bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Солідарність у громадах: українці представили проекти в рамках програми «Сусіди 3.0»
29.06.2017

20-25 червня 2017 року у Варшаві відбувся Сусідський форум в рамках програми «Сусіди 3.0», у якій брали участь локальні активісти з України, Білорусі та Польщі.

«Сусіди 3.0» підтримує активних людей, які хочуть розвивати солідарність у малих громадах, створювати можливості й простір для сусідських зустрічей, обміну та спільної діяльності. В основі програми – цінності солідарності та щоденного прийняття відповідальності за себе та інших, з чого й починається демократія. Програма передбачає обмін між сусідами на місцевому – між мешканцями одного будинку – та міжнародному рівні, тобто між Польщею, Білоруссю та Україною.

У Варшаві учасники з України представили те, чим займалися упродовж року. Це проекти, спрямовані на активізацію локальних громад; проекти, які розглядають питання сьогодення в історичному контексті українсько-польсько-білоруських відносин; пов’язані з людьми з особливими потребами, а також націлені на зміцнення солідарності в локальних спільнотах, збереженні автентичності і традицій.

Богдан Зелений  переймається збереженням, поширенням та популяризацією серед молоді культурних надбань Жовкви. Ярина Самусевич  і Аліна Височина в Сумах реалізують проект, спрямований на активізацію участі молоді у розвитку місцевої громади, посилення локальної ідентичності, посилення координації (нетворкінг) між активістами (громадськими організаціями), органами місцевої влади та молоддю. Юлія Болгак з Миколаєва займається розвитком ОСББ. Олексій Осауленко та Степан Семьонов в Павлограді на Дніпропетровщині також працюють з цією темою.

Христина Богословець та Віталій Гринів з Надвірної Івано-Франківської області створюють мережу мультиплікаторів, які допомагатимуть дітям і молоді долати соціальні конфлікти. Наталка Кальба в селі Нижчі Луб’янки на Тернопільщині у проекті “Інше Дозвілля” шукає можливості для молоді провести культурне дозвілля, саморозвиватися, включитись у процес вирішення нагальних проблем села і разом з тим проявити себе активними і  небайдужими громадянами.

Наталка Довга вирушила в подорож – через минуле і сучасність. У рамках проекту “Лінія” вона мандрує  селами Польщі та України в пошуках  сімей, які були насильно переселені в 1945–46 роках, записуючи їхні спогади.

Марта Худзік, Катерина Гоманюк та Костянтин Дудченко займаються організацією україно-польської зустрічі для активної молоді, яка буде направлена на розвиток критичного мислення на основі україно-польских відносин з 1939 року й до сьогодні.

Мар’яна Максим’як з міста Бучач Тернопільської області разом з дітьми створює казки про місто та історію, про людей, які її творять. Марина Потрійна з Тетяною Борисенко ініціювали проект соціального підприємництва – створення художньої та керамічної майстерні в Києві, метою якої є інтеграція людей з особливими потребами (із ДЦП та синдромом Дауна, фізичними вадами) до суспільства. Регіна Шабанова з Криму займається побудовою та укріпленням місцевих спільнот для довгострокової співпраці між носіями різних етнічних культур засобами народного декоративно-прикладного мистецтва.

Домініка Сержиско (Краків, Польща), Сергій Макаревич (Ганцевичі, Білорусь) і Софія Анжелюк (Коломия, Україна) відкривають для себе та світу мистецтво традиційного ткацтва. Інтісар Аль-Хурані та Марія Велько з Маріуполя створюють простір для культурного діалогу між різними поколіннями свідомих громадян міста та регіону. Анастасія Полєтнєва і Ірина Сізик популяризують свідоме вивчення та використання української культурної спадщини. 

Сторінка програми

Сторінка програми на Facebook

Інформація про програму:

«Сусіди 3.0» – це польсько-українсько-білоруська програма неформальної громадянської освіти, метою якої є підтримка осіб, діяльність яких спрямована на солідарність та побудову громадянського суспільства у Польщі, Україні та Білорусі.

Програма була створена на основі «Майстерні громадської активності» і представляє ті самі цінності. 

У 2016-2017 роках програма відбувалася вперше.

Програма «Сусіди 3.0» реалізується в рамках міжнародної програми Діалог Заради Змін за підтримки Міністерства закордонних Справ Німеччини, Фонду Роберта Боша, RITA – Зміни в регіоні, Спілки MitOst, у партнерстві ГО «Інша Освіта» (Україна), Асоціація Геніус Лоці, (Польща), «Освіта без кордонів» (Білорусь). 

Контакти

  • http://sasiedzi3.org/uk/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.