bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ВМГО «Студентське братство» проводить майстер-класи з медіаосвіти
23.05.2017

У рамках заходів з громадянської освіти ВМГО «Студентське братство» провело серію майстер-класів з медіаграмотності для старшокласників. 

Ведучим майстер-класів на Львівщині став лектор організації та журналіст Олександр Мамай.

Старшокласники дізналися, чому так само, як колись років сто тому нашим предкам було важливо навчитися читати, щоб стати повноцінними учасниками суспільства, так сьогодні важливо бути медіаграмотними. Школярі довідалися, чому сьогодні вони не лише споживачі, але й свідомі чи не свідомі творці медіаповідомлень. Адже до медіа (засобів масової інформації) належить не лише преса, радіо чи телебачення, але й усе, що ми можемо протягом 24 годин на добу бачити/поширювати в Інтернеті, зокрема, через мобільний телефон.

Тому, як радять представники ВМГО «Студентське братство», важливо розвивати критичне мислення  і свідомо ставитися до оцінки та верифікації будь-якої отримуваної з медіа інформації, особливо перед її подальшим розповсюдженням.

 На презентаціях наголошувалося, що сьогодні досить часто можна стати не лише жертвою, але й джерелом дезінформації для інших, особливо у соціальних мережах. Проявом «медіабезграмотності» серед слухачів/глядачів/читачів є поширення неперевіреної та фейкової інформації. Олександр навів приклад: «Одна з моїх френдів – що не пост, то про “зраду”. Не варто так робити. Я не виключив її з друзів у Фейсбуку лише тому, що знаю її у реальному житті і вдалося переконати, що постить вона відверті фейки».

      

«Втягування себе і своїх френдів в «диванні війни» у коментарях – крім змарнованих годин та настрою це мало що принесе» застерігає Олександр Мамай. «Особливо якщо до доходить до таких тем як обговорення українсько-російських відносин, ставлення до Майдану, АТО і підключаються проплачені «боти» – вам дискусію не виграти. Тим більше, не варто у соціальних мережах використовувати агресивність, мову ворожнечі (походить від англ. hate speech) - ображати співрозмовника (навіть у просторі Інтернет-мереж) через ознаки його етнічого походження, приналежності до національності, релігії чи інших спільнот.

На лекціях ВМГО «Студентське братство» з медіаосвіти також розвивається критичне мислення і презентуються такі теми: «Пруфи або пошук першоджерел», «Заголовок як найпоширеніший об’єкт маніпуляцій», «Замовні матеріали і як їх виявляти» та інші.

Після кожної зустрічі найбільш зацікавлені старшокласники обступають лектора і розпитують про його професійний досвід у ЗМІ, дехто з юнаків та дівчат висловлюють бажання піти вчитися на журналіста, а багато хто засвідчують готовність більше не ставати жертвою чи несвідомим співавтором дезінформації.

Контакти

  • https://www.facebook.com/vmgosb

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.