bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Мало бути головою правління, потрібно бути ще й другом», – голова правління ОСББ «Білоозерне»
25.09.2017

Костянтин Юрійович Григоренко виконує обов’язки голови правління ОСББ «Білоозерне» з квітня 2012 року. Цьому передували десять років постійних суперечок між мешканцями та зміна чотирьох голів об’єднання, які не прижилися.

У чому ж секрет успіху пана Костянтина, завдяки якому він 10 років обіймає свою посаду? Хтось скаже, що єдиного рецепту не існує – і матиме рацію, адже за словами Костянтина Юрійовича, лише справжньому господарю, який аналізує, контролює та помічає найдрібніші деталі, вдасться зберегти та примножити багатство будинку.

Не побоялися кредиту – отримали економію

2002 року багатоповерхівку здали в експлуатацію, ОСББ «Білоозерне» створене у 2005 році. Костянтин Юрійович прийшов до правління, аби передати документи управляючій компанії. Після детального знайомства з принципами роботи компанії він зрозумів, що у майбутньому це глухий кут для багатоповерхівки. Запропоновані послуги мало чим відрізнялись від ЖЕКівського пакету, а от тариф був у рази більшим.

«Я взявся за управління будинком, тому що живу тут і хочу мати доглянутий будинок. Це моє житло і я не можу лишити його напризволяще. Я живу і працюю в одному місці, знаю вразливі ділянки та попереджаю будь-які можливі проблеми», – ділиться досвідом голова.

Першу програму надання «теплих» кредитів ОСББ «Білоозерне» взяло 2016 році. Усього об’єднання взяло близько 90 тис. грн. За ці кошти в будинку замінили трубопровід у підвальному приміщенні, встановили енергоефективне освітлення в місцях загального користування та датчики руху.

Найперше, з чим ми зіштовхнулося правління, – це слово «кредит». Усі панічно його бояться. Тому доводилося пояснювати, що програма функціонує саме так і без кредиту не обійтись.

ОСББ загалом отримало 70% відшкодування: 40% від Держенергоефективності та 30% – від міста. Спілкуватися з працівниками Укргазбанку Костянтин Юрійович почав влітку, а отримати схвальне рішення вдалося лише пізньою осінню і задуману заміну покрівлі довелося перенести.

«Відчули економію наступного ж місяця. До заміни лампочок будівля використовувала більше 2000 кВт/міс., сьогодні – 800-900 кВт/міс. Хоч будинок у нас новий, проте всі комунікації зношені і центральна труба подачі гарячої води прогнила. Тому виникали часті прориви, і в певних місцях полагодити трубу було неможливо. Зараз таких проблем немає, ми економимо й маємо комфорт», – розповідає голова.

Довідка:

«Теплі кредити» – це конкурсна програма з підвищення енергоефективності у житлових будинках ОСББ та ЖБК. Її реалізовує Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Принцип програми – держава компенсує частину витрат на купівлю енергоефективного обладнання та матеріалів при отриманні кредиту в держбанку. Програма активно діє з 2014 року й донині.

Костянтин Юрійович зауважує, що тариф будинку не підіймали впродовж декількох років. Сьогодні він становить 4,51 грн, а в сусідній ідентичній багатоповерхівці обслуговуюча компанія встановила набагато більший внесок за утримання.

«Головне не кошти, а рівень надання послуг, – пояснює голова. – Сантехнік там працює до 18:00, і якщо щось трапиться після цієї години, то рятуватися доведеться самотужки. Не так давно прорвало трубопровід. Аварійна пообіцяла прислати сантехніка вранці, а там бойлерна спільна з нашою і обладнання на десятки тисяч євро».

ОСББ вдалося освоїти ще й програму «теплих» кредитів для фізичних осіб. Наразі 55% квартир встановили теплолічильники на умовах відшкодування 30% від Держенергоефективності. Тобто за один лічильник власники заплатили 6500 грн, а державне агентство відшкодувало 1500 грн. Любов Миколаївна Бойченко, бухгалтер ОСББ «Білоозерне», розповідає, що реальна кількість спожитого тепла, за яке жителі платять, стала очевидною одразу.

«Лічильники ми почали ставити з 2015 року. Однокімнатна квартира витрачає вдвічі дешевше, аніж аналогічна без лічильника, трикімнатна – окуповує лічильник за один сезон. Голова обєднання зобов’язав усіх поставити лічильники, і це дуже хороша ініціатива, адже так помітне поквартирне споживання та тепловтрати», – додає пані Любов.

Погляд у майбутнє

Цьогоріч ОСББ знову планує скористатися програмами підтримки населення для впровадження енергоефективних заходів, щоб зробити нову покрівлю та встановити сучасні двері на переходах. Також планують поміняти стояки, оскільки труби у жахливому стані, хоч і будинок молодий – усього 15 років.

«Я намагаюся співпрацювати з мешканцями та шукати компроміс. У бесіді народжується істина. Варто пам’ятати, що в будинку вирішує більшість, тому потрібно мати актив, який тебе завжди підтримає. Мало бути просто головою правління, потрібно бути ще й другом. Мої батьки живуть у ЖЕКівському будинку. У них не працює ліфт, води гарячої майже ніколи немає, і вони сидять й терплять. Чому нас позбавляють комфорту у нашому житлі? Тому раджу всім об’єднуватися та працювати задля себе, а не віддавати кошти в чиюсь кишеню», – заохочує Костянтин Юрійович.

Контакти

  • Громадянська мережа ОПОРА Олеся Дзьоба

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.