bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Понад 700 учасників зі східних областей України долучилися до тренінгів «Єдина громада»
04.10.2017

23-24 вересня 2017 року у смт. Борова, що у Харківській області, відбувся останній із 36 тренінгів «Єдина громада». В рамках однойменного проекту, який виконується організаціями IREX та ГУРТ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), навчальні заходи охопили 12 громад із 5 східних областей України. Крім Борової, серед них Ізюм і Чугуїв (Харківська область), Бахмут і Новогродівка (Донецька область), Першотравенськ і Межова (Дніпропетровська область), Старобільськ і Новопсков (Луганська область), Приморськ, Бердянськ і Гуляйполе (Запорізька області).

Під час тренінгів учасники опановували навички ефективної комунікації, активного слухання, уникнення стереотипів та мови ворожнечі, а також обговорювали заходи й проекти для суспільних перетворень у своїх громадах. Крім того, учасники ознайомилися із діалогом як засобом єднання громади та елементом вирішення конфліктних ситуацій.

«Тренінг Єдина Громада дещо змінив моє сприйняття. До того мені було складно не ділити на чорне та біле, чужих і своїх. Вчинки людей мають коріння у життєвому досвіді. Тож коли людина вчиняє недобре, то лише моє розуміння її досвіду. Але в будь-яких умовах можна почути опонента та зробити так, щоб опонент почув вас. Цікаво, але перше, де згодилися навички з тренінгу, – це в родині», – зазначив кореспондент газети «Обрії Ізюмщини» Ігор Коровін (м. Ізюм, Харківська обл.).

Учасники тренінгу відзначили користь, практичність і важливість тренінгу в своїх громадах, оскільки поруч із теорією завжди були практичні вправи та робота в групах, під час яких можна було краще познайомитися з іншими активістами та спланувати подальші кроки для співпраці.

«До активної громадської роботи я долучився не так давно – під час фестивалю З країни в Україну, що відбувся влітку 2016 року в Старобільську. На тренінгу Єдина громада я вперше зіштовхнувся з теорією вирішення конфліктів та таким чудовим інструментом, як діалог. Тепер перед тим, як агресивно відповідати на напад розлюченої людини чи групи людей, я намагаюся зрозуміти першоджерело ситуації, яка призвела до конфлікту, й спільно з іншою стороною знайти рішення. Особисто для мене одним із найгостріших питань у нашому місті є непорозуміння між містянами та комунальним підприємством, що забезпечує порядок у місті. З одного боку, я бачу, як КП прикладає максимум можливих зусиль, але їм не вистачає сучасного обладнання і людського ресурсу. З іншого – старобільчани, навіть не без договору на вивезення твердих побутових відходів, впевнені, що КП взагалі нічого не робить та просто “проїдає” кошти платників податків. Після тренінгу я запропонував покращити стосунки між сторонами шляхом розробки інтерактивних онлайн-мап, де кожен містянин міг би зафіксувати стихійне сміттєзвалище, зрізане гілля або інші проблеми, що потребують ліквідації, а КП, в свою чергу, відображало б, що виконано. Але внаслідок бюрократії комунальне підприємство поки не підтримало мою ініціативу», – поділився депутат Старобільської міської ради Микола Моложон (м. Старобільськ, Луганська обл.).

Протягом дводенних тренінгів учасники аналізували взаємодію усередині громад задля забезпечення довіри та єдності між внутрішньо переміщеними особами, учасниками АТО, місцевою владою та жителями міста для вирішення проблем, які є нагальними у громадах.

«Тренінг “Єдина громада” відкрив мені очі на глибину душі жителів міста, показав, що кожна особистість індивідуальна та має право на свої думки. Людина робить те, що вона робить, та говорить те, що говорить, бо вона пережила свій індивідуальний досвід, пройшла через власні випробування, й судити за те чи інше висловлювання або дію неможна. Я вважаю, що треба бути чутливішими до інших, розуміти один одного та приймати їх такими, які вони є»,– відзначив керівник Молодіжного Хабу «CITY» Іван Чубукін (м. Чугуїв, Харківська обл.).

На тренінгу містяни обговорювали своє бачення громади, ресурси, необхідні для її розвитку, та те, як можна налагоджувати діалоги між різними групами населення.

«Переїхавши до Старобільська, я відчула, що у місті виникають непорозуміння між ВПО та місцевими жителями, представниками добровольчих батальйонів, ВСУ та мешканцями міста. Для мене проект Єдина громада став знаковим. Я зрозуміла, що саме єдність та синергія можуть робити дива. Тому зараз нарощую соціальний капітал і патроную молодіжну ініціативну “INVENTORS”, яка вже втілила проект “Благодійна шафа”. У жовтні плануємо організувати діалог у Старобільську між студентами та викладачами за участі професійних фасилітаторів. Тренінги зарядили енергією не тільки місто, а й увесь район. Під час зустрічей із учасниками навчання ми й досі обговорюємо найцікавіші моменти, обмінюємося досвідом застосування на практиці методики “Не нашкодь”, працюємо разом ще над двома проектами, надихаємо інших та маємо намір пробуджувати свою діяльністю та змінювати місто», – відзначила активістка, викладачка Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Катерина Котеленець (м. Старобільськ, Луганська обл.; раніше – м. Луганськ).

До тренінгів долучилося понад 700 учасників. Серед них представники громадських організацій, місцевих і районних органів влади, підприємці, бібліотекарі, внутрішньо переміщені особи, ветерани АТО, студенти.

«Діалог – це своєрідний місток між групами людей. Тому практичне застосування правил спілкування вкрай важливе для будь-кого. Завдяки участі в тренінгу Єдина громада я зрозуміла, чому в Новопсковському районі Луганської області діалог влада-громада був відсутній. А коли знаєш причину, алгоритм дій буде значно ефективнішим. І, до речі, після тренінгу я придбала рекомендовану книгу Маршала Розенберга Мова життя. Ненасильницьке спілкування”, яка пішла у вільне плавання між активістами новопсковської громади», – відзначила суспільна журналістка Тетяна Соловйова (м. Новопсков, Луганська обл.).

«У школі нас навчають літературі, мовам, математиці, але на жаль, не вмінню слухати, перефразовувати, уточнювати, словом запобігати або вирішувати конфліктні ситуації. Я вважаю, що ці м’які навички надзвичайно важливі – як для самореалізації, так і для кар'єрного росту або громадської діяльності. Тренінг “Єдина громада” навчив мене цьому. Завдяки участі в проекті прийшло усвідомлення, як діяти у конфліктних ситуаціях, щоб вийти із них цивілізовано, прояснити болючі питання і збудувати план дій та основу для співробітництва. Після проекту такі ж висновки зробили й інші учасники тренінгів у нашому місті. Деякі з них позбулися стереотипів, навчилися ефективному спілкуванню, а більшість об’єднується у ЄДИНУ ГРОМАДУ Старобільська. Я керую громадською організацією, що працює безпосередньо з вимушеними переселенцями. Ми всі хочемо стати частиною громади Старобільська, навіть євро-громадою, щоб спільними зусиллями розвивати місто та забезпечувати взаємодію між людьми», – прокоментувала голова ГО «Центр спільного розвитку «Дієва громада» Оксана Очкурова (м. Старобілськ, Луганська обл.; раніше – м. Кадіївка (Стаханов).

Проект «Єдина громада» направлений на сприяння згуртованості суспільства, підвищення рівня толерантності та поваги один до одного, що сприятиме побудові діалогу та формуванню спільного бачення майбутнього у населення.

Проект «Єдина громада» виконується організаціями IREX та ГУРТ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.