bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Бюджет Миколаєва 2017 – звідки бралися й на що витрачалися гроші?
26.12.2017

Завершення календарного року у бюджетному календарі знаменується прийняттям бюджету на наступний рік і початком підготовки звіту про бюджет поточного року.02842_FRMM_Article-1_Banner

ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» впродовж 2014-2017 рр. активно займалася діяльністю, спрямованою на підсилення рівня доброчесності бюджетного процесу , підвищення прозорості і ефективності бюджету м. Миколаєва і об’єднаних територіальних громад Миколаївщини.

У цьому огляді ми наводимо основні показники бюджету м. Миколаєва за 2017 р. Після остаточного затвердження і публікації бюджету міста на 2018 р., ми порівняємо основні показники цих бюджетів.

02842_FRMM_Article-1_01         Рис. 1

Отже, загальні дані про бюджет Миколаєва 2017: загальна величина бюджету – 3,65 млрд. грн. – це загальна величина як доходів, так й витрат бюджету. Для порівняння наведемо дані про динаміку величини бюджету міста з 2014 р. (рис. 1).

Як бачимо, бюджет Миколаєва постійно зростає впродовж останніх чотирьох років, порівняно з бюджетом 2014 року, бюджет 2017 року зріс у 2,1 рази з 1,7 до 3,6 млрд. грн.

Доходи бюджету Миколаєва
У 2017 р. основним джерелом надходжень до бюджету був податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Офіційно працевлаштовані миколаївці сплатили у 2017 р. до бюджету 1,29 млрд. грн.. цього податку.

Другим за обсягом надходжень у 2017 р. став єдиний податок – підприємці на спрощеній системі оподаткування сплатили 230 млн. грн.

На третьому місці за величиною знаходяться доходи від оренди комунального майна – 196 млн. грн. На четвертому місці за величиною надходжень займає акциз – 195 млн. грн.

Решту доходів забезпечують земельний податок (84 млн. грн.) і неподаткові надходження (адміністративні збори та плата за послуги державних установ) – 81 млн. грн.

Більшу частину доходів бюджета м. Миколаєва у 2017 р. забезпечили субвенції, які склали 1,62 млрд. грн. Субвенції – це перерахування з державного бюджету для забезпечення фінансування освіти, медицини, соціального захисту, культури та спорту.

Величина доходів бюджету Миколаєва по статтях відображена на рис. 2. На рис. 3 показані частки кожного виду доходів.

02842_FRMM_Article-1_02
Рис. 2
02842_FRMM_Article-1_03
Рис. 3


Витрати бюджету Миколаєва.

Найбільший обсяг витрат в бюджеті Миколаєва на 2017 р. займає стаття «Освіта» - 1,09 млрд. грн. За цією статтею фінансуються зарплати вчителів, вихователям, утримання шкіл та дитячих садочків, будинків творчості. Капітальні ремонти будівель освітніх закладів також фінансуються по цій статті.

Заходи з соціального захисту у 2017 р. коштували міському бюджету 928 млн. грн. За цією статтею фінансуються пільги, дотації, соціальні гарантії, субсидії, допомога при народженні дитини, пільги для учасників АТО.

Видатки на медицину за обсягом знаходяться на третьому місці - 524 млн. грн. За цією статтею фінансуються утримання будівель лікарень та поліклінік, заробітна плата медперсоналу, робота служби швидкої допомоги.

Будівництво та ЖКГ – на цю сферу було витрачено 373 млн. грн., які пішли на ремонти. реконструкцію та будівництво об’єктів комунальної власності.

На культуру і спорт у 2017 р. було витрачено 254 млн. грн. За цією статтею фінансуються утримання бібліотек, філармонії, спортивних шкіл та об’єктів, проведення програм і заходів у сфері культури та спорту.

За статтею «Транспорт» у 2017 р. було профінансовано 44 млн. грн., які пішли на утримання комунального транспорту – трамваїв, тролейбусів.

Витрати бюджету Миколаєва за 2017 р. по статтях зображені на рис. 4. На рис. 5 показані частки кожного виду витрат.

02842_FRMM_Article-1_04
Рис. 4
02842_FRMM_Article-1_05
Рис. 5.

Видатки споживання і бюджет Миколаєва

Крім загального аналізу статей доходів і витрат бюджету Миколаєва, важливо також навести співвідношення між видатками споживання і бюджетом розвитку. У 2017 р. з бюджету Миколаєва було спрямовано 3,1 млрд. грн. споживання – фінансування заробітної плати. утримання об’єктів комунальної власності, закупівлю товарів і послуг. На розвиток – будівництво, розвиток інфраструктури, реконструкції – було спрямовано 505 млн. грн. Співвідношення між бюджетом споживання і бюджетом розвитку показано на рис. 6.

02842_FRMM_Article-1_06
Рис. 6

Громадський бюджет Миколаєва
У 2017 р. започатковано новий для Миколаєва проект – Громадський бюджет. Це конкурс проектів городян, в якому може взяти участь кожний з мешканців Миколаєва, подавши на фінансування коштом громади свій проект. На 2018 р. в рамках Громадського бюджету миколаївці подали 117 проектів. Після експертної оцінки та відкритого голосування проекти переможці отримують фінансування з міського бюджету. На фінансування проектів городян у 2018 р. виділено 100 млн. грн.

З поданими проектами за програмою Громадського бюджету можна ознайомитися на сайті Громадського бюджету Миколаєва (http://mykolaiv-budget.e-dem.in.ua/#/), на сайті миколаївської міської ради (https://mkrada.gov.ua/content/podani-proekti.html).

Аналіз міського бюджету Миколаєва, супровід Громадського бюджету здійснюється експертами громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети», зокрема ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва», в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ.

Контакти

  • 47-38-79
  • ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.