bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Професіоналізм в спорті - це об’єктивна рівність і доказ особистого результату жінки
18.09.2017

В рамках  акції #РозкажиСвоюІсторію, мета якої  ̶  викриття випадків дискримінації жінок на ринку праці та висвітлення  історій про  жінок, які досягли успіху, експерт ГО «Сучасна жінка» Анна Жукова взяла інтервю в Лариси  -  професійної спортсменки.


1. Чи є прояви дискримінації жінок в спорті? Чи відчувається вона на тренуваннях або змаганнях?

Все залежить від виду спорту! Я займалася армрестлінгом - це силовий вид спорту і, як відомо, такі види більше притаманні чоловікам! Хоча жінок в ньому і не мало, проте, значно менше, ніж чоловіків. Людям, які розуміють і розбираються в цьому спорті, цікавий і чоловічий і жіночий «арм», але  сторонній глядач не завжди розуміє, що в цьому спорті роблять дівчата.

Спостерігати за чоловічим «АРМом» набагато цікавіше, тим більше, якщо це важковаговик, що викликає більше увагу глядачів.

Що стосується ставлення всередині, а саме відносини спортсменів між собою, суддів і тренерів, то я не можу говорити про дискримінацію. Серед суддів і тренерів є жінки і до них таке ж відношення, як і до чоловіків. Навіть більше! Особисто я помітила, що завжди була присутня і повага і рівність. Все залежало від особистих і професійних якостей спортсмена.


2. Чи робиться акцент на тому, що ви жінка серед колег спортсменів?

Складно сказати. Там де я тренувалася - я була однією з кращих спортсменок. І для багатьох чоловіків досягнення моїх вершин теж було бажаним,  більшість з них їх так і не досягло. Тому, я можу з впевненістю сказати, що в моєму колі спілкування, людей цікавив сам титул (Чемпіон України, Майстер спорту …), а не те якої  ти статі, так як вимоги до досягнення цих титулів для всіх однакові.


3. Чи рівні шанси у жінок в порівнянні з чоловіками залишитися в армрестлінгу і зробити кар’єру?

Шанси залишитися, в принципі, рівні. У мене кілька знайомих дівчат тренують в ДЮСШ, але тут вже вибір за самими дівчатами, мало з них  цього дійсно хочуть. Але варто зазначити, що чоловіка, як тренера, більше обирають новачки, навіть якщо у нього менше титулів.
4. Чи відчувається підтримка або в більшій мірі конкуренція між чоловіками і жінками?

У плані підтримки, потрібно сказати, що мене підтримували завжди. А конкуренція була з молодими хлопцями, які не знаючи техніки не могли виграти у мене. Їх страшно дратувало те, що я дівчина, набагато легша за них по вазі та при цьому якось виграю. Але потім це минало, і до мене відносились з повагою. Ми завжди допомагали один одному в тренуваннях і підтримували на змаганнях.

В цілому, мені складно судити про всі взаємини між статями в спорті. Не до всіх було відношення таке як до мене. Моя думка: все залежить від особистих якостей жінки, якщо вона показує чого варта, її поважають за досягнення, то місця дискримінації не залишається.

Спілкувалася Анна Жукова, експерт ГО «Сучасна жінка»

Шановні жінки, якщо Ви також готові поділитися своїми розповідями про дискримінацію на роботі чи історіями успіху, то заповнюйте форму за посиланням https://goo.gl/vBx44C. Відповідальна особа зв’яжеться з вами для уточнення інформації, написання статті та її публікації.  При необхідності розповідь може бути анонімною.  Три історії, які наберуть найбільше вподобань, отримають цінні призи  від НГО «Сучасна Жінка».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.