій громадськості та винести його на розгляд сесії, однак навряд чи це станеться до виборів міського голови Одеси, призначених на 25 травня. Проте активісти «Генерального протесту» в даний час долучилися до іншого важливого й актуального процесу - люстрації одеського суддівського корпусу.

Заключна частина круглого столу була присвячена обговоренню доцільності і можливості подальшого впровадження в Україні місцевих адвокаційних ініціатив, прийнятних формах і механізмах таких дій. Головний підсумок обговорень - в сучасних умовах тільки ефективний вплив на владу через різноманітні адвокаційні механізми здатен вирішити місцеві проблеми. Громадські активісти відзначили, що після протестів на Майдані, українці вийшли зі стану «суспільно - політичного сну», більш ефективно само- організовуються і потенційно стали набагато ближче до результативного впливу на владу.

Керівник місцевої екологічної організації «Відродження» Ірина Вихристюк підкреслила важливість постійного інформування громадян та наявність конкретних локальних і національних успішних прецедентів для мотивації наступних ініціатив. Журналіст і громадський діяч Леонід Штекель висловив думку, що самої інформації замало, потрібно ще працювати над бажанням людей цією інформацією розпорядиться. Керівник міської громадської організації «За майбутнє Херсона» Володимир Макуха в якості рекомендацій для впровадження адвокаційних ініціатив відзначив необхідність детального опрацювання всіх варіантів розвитку кампанії, нівелювання ролі конкретних лідерів, «неполітизації» і максимальної публічності протесту. Всі експерти підкреслили очевидну необхідність підвищення аналітичного потенціалу громадських ініціатив, а також наявність професійних громадських активістів, здатних адекватно опонувати чиновникам.

Заступник голови Одеської обласної організації Комітету виборців України Ігор Бринош підкреслив зростаючу роль інформаційної кампанії в процесах впливу на владу, гнучкості та динамічності самої кампанії. «В сучасних умовах інформація стала ефективною зброєю, і громадські активісти не повинні нехтувати і недооцінювати вплив інформаційної кампанії», зазначив експерт. На завершення обговорення, голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолій Бойко словами Михайла Жванецького висловив сподівання, що нам вдасться відійти від «боротьби невігластва з несправедливістю». «Принаймні, завдяки останнім подіям в країні стало набагато більше активних людей, які реально хочуть змінити ситуацію на краще, і для цього чудово підійдуть механізми ефективного впливу на владу», підсумував громадський діяч.

Ігор Бринош, Одеська обласна організація ВГО КВУ

 Захід проведено Одеською обласною організацією ВГО “Комітет виборців України” в рамках ініціативи «Адвокасі в дії», за фінансової підтримки Міжнародного фонду ”Відродження”.

Контакти

  • (048)716-46-83

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.