bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Нові обличчя старовинного Бахмута
16.11.2015

У міській бібліотеці Артемівська проходить фотовиставка про життя переселенців «Нові обличчя старовинного Бахмута».

Життя в чужому місті, де немає пам’ятних місць або приємних спогадів, важке для людей будь-якого віку. Особливо, якщо вони були змушені покинути свій будинок. Часто місцеві жителі, не бажаючи лізти в душу незнайомій людині, вважають правильним тримати дистанцію і сприймати переселенця як «людину у футлярі», не замислюючись при цьому, що таким чином вони тільки підсилюють самотність того, хто втік від війни. Переселенці занурені в проблеми пошуку житла, роботи, дитячого садка. І в цій, часом непомітній для оточуючих біганині, часто буває, що вони спілкуються один з одним і з місцевими жителями тільки під час видачі гуманітарної допомоги або в черзі при отриманні документів. Багато переселенців задаються питанням: невже тільки такі спогади залишаться у нас і наших дітей за багато місяців життя в цьому місті? Крім того, вони настільки глибоко поринають у свої проблеми, що часто не помічають приємних моментів, не залишають їх ні в пам’яті, ні на фото.

Для того, щоб переселенці змогли відчути зв’язок один з одним і з новим містом, а також щоб місцеві жителі по-новому подивилися на нових сусідів, які нещодавно приїхали, і побачили в них людей з такими ж емоціями, проблемами, захопленнями, як і у них самих, в Артемівську вирішили провести фотовиставку «Нові обличчя старовинного Бахмута». Тепер, прийшовши в міську бібліотеку, можна через фотографії, як через вікна, поглянути на життя переселенців. Назву виставки теж обрано не випадково, адже люди, які вважають себе господарями багатовікового Бахмута, з точки зору історії, живуть в ньому лише трохи довше, ніж «нові обличчя». І насправді, всі жителі – народжені в місті чи ті, що переїхали – стають частиною його історії.

Ця виставка – знайомство, яке так довго відкладалося. На фотографіях зображені люди, які радіють, сумують, бояться, нудьгують, сміються; вони люблять собак і гру на гітарі, проводять час за читанням або просто переходять дорогу. Знайомтеся – нові жителі старовинного Бахмута.

Виставка була ініційована групою переселенців, що проживають в місті, і підтримана проектом «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам в Україні», який реалізується Данською радою у справах біженців в партнерстві з ВБФ «Право на захист» та за підтримки Агентства ООН у справах біженців.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.