bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Одесі обговорили підвищення ефективності місцевих бюджетів за допомогою ПЦМ
26.06.2017

23 червня 2017 р. в Одесі відбувся круглий стіл «Як програмно-цільовий метод допоможе ефективності використання коштів громад Одеської області».

Круглий стіл був організований Одеською обласною організацією “Комітету виборців України” в рамках проекту «Ефективні та добропорядні місцеві бюджети в 5 областях Півдня та Сходу України», метою якого є сприяння впровадженню програмно-цільового методу в бюджетний процес 20 пілотних громад з п’яти областей Півдня і Сходу України для підвищення рівня ефективності та доброчесності використання коштів місцевих громад.

В Одеській області проектом охоплені міста Одеса, Ізмаїл, Подільськ і Біляївська об’єднана територіальна громада.

Основними темами обговорення стали виклики на шляху до ефективності місцевих бюджетних процесів, які обов’язки з’являються у місцевих громад із запровадженням програмно-цільового методу (ПЦМ) в бюджеті-2017, яка відповідальність передбачена за невиконання даних вимог, як повноцінне впровадження ПЦМ допоможе ефективності використання коштів місцевих громад, як громадський аудит допоможе оздоровленню місцевих бюджетів.

Участь у круглому столі взяли представники Одеської обласної адміністрації, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та ЗМІ.

«Протягом трьох років шляхом проведення таких моніторингів ми стежили за тим, щоб гроші громадян витрачалися прозоро і ефективно», - зазначив керівник проекту і директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаїв» і координатор проекту Михайло Золотухін.

«Застосування програмно-цільового методу з цього року є обов’язковим для всіх міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад. Це - реформа, значення якої можна порівняти з впровадженням електронного декларування, оскільки програмно-цільовий метод робить використання бюджетних коштів більш ефективним, зменшує можливості для «ручного» управління ними, а також мінімізує простір для корупції в бюджетному процесі. Звичайно, далеко не всі чиновники раді цьому, і ми бачимо великі ризики саботажу і спроб неналежного впровадження цієї реформи з боку місцевих чиновників. Відповідно, завдання нашого партнерства - забезпечити громадський контроль і надати всебічне сприяння процесу впровадження цієї реформи, не допустити і запобігти спробам її зриву і допомогти тим громадам, які щиро бажають її впровадити і вимагають експертної підтримки», - підкреслив координатор Громадського партнерства “За прозорі місцеві бюджети!” Анатолій Бойко.

Надалі, учасники круглого столу зможуть взяти участь в проведенні тренінгу з питань ПЦМ та громадського аудиту, проведення громадського аудиту місцевих бюджетів, отримають підтримку при проведенні адвокаційних заходів.

Круглий стіл відбувся в рамках проекту «Ефективні та добропорядні місцеві бюджети в 5 областях Півдня та Сходу України», який реалізує ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» в рамках Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» за фінансової підтримки Посольства Великобританії в Україні та медіа-підтримки ГО «Український кризовий медіа-центр».

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.