bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Одещині проводять інформаційно-просвітницьку кампанію з питань децентралізації
10.04.2016

Інформаційно-аналітичний центр «Логос» у співпраці з Ширяївською районною державною адміністрацією розпочав просвітницьку кампанію серед освітян, молоді, голів сільських рад. Через панування негативних міфів про реформу місцевого самоврядування більшість сіл Ширяївського району поки що не погодилося створити із районним центром спільну громаду. Саме тому, на думку експертів центру «Логос», досі вони не отримали додаткових коштів, які пов’язані із децентралізацією.

Метою просвітницької кампанії є роз’яснення переваг реформи місцевого самоврядування, яку називають децентралізацією. Між представником центру «Логос» Олегом Яценком та головою Ширяївської РДА Тарасом Бойком підписано угоду про співпрацю. Документ передбачає взаємодію для проведення роз’яснювальної роботи з метою формування суспільного запиту на створення спроможних громад, проведення показів просвітницьких відеоматеріалів для презентацій для педагогів, старшокласників, депутатів місцевих рад та працівників  місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Зараз Інформаційно-аналітичний центр «Логос» впроваджує  проект «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини». Цей проект відбувається у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом Громадянського Суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

Лекторами  на «уроках децентралізації» у навчальних закладах, де роз’яснюють суть реформи, стали представники Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство» - Віталій Іванов та Дмитро Жданов.

Загалом на презентаціях, ініційованих на Одещині центром «Логос» вже побували понад 450 педагогів та молоді. Крім шкіл Ширяєвого охоплено школи в селах: Саханське, Макарове, Жовтень, Осинівка, Мар’янівка, а також Одеське педагогічне училище, де навчаються вихідці з різних районів області. Майбутні педагоги потребують інформації про реформи, які здійснюються в Україні, в першу чергу у сфері розвитку місцевих громад.

Під час презентацій серед зацікавлених було поширено брошури Інституту Громадянського Суспільства. Серед них – про європейський досвід реформи у Естонії та Латвії. Ці країни замість сільрад та районів радянського зразка створили нові спроможні громади і почали краще розвиватися.

Учасники презентацій також побачили відеоролики, які спростовують міфи про децентралізацію. Відповідаючи на численні питання, лектори роз’яснювали, як правильно визначити центр нової громади. Ним за Методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів, має стати райцентр, селище чи місто (у виняткових випадках – велике село), що має достатню власну інфраструктуру, є «центром тяжіння» навколишніх сіл.  

На презентаціях говорили і про те, як завдяки реформі розпочати проекти регіонального розвитку. Адже саме для нових територіальних громад відкриваються додаткові можливості фінансування власних проектів із Державного фонду регіонального розвитку.

На переконання лектора Віталія Іванова «без реформи місцевого самоврядування аграрні громади Одещини не мають стимулу для мобілізації свого потенціалу». Зараз, як каже експерт, «надходження  до сільських бюджетів йдуть не на розвиток, а на утримання апарату кожної сільради».

Хорошим прикладом на Одещині, на думку Віталія Іванова, є Балтська громада, яка об’єднала 16 із 18 сільрад Балтського району.  Ця громада отримала додаткових 40 млн. гривень завдяки реформі, в тому числі за рахунок державної підтримки. Спільний бюджет значно зріс, порівняно із сумою 16 сільських і одного міського бюджету, які об’єдналися.

Контакти

  • Інформаційно-аналітичний центр «Логос»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.