bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як в Запоріжжі громада та поліція вирішують проблему безпритульних тварин?
12.09.2017

Проблему безпритульних тварин та безвідповідального поводження з ними мешканці та співробітники поліції Запоріжжя визначають як одну з найбільш актуальних для міста в сфері безпеки та охорони громадського порядку. 

Проблему безпритульних тварин та безвідповідального поводження з ними мешканці та співробітники поліції Запоріжжя визначають як одну з найбільш актуальних для міста в сфері безпеки та охорони громадського порядку. Це підтверджується статистичними даними про зареєстровані поліцією повідомлення пов’язані з вирішенням ситуацій відносно тварин (порушення правил тримання собак та котів, жорстоке поводження з тваринами, викрадення тварин, ДТП за участі тварин та інше). Отже впродовж 2014 – 2016 років спостерігається тенденція до збільшення кількості таких випадків. А саме: за 12 місяців 2014 року – 1426; за 12 місяців 2015 року – 1584; за 7 місяців 2016 року – 1506.

Впродовж декількох років представники громади, зооволонтери з Служби захисту тварин та поліція різним чином намагались вирішити дане питання. Але основною проблемою міста стало відсутність Програми, якою був би затверджений та втілений в життя механізм координації роботи державних та комунальних органів і підприємств, правоохоронців та громадських організацій у вирішенні цієї проблеми.

Ініціатива “Партнерство заради безпеки в Запоріжжі: спільні дії громадян, поліції та влади”, яка реалізується ГО “Запорізька правозахисна група” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” об’єднала зусилля активних громадських організацій, зооволонтерів, представників патрульної і національної поліції та ЗМІ, які почали розробляти спільні кроки по зменшенню кількості безпритульних тварин та пропагування гуманного відношення до них з боку населення.

Згідно дослідження Animal-id.info, яке проводилось за допомоги методології Світового товариства захисту тварин (WSPA) в Запоріжжі мешкає майже 3 тисячі безпритульних тварин. В місті існують Правила поводження з тваринами, прийняті ще в 2011 році. У них чітко описана процедура реєстрації та вакцинації тварин, регулювання їх чисельності гуманними методами (стерилізації), питання вигулу і прибирання за тваринами, а також визначені відповідальних за їх реалізацію. Але жодне з цих Правил не працює.

Громадські активісти вирішили підійти до врегулювання проблеми безпритульних тварин в місті Запоріжжя системно. Під час зустрічей громадськості та поліції було окреслено 3 ключові напрямки роботи які були розподілені для виконання наступним чином: адвокація прийняття Програми поводження з тваринами у м. Запоріжжя; розробка методології для удосконалення практики щодо притягнення до відповідальності осіб правопорушників за ст. 154 КУпАП (порушення правил тримання собак і котів) та ст. 89 КАпАП і ст. 299 ККУ - у випадках виявлення жорстокого поводження з тваринами; проведення інформаційної роботи з мешканцями міста Запоріжжя щодо правил поводження з тваринами та агітації «візьми тварину з притулку».

Під час обговорень виявились суттєві проблеми нормативно-правового регулювання діяльності патрульної поліції в цій сфері. Відповідно до законодавства, співробітнику патрульної поліції необхідно припинити правопорушення і здійснити накладення покарання на власників тварин чи іншу особу правопорушника у разі порушення правил тримання та/або жорстокого поводження з тваринами. Але на практиці співробітникам поліції виконати такі дії виявляється майже неможливо через відсутність спеціальних засобів та ветслужб для відповідного реагування, бази реєстрації тварин, що допомогло б ідентифікувати тварину та власника, пунктів поселення тварин при відібранні їх у власників або поселенні безпритульних. Також в місті відсутні комунальні установи для контролю за тваринами, ветеринарні клініки для безоплатного лікування та стерилізації бродячих тварин. А саме головне, - в місті відсутня дійова Програми, якою всі ці заходи були б передбачені.

Тому, розуміючи такий порядок речей, на зустрічах учасникам вдалось скоординувати між собою дії таким чином, щоб максимально ефективно, навіть за відсутності підтримки місцевої влади, вирішувати різні ситуації у сфері порушень, пов’язаних з тваринами.

