bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Обговорення професійних стандартів суддів та впровадження електронного судочинства (Запоріжжя)
29.11.2017

28 листопада у Запорізькому Медіа Центрі відбувся прес-сніданок «Судова реформа на місцевому рівні – просто про складне», організований ГО «Запорізька правозахисна група».

Спікерами прес-сніданку стали Дємєнєва Олена Василівна, регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВР України з прав людини у Запорізькій області, адвокат,  Свідлова Марія Георгіївна, прес-секретар Жовтневого районного суду міста Запоріжжя та Шмарін Ігор Олександрович, помічник судді Запорізького окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук.

Під час прес-сніданку учасники говорили про підвищення вимог та професійних стандартів для суддів, підвищення  підзвітності суддів, впровадження нових технологій організації суддівської роботи та здійснення електронного судочинства.

«Важливою зміною є залучення юристів, які раніше не мали досвіду роботи у суддівській системі. Суддівський досвід не обов’язковий – подаватись можуть адвокати, науковці та правозахисники. Тепер в законодавстві закріплено обов’язок щодо потрійного звітування суддею через декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, декларацію родинних зв’язків та декларацію доброчесності судді. Крім того, однією з нових підстав для звільнення судді стала - відмова підтвердити законність джерел походження майна» - зазначила Дємєнєва Олена Василівна, регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВР України з прав людини у Запорізькій області.

На думку адвоката Марії Свідлової, корисним є запровадження електронного судочинства, так згідно з проектами нових процесуальних кодексів, суди проводитимуть розгляд справ за матеріалами в електронній формі. Лише у разі неможливості такого розгляду з технічних причин допускатиметься розгляд справ за матеріалами в паперовій формі.

 «Цей захід став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Програма USAID «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 р. і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх проектів USAID «Україні: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми – надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим колам, громадському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією. Детальнішу інформацію про програму можна отримати за телефоном +38(044)581-3303».

 

 

Контакти

  • [email protected]
  • ГО «Запорізька правозахисна група»
  • https://www.facebook.com/zpg.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.