bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи довіряють люди поважного віку судовій системі України? (дослідження)
28.12.2017

Протягом листопада-грудня 2017 року громадською організацією «Суспільство і право» були проведені фокус-групи за участю людей поважного віку.

Дослідження проводилося в рамках проекту «Покращення доступу до правосуддя для людей поважного віку, шляхом підвищення обізнаності щодо судового захисту в Україні», який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).
Метою проведення фокус-груп був збір та аналіз інформації, щодо вивчення потреб людей поважного віку в інформуванні щодо судових процесів і процедур, альтернативних способів вирішення спорів, а також щодо проблем з якими вони стикалися при зверненні за захистом своїх прав до суду. 
Узагальнюючи відповіді учасників фокус-груп, можна зробити висновок про те, що існує загальне усталене негативне сприйняття судової системи. Переважна більшість учасників не довіряють судовій системі, вважають її корумпованою та несправедливою. 
Також була виявлена проблема відсутності в районних центрах неурядових організацій, які б займалися захистом прав громадян та надавали безоплатну правову допомогу. Навіть, якщо такі організації і є, то люди поважного віку про них не знають і не користуються їхніми послугами. У місті Львові, з цим значно краща ситуація та більші можливості для вибору кваліфікованих спеціалістів. 
Учасники підтвердили наявність необхідної інформації в приміщеннях суду, однак відмітили те, що інформація надрукована дрібним шрифтом та в недостатньо освітлених коридорах. Тому, людям поважного віку досить складно з нею ознайомитись.
Учасники зазначили необхідність створення додаткового робочого місця для працівника, до якого зможуть звернутися люди похилого віку з різноманітних процедурних питань, і який зможе надавати їм консультації, перевіряти документи та скеровувати до кого звернутися. Це зекономить їх час, нерви та потрачені сили, і пришвидшить вирішення проблеми.
Питання інших механізмів досудового захисту своїх законних прав, зокрема медіації, невідомі учасникам, але вони не виключають можливість їх застосування, для того, щоб не звертатися до суду. Було виявлено необхідність в додатковій інформації стосовно цього та інших механізмів досудового захисту.

Громадська організація «Суспільство і право» зареєстрована 18 серпня 2014 року реєстраційною службою Пустомитівського районного управління юстиції Львівської області та на теперішній час налічує 8 членів. Організація створена командою однодумців, які об’єдналися заради досягнення спільної мети, а саме об’єднання інтелектуального та громадського ресурсу задля сприяння захисту та реалізації прав та основних свобод людини і громадянина згідно Конституції, законодавства України та міжнародно-правових договорів про права людини, становлення громадянського суспільства на засадах принципу верховенства права та розвитку правової культури і правосвідомості громадян.
Діяльність організації спрямована на всебічний розвиток та залучення до активного життя громади людей поважного віку, жінок, дітей та молоді, а також інших категорій людей, що опинилися в складних життєвих ситуаціях, надаючи їм необхідні інформаційно-просвітницькі послуги та правову допомогу на засадах принципу верховенства права та захисту основних свобод.
У 2016 році ГО «Суспільство і право» стала членом Мережі «За освіту для людей поважного віку» та здійснює активну роботу для розвитку Мережі. 
Контакти організації: м. Львів, вул.Промислова 50/52, каб.625 (6 пов), тел. 098 94 46 500, 095 59 78 887


Програма USAID «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 р. і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх» проектів USAID «Україні: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми – надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим колам, громадському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією. Детальнішу інформацію про програму можна отримати за телефоном +38(044)581-3303».

Контакти

  • 098 94 46 500
  • 095 59 78 887
  • Громадська організація «Суспільство і право»
  • [email protected]
  • м. Львів
  • вул.Промислова 50/52
  • каб.625 (6 пов)

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.