bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Законопроект 2166: шлях до виходу з кризи внутрішнього переміщення
03.11.2015

2 листопада в інформаційній агенції ІА «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція «Законопроект 2166: шлях до виходу з кризи внутрішнього переміщення». У заході взяли участь народні депутати та громадські експерти – співавтори Законопроекту.

Як зазначила Олена Виноградова, експерт з адвокації ВБФ «Право на захист», рік існування закону про внутрішньо переміщених осіб показав, що закон є недосконалим і наразі не відображає нагальних потреб переселенців. Прийняття Законопроекту 2166 дозволить спростити велику кількість бюрократичних процедур, скасувати всі перевірки державної міграційної служби, закріпити права на єдність родини, на інформацію про зниклих без вісти родичів тощо. Також законопроект має на меті привести закон про ВПО у відповідність із міжнародними стандартами у сфері прав людини.

«Феномен внутрішньо переміщених осіб стосується не лише зони конфлікту, або територій, наближених до зони конфлікту, а є викликом для всієї країни», – зазначив Григорій Немиря, голова Комітету Верховної Ради України з прав людини. В той же час, за словами депутата, діючий закон про ВПО був лише першою спробою вирішити проблеми вимушених переселенців, як мають тенденцію загострюватися, тому дуже важливо прийняти законопроект який відповідає їхнім нагальним потребам. «Нарешті цього пленарного тижня Законопроект з’явився у порядку денному. Я сподіваюся, що він буде підтриманий представниками усіх фракцій і груп», – заявив пан Немиря.

Перший заступник голови Комітету ВРУ з прав людини і один з співавторів Законопроекту 2166 Валерій Пацкан також висловив сподівання, що цей документ буде ухвалено парламентом і наголосив, що Комітет з прав людини і надалі готовий сприяти у вирішенні проблем ВПО.

«Міра цивілізованості і людяності нашої держави вимірюється ставленням до вразливих груп, і на сьогодні внутрішньо переміщені особи - це одна із найбільших вразливих груп, – підкресливдиректор ВБФ «Право на захист» Олександр Галкін. – Наш рецепт – це висока експертиза того, що ми робимо, знання реалій, в яких живуть внутрішньо переміщені особи і не меншою мірою, а можливо і більшою, це співпереживання. Законопроект 2166 – не просто 8 сторінок тексту, а величезне полегшення дуже непростого життя 1,5 мільйона людей».

На думку співзасновниці ГІ «КримSOS» Таміли Ташевої, основною причиною затягування прийняття Законопроекту є відсутність загального бачення і стратегії щодо внутрішньо переміщених осіб. «Мені видається, що стратегія, яка стосується 1,5 мільйона людей, вже мала би бути вироблена», – додала вона.

«Цей законопроект не вимагає великих розходів бюджету, він буде врегульовувати технічні проблеми і гармонізувати законодавство з міжнародними стандартами, з керівними принципами ООН з питань переміщених осіб, що дуже важливо для нашої країни, яка обрала цивілізований шлях розвитку», – зазначила Олександра Дворецька, керівник правового напрямку БФ «Восток-SOS».

Законопроект 2166 включений до порядку денного чергової сесії Верховної Ради України, яка розпочнеться 3 листопада. За словами учасників прес-конференції, від результату голосування залежить достойне життя понад 1,5 мільйона вимушених переселенців, які наразі не можуть захистити свої права через недосконале законодавство.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.