bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Нове в законодавстві для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)
26.01.2016

13 січня 2016 року набрав чинності Закон України №2166 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», який приніс багато нововведень для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Зокрема:

  • Відтепер статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО) поширюється не лише на громадян України, але і на іноземців або осіб без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне проживання в Україні.
  • Гарантії прав ВПО тепер мають навіть ті громадяни, які жили на тимчасово окупованих територіях без відмітки у паспорті про реєстрацію місця проживання. Для того, щоб підтвердити проживання в зоні конфлікту, достатньо військового квитка, трудової книжки, документа, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно, медичних документів або навіть фотографій чи відеозаписів. У таких випадках рішення про видачу довідки ВПО приймається протягом 15 днів, з можливістю оскарження відмови.
  • Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково. Відповідно, запроваджено безстрокову довідку для ВПО, на відміну від попереднього варіанту документа, який був чинним лише 6 місяців. Також скасовано необхідність ставити штамп міграційної служби на довідці ВПО.
  • Якщо переселенець добровільно повертається додому на тимчасово окуповану територію на тривалий термін, він зобов’язаний повідомити про це орган, який видав йому довідку ВПО. Зробити це необхідно не пізніше, ніж за 3 дні до дня від’їзду. В іншому разі, через 60 днів відсутності, дію такої довідки скасують.
  • Відтепер написати заяву про припинення трудових відносин можна  безпосередньо в центрі зайнятості за місцем дійсного проживання ВПО.
  • Внутрішньо переміщені особи мають право на забезпечення лікарськими засобами та надання необхідної медичної допомоги в державних і комунальних закладах охорони здоров’я.

Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Адресою покинутого місця проживання внутрішньо переміщеної особи визнається адреса місця проживання особи на момент виникнення вказаних  обставин.

«Ініціатива «Безоплатна правова допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука рівних можливостей» реалізується за підтримки Програми Розвитку ООН  в Україні (в межах Проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» ) та Уряду Японії.

Проект «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізується ПРООН за фінансової підтримки Уряду Японії і в партнерстві з Урядом України, регіональною та місцевою владою.

Контакти

  • Прес-служба Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України”
  • [email protected]
  • (048) 716-40-18 / (048) 716-46-83
  • www.izbirkom.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.