bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Освіта, молодість та дія: на Шепетівщині навчали лідерів
15.08.2017

20 молодих лідерів із Польщі та України спільно навчалися, обмінювалися досвідом та планували стратегічну міжнародну співпрацю.

«Що для вас означає бути лідером?» – цікавиться арт-терапевт Валентина Бас. Охочих поділитись думками багато: «Бути собою», «Завжди мислити оптимістично», «Вести за собою людей, вмотивовану команду», «Не керувати, а скеровувати», «У якомусь сенсі випереджати свій час». Саме з такого діалогу розпочалися навчання у рамках українсько-польського проекту обміну молоддю «Лідери в дії», ініційованого Фондом «Зміцнення громад». Двадцять молодих людей з України та Польщі –  представники організації Fundacja Bonum et Sapientia і активні шепетівчани – протягом 5 днів навчалися, обмінювалися досвідом, обговорювали аспекти українсько-польських відносин та закладали фундамент плідної міжнародної співпраці. Двері для цього гостинно відчинив громадський хаб, що став осередком творчості й коворкінг платформою №1 на Шепетівщині – Hub for you.

            Проект стартував 9 серпня й тривав до 13. Ініціатива реалізувалася в життя завдяки Міністерству молоді та спорту України і Українсько-польській раді обміну молоддю. У 2017 році на реалізацію проектів у рамках здійснення українсько-польських обмінів молоддю із бюджету України виділено 1 млн гривень. У цьому році до Мінмолодьспорту було подано 37 проектів з 14 регіонів України, а уже в червні визначено 8 проектів-переможців з української сторони. Серед них – Фонд «Зміцнення громад».

– Ключова мета альтернативної освіти такого роду – налагодження діалогу між молодими людьми з України та Польщі, подолання упереджень та спростування стереотипів у сприйнятті спільної історії та в сучасних відносинах між країнами. Адже у перспективі для учасників – розбудова партнерських стосунків, написання та реалізація спільних міжнародних проектів, – ділиться Тетяна Василик, директор Фонду «Зміцнення громад».

Арт-терапія, лідерство, фандрейзинг, знайомство з представниками владних структур Шепетівщини та місцевого осередку Спілки поляків України з одного боку, спільний перегляд фільму, відеопроби на телерадіокомпанії Like TV, активне дозвілля, екскурсії та прогулянки – з іншого. Це далеко не повна програма проекту «Лідери в дії».

– Ці 5 днів були дуже насиченими. Ми поверталися додому втомленими, але зарядженими позитивними емоціями та сповнені оптимізму. У нас, насправді, дуже багато спільного із польськими учасниками. Ми – молоді та активні, ми хочемо і можемо працювати разом і змінювати сучасність, – переконаний Андрій Орищич, учасник проекту від української сторони.

Не оминули увагою організатори й спільні українсько-польську історичну спадщину, що базується на теренах Хмельниччини. З цією метою учасники відвідали  місто Остріг та смт Антоніни, де розташовані замок князів Острозьких та палац Потоцьких-Сангушків. Побували з екскурсією у колисці знань регіону – Національному університеті «Острозька академія» та долучились до сучасної освітньої платформи – Школи соціальної апітерапії.

– Ми перебуваємо під враженнями від поїздки. Те, з якою гостинністю нас прийняли в Шепетівці, підтверджує щиру й відкриту душу слов’янського народу. Приємно бачити, що молодь тут – активна, це нам дуже імпонує. Повернувшись додому ми хочемо написати аналогічний проект, щоб запросити до себе учасників із України. Адже ми знайшли не лише спільну мову, а й віднайшли спільні орієнтири, тому будемо всіляко розвивати подальшу співпрацю, – ділиться думками Даміан Вятрак, учасник проекту «Лідери в дії» від польської сторони.

Проект завершився, та враження залишилися. Вже сьогодні 20 вмотивованих лідерів думок зможуть передати свої знання однодумцям та колегам по третьому сектору. Кожен – у себе в країні, проте об’єднані спільними пріоритетами. 

Контакти

  • Сергій Білопол
  • 098 217 77 52 -

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.