bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Працевлаштування людей з інвалідністю в Литві: європейський досвід
20.12.2017

ГПО «Права людини» продовжує розглядати досвід європейських країн у працевлаштуванні людей з інвалідністю. Сьогодні мова йтиме про литовську модель зайнятості таких громадян.

Досить цікава система виплати допомоги за інвалідністю склалася в Литві – втрату працездатності тут оцінюють у відсотковому відношенні. Розраховувати на отримання виплат можуть тільки люди, які втратили працездатність не менше ніж на 45 відсотків. Всі вони отримують базову пенсію в розмірі 115 євро, а розмір решти доплати залежить від трудового стажу. Держава пропонує таким людям вигідні знижки на використання громадського транспорту, додаткові відпускні тижні, зниження податків і спеціальні субсидії на житло.

Основна частина допомоги залежить від так званої базової пенсії (зараз вона дорівнює 115 євро). Ті, у кого втрата працездатності становить від 75% до 100%, отримують 150% базової пенсії (172,5 євро в місяць), від 55% до 74% - 120% від базової пенсії (138 євро), від 45% до 54 % – половину базової пенсії (57,5 євро). Крім того, кожен громадянин з інвалідністю отримує надбавку в залежності від свого страхового стажу та розміру сплачених внесків.

Серед людей з інвалідністю в Литві додатково підтримуються на ринку праці такі категорії громадян:

  • особи з інвалідністю працездатного віку, яким встановлено рівень працездатності до 25 відсотків або тяжкий рівень інвалідності;
  • особи з інвалідністю працездатного віку, яким встановлено рівень працездатності 30-40 відсотків або середній рівень інвалідності;
  • особи з інвалідністю працездатного віку, яким встановлено рівень працездатності 45-55 відсотків або легкий рівень інвалідності.

Роботодавцям, що працевлаштовують осіб, яким встановлено рівень працездатності до 40 відсотків, щомісяця за кожного працюючого виплачується компенсація зарплатні за фактично відпрацьований час відповідно до затвердженої урядом мінімальної заробітної плати.

Роботодавцям, що працевлаштовують осіб, яким встановлено рівень працездатності 45-55 відсотків, субсидія зарплатні виплачується до 12 місяців.

Якщо особи, яким встановлено рівень працездатності до 40 відсотків, вирішили започаткувати свій бізнес, призначається допомога на створення робочого місця. (Закон про підтримку зайнятості, ст.32.) Особам з інвалідністю виплачується різниця між отримуваною допомогою з безробіття і одержуваною пенсією. (Закон про соціальне страхування по безробіттю, ст.15.)

Як бачимо, будуючи модель працевлаштування людей з інвалідністю, Литва вирішила зробити ставку на чітке визначення рівня працездатності своїх громадян. Можливо, якщо цю модель вдосконалити під українські реалії, вона стане дієвою і в нашій країні.

 Стаття була підготовлена за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Зміст цієї статті є виключною відповідальністю ГПО «Права людини» і не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

  • prava-lyudyny.org/
  • ГПО «Права людини»

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.