«Згідно досягнутої домовленості в резолюції круглого столу “Поліцейська діяльність, орієнтована на громаду в Запоріжжі: проблеми та перспективи розвитку”, Патрульною поліцією було ініційовано та розроблено відповідний алгоритм та фабули для використання в роботі патрулів по притягненню до відповідальності порушників за ст.ст. 89 та 154 КУпАП, що має підвищити можливості патрульних у досягненні позитивної адміністративної практики у вирішенні цієї проблеми» – зазначає Юлія Берлінер, керівник проекту “Партнерство заради безпеки в Запоріжжі: спільні дії громадян, поліції та влади”.

Результати впровадженої ініціативи в місті Запоріжжя не змусили себе довго чекати. У роботі патрульної поліції в напрямку випадків з тваринами спостерігаються відчутні зміни.

Це підтверджує і нещодавній випадок, коли патрульні поліцейські врятували життя собаці, яку збила машина. Ця історія стала відома широкому загалу після публікації у фейсбук свідка подій, який помітив на дорозі збиту поранену собаку. За його словами, він спробував викликати представників ветеринарної клініки, але вони відповіли відмовою. Після цього чоловік подзвонив в 102 та викликав патруль, який дуже швидко приїхав на місце подій, поліцейські надали першу допомогу собаці, промили їй рани та направили її на лікування до ветеринарної клініки, яка підтримується силами волонтерів та лікує таких тварин за рахунок волонтерських пожертвувань.

Звісно, що це один із показових прикладів захисту патрульними  правопорядку в місті. І різних прикладів захисту поліцейськими безпеки міста є безліч. Але даний приклад унікальний тим, що просто комунікуючи з громадою і представниками громадськості під час заходів в рамках проекту, патрульні не за вказівкою, а зі своєї власної ініціативи, перейнявшись проблемою небезпеки, пов’язаної з безпритульними тваринами і усвідомлюючи необхідність діяти самостійно за відсутності у місті відповідної дієвої Програми, зуміли спрацювати на результат.

“Поведінка патрульних поліцейських це яскравий приклад, того як можуть співпрацювати мешканці та поліція, незважаючи на проблеми законодавства або бездіяльність місцевої влади. Такий прояв людяності по відношенню до тварини говорить про спрямованість поліції на допомогу, захист, гуманність відносно кожної живої істоти, що потрапила у небезпеку. Отже, завдяки правильним діям патрульних було врятовано життя тварини, водія – правопорушника буде знайдено та покарано, а поліцейські стали справжніми героям міста!” – ділиться Ярослава Братусь, представник організації “Український світ”. Крім того, - додає Ярослава, - співробітники поліції чітко розуміють, що концепція протидії злочинності полягає у попередженні та покаранні особи при наявності самого факту прояву злочинної поведінки, не важливо відносно кого чи чого він скоєний. Адже порушник, переступивши закон відносно тварини, з легкістю може зробити це відносно людини.

Наступним кроком активістів стане просування змін до прийнятої Запорізькою міською радою Програми поводження з тваринами у м. Запоріжжя на період 2017-2022 років.

«Адже прийнята 26 квітня 2017 року Програма, проект якої просували впродовж більше року активісти Служби захисту тварин, являється так званою «ширмою». При прийнятті депутатами міської ради не були включені до фінансування, а отже і до реалізації такі важливі компоненти визначені проектом, як впровадження системи реєстрації тварин, будівництво притулку для безпритульних тварин - центру стерилізації, надання медичної допомоги та перетримки тварин. Без включення цих заходів до Програми не буде досягнуто результату по зменшенню кількості безпритульних тварин, а отже проблема безпеки ні яким чином вирішена не буде. Міська влада чи не хоче усвідомлювати це, чи усвідомлює але ігнорує» – коментує ситуацію голова ЗМГО «Служба Захисту Тварин» Олена Архіпова.

Проект «Партнерство заради безпеки в Запоріжжі: спільні дії громадян, поліції та влади» здійснюється  ГО «Запорізька правозахисна група».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.