bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Історія одного панельного будинку на форум-театрі у Львові
27.10.2017

20-22 жовтня 2017 р. у Львові  пройшов тренінг з форум-театру за участі внутрішньо переміщених осіб та місцевих мешканців м. Львів.

Форум - театр – це форма соціального театру, яка допомагає подивитися на самих себе та на оточуючий світ з різних сторін, розвиває критичне мислення та ініціативність. За допомогою інтерактивних ігор та вправ учасники самі визначають тему постановки і вчяться знаходити рішення у конфліктних ситуаціях. Кожна вистава форум-театру унікальна, адже в ній беруть участь як актори, так і  глядачі, а сюжет народжується та трансформується безпосередньо на сцені.

Фото: Наталія Кузнецова

 По завершенню триденного тренінгу учасниці та учасники презентували власну виставу, основою для сякої стала реальна історія, яка сталась в одному з панельних будинків міста, і по ходу тренінгу учасники/учасниці доповнювали її своїми історіями, так, що в результаті вона стала такою знайомою і болючу для всіх, що глядачі одразу ж сказали «ми теж  з таким стикались» або «у моїх друзів така сама історія». Але і глядачі і учасники побачили і більш глибокі сторони конфлікту, хоча з початку мова йшла тільки про порушення права власності, і все здавалось очевидно, вони зауважили, що поведінка героїв чимось передумовлена, і можливо це насильство в родині, про яке ніхто з оточуючих не здогадується, а коли сцена розігрується по ролях, стає зрозуміло, що все не так однозначно, і можливо, допомога потрібна не тільки «жертві» але і самим «агресорам».

Фото: Наталія Кузнецова

Вистава викликала активне обговорювання в залі і завдяки інтерактивному формату глядачі змогли вийти на сцену і замінити героїв цих історій, щоб змінити хід подій всієї сцени  та запобігти конфлікту. Рішення виявилось простим і на перший погляд очевидним – просто підійти і поговорити, але як часто саме на такі прости кроки нам так важко наважитись?

Реалізація міні-проекту «Запобігання упередженому ставленню до ВПО у м. Львів шляхом проведення просвітницьких заходів в громаді» здійснюється ГО «Промінь змін» у рамках проекту «Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні», що реалізує Громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові». Проект є частиною плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.