bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Змінюйся сам - зміниться середовище.
22.09.2017

Читайте про громадську провсіту у Сєвєродонецьку.

Проживши деякий час у Старобільську, ми відчули виникнення непорозуміння між ВПО та місцевими жителями, представниками добровольчих батальйонів, ВСУ та мешканцями міста. Ми були безпосередньо свідками та наглядачами таких непорозумінь. Так серед викладачів та студентів ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» виникла ідея громадської просвіти.  Через те, що в нових умовах (через конфлікт на Сході України) соціальним інститутам українського суспільства потрібно розробляти принципи тісної взаємодії між собою та за допомогою університетів втілювати в життя громадянські ідеї.  Основною метою роботи групи є освіта та робота с молоддю (особливо з числа ВПО, які 2 роки провели в зоні АТО та «сірої» зоні та вступили  на навчання в Старобільску; вони мають самореалізуватися та інтегруватися в місцеву громаду), які прагнуть нести зміни в розбудову громадянського суспільна, певних змін та миру. За останній рік члени ініціативної групи пройшли навчання у провідних національних громадських організацій за участю іноземних колег. Найтривалішими є три модулі програми майбутніх лідерів від Інституту вищої освіти при підтримці Британської Ради та Школи організаторів діалогів «Діалог в дії» від Українського центру ненасильницького спілкування і примирення «Простір гідності» та «Дух і літера» за підтримки посольства королівства Нідерландів, а також он-лайн курси з тем спілкування та проблем інформаційної війни. У листопаді-грудні планується організувати діалог у Старобільську між студентами та викладачами за участі професійних фасилітаторів. Наприкінці року нашу групу запросили провести тренінги з лідерства серед молоді та підлітків, які організовує організація «SOS дитяче містечко». Також маємо досвід щодо використання механізмів місцевої демократії. Проводили особисті консультації щодо об’єднання громад серед депутатського корпусу. За замовленням проводили дослідження щодо проблем та розвитку громадського суспільства у Луганській області; потреб та психологічного настрою ВПО та місцевого населення; працевлаштування молоді; вивчали хід реформи місцевого самоврядування, зокрема, процеси добровільного об’єднання територіальних громад тощо. 

Наймаштабнішим та успішним нашим проектом є школа«Школа молодого лідера: вміння та навички будувати громадянське суспільство в реаліях малого міста», за фінансової підтримки Європейського Союзу та за сприянням ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».

Метою проекту є формування активної громадянської позиції для самореалізації в умовах змін серед молоді м. Старобільська Луганської області та молоді з числа ВПО. Під час проекту учасники пройшли навчання, яке складалось з чотирьох модулів, де дізнались про механізми роботи громадянського суспільства, засвоїли лідерські навички, навчились спілкуватись на засадах безконфліктного спілкування та діалогу, навчились розробляти проекти для своїх ідей. Наприкінці проекту молодь брала участь у конкурсі міні-проектів. Комісією проекту було вибрано 5 проектних пропозицій, які й стали переможцями конкурсу. З 22.06 по 23.06 5 переможці конкурсу міні-проектів в межах проекту «Школа молодого лідера: вміння та навички будувати громадянське суспільство в реаліях малого міста», в рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», за фінансової підтримки Європейського Союзу та за сприянням ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» відвідали Київ. Луганська обласна громадська організація «Громадська ініціатива Луганщини» та Ініціативна група «Громадська просвіта» розробили програму заходу, яка передбачала зустріч з громадськими організаціями та владою. 

Під час проекту виникла нова молодіжна група “INVENTORS”, яка втілила вже проект “Благодійна шафа”. Наразі ми працюємо разом над дівома преоктами, надихаем інших та маємо намір пробовжувати свою діяльність та змінювати місто. 

Ми займаємось неформальною освітою, благодійністю, моніторингом, супровідом. 

Наш досвід доводить, що де б ви не були, скільки б вам років не було, завжди є шанс та можливість робити добро, самоорганізовуватись та змінювати середовище навкруги себе. 

Контакти

  • https://www.facebook.com/groups/253758395055262/?fref=ts

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.