bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Шукаємо історії успіху розвитку громад зусиллями жителів
12.05.2014

Зараз, коли українці прагнуть змін на краще, в умовах скорочення бюджетних витрат та реформування системи місцевого самоврядування, такі практики варті вивчення та поширення.

Якщо у вашому місті, селі, мікрорайоні активні люди не чекають благ «згори», а самоорганізуються та діють за для розвитку території, на якій живуть, то ми пропонуємо:

 1) Опишіть, будь ласка, наявні цікаві практики органів самоорганізації населення або ініціативних груп жителів вашої громади:

А) Реалізації власними силами проектів та ініціатив, спрямованих на покращення якості життя населення, стану територій, розв’язання спільних проблем мешканців.

Б) Залучення ними матеріальних та нематеріальних ресурсів з різних джерел для вирішення місцевих питань.

В) Участі у формуванні та виконанні місцевих програм соціально-економічного розвитку територій.

Приклад: в Черкасах комітет мікрорайону організував проведення асфальтування вулиці. Частину необхідних матеріалів надала місцева влада, а роботи проводилися власними силами жителів.       

2) Долучіть до тексту фотографії, публікації, посилання, що краще його проілюструють (за наявності).

3) Якщо маєте своє бачення, як посилити спроможність жителів брати участь у розвитку міських і сільських територій, та де брати ресурси за для цього, опишіть його.

4) Матеріали разом із своїми пропозиціями надішліть на електронну адресу [email protected] до 15 червня 2014 р.

Отримані практики та їхній аналіз будуть опубліковані на сайті та увійдуть до електронної збірки, яку отримають всі, хто надасть матеріали.

Представники кращих громад будуть запрошені на Дев’яту Всеукраїнську науково-практичну конференцію з питань самоорганізації населення, що пройде у жовтні цього року. Її мета − знайти шляхи посилення громадської участі у соціально-економічному розвитку територій.

Крім обміну практиками, на конференції буде обговорено, як розширити джерела ресурсів для розвитку територій, вирішення проблем мешканців та реалізації повноважень органів самоорганізації населення (ОСН). Такими джерелами можуть бути: самооподаткування населення, створення фондів громад, соціальне підприємництво, гранти від місцевих, державних та міжнародних донорів, соціальне замовлення, спонсорська допомога тощо.

Також на конференції будуть розроблятися зміни та доповнення до нормативної бази на державному та місцевому рівнях, щоб забезпечити сприятливі умови для фінансової діяльності ОСН та їхнього ресурсного забезпечення.

Адже поширення практики утворення органів самоорганізації населення та їхній розвиток — це одне з завдань Концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні.

Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.