bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На що бажають витрачати рентні кошти жителі Чкаловської ОТГ
29.01.2018

Минулого тижня у Чкаловській ОТГ представниками ГО «НОВА Енергія» було проведено навчальний семінар «Вибір пріоритетів для використання коштів від рентних платежів. Написання та менеджмент проектів».

У 2018 році згідно з Законом України № 1793-VIII Чкаловська ОТГ має отримувати 3% рентної плати, сплаченої за об’єми вуглеводнів, видобуті в її межах. Як і в багатьох інших сільських територіях, інфраструктура Чкаловської ОТГ потребує модернізації та великих капіталовкладень. Тому додаткові фінансові надходження у вигляді рентної плати мають для громади велике значення, а їх ефективне використання дозволить якомога більше корисних справ зробити для громади. І тут постає питання, як визначити кращі ідеї та першочергові потреби. Це та інші питання вирішували під час семінару «Вибір пріоритетів для використання коштів від рентних платежів. Написання та менеджмент проектів», що відбувся 24 січня у смт Чкаловське.

Минулого тижня у Чкаловській ОТГ представниками ГО «НОВА Енергія» було проведено навчальний семінар «Вибір пріоритетів для використання коштів від рентних платежів. Написання та менеджмент проектів». Захід організовано в рамках проекту «Прозоре управління коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні».

У 2018 році згідно з Законом України № 1793-VIII Чкаловська ОТГ має отримувати 3% рентної плати, сплаченої за об’єми вуглеводнів, видобуті в її межах.Як і в багатьох інших сільських територіях, інфраструктура Чкаловської ОТГ потребує модернізації та великих капіталовкладень. Тому додаткові фінансові надходження у вигляді рентної плати мають для громади велике значення, а їх ефективне використання дозволить зробити для громади якомога більше корисних справ. І тут постає питання, як визначити кращі ідеї та першочергові потреби. Під час минулої зустрічі експерти ГО «НОВА Енергія» розпочали проведення соціологічного опитування серед місцевих жителів, з метою виявлення потреб та проблем у громаді. Експерт проекту Сергій Омелічкін, презентував результати анкетування, що показало необхідність розвитку таких сфер, як інфраструктура відпочинку та дозвілля, безпека місцевого населення, дорожньо-транспортна інфраструктура, покращення екологічного стану, працевлаштування та медичне забезпечення.

Додатково учасники семінару спільно з експертами проекту проаналізували інфраструктуру та існуючі об’єкти соціальної сфери, після чого висловили власні рекомендації, побажання та пропозиції.  Звісно, коштів ренти не вистачить, щоб зробити все і одразу. Тому голова ради ГО «НОВА Енергія» Віталій Филенко радить витрачати рентні кошти як співфінансування великих інфраструктурних проектів та залучати якомога більше зовнішніх інвестицій: «Розподіл частини ренти на місцях дає унікальну можливість громадам забезпечити необхідне співфінансування для реалізації регіональних, національних та міжнародних проектів з розвитку соціальної інфраструктури та людського капіталу. Кожна гривня сплачена громадянами чи компаніями до місцевого бюджету має залучити ще дві на реалізацію проектів розвитку».

Для того, щоб забезпечити прозорий розподіл рентних коштів на місцевому рівні Чкаловська селищна рада вирішила запровадити низку демократичних інструментів, серед яких є і бюджет участі, що передбачає подачу проектів місцевими жителями на конкурс, після чого самі ж жителі шляхом голосування визначають кращі ідеї для фінансування у поточному році.

Щоб навчитися оформлювати ідеї у проектні пропозиції учасники семінару під керівництвом експертів ГО «НОВА Енергія» працюючи у групах спробували підготувати заявки на щорічний обласний конкурс «Разом в майбутнє», що проводиться Харківською обласною радою. Експерт проекту Олена Агапова розповіла, на які вимоги обов’язково слід звертати увагу при підготовці проектної заявки, як обґрунтувати необхідність реалізації проекту, як сформулювати його мету, завдання та спланувати послідовні етапи.

Запропоновані учасниками семінару проекти стосувалися модернізації навчально-виховних комплексів, облаштуванню місць для заняття спором, благоустрою Чкаловського парку, будівництва сучасних дитячих майданчиків, реконструкції місцевої архітектурної пам’ятки та розробки туристичних маршрутів. Учасники запропонували багато креативних та цікавих ідей, які, сподіваємось, надалі переростуть у повноцінні заявки, а згодом – у реалізовані проекти.

Довідково: Метою проекту «Прозоре управління коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні» є запровадження дієвих демократичних практик публічного й ефективного управляння фінансовими потоками на місцях шляхом реалізації пілотних проектів з розробки стратегічних планів розвитку видобувних регіонів, враховуючи перспективні фінансові надходження до місцевих бюджетів у вигляді рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату.

Проект запроваджено на підтримку Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні, основним завданням якої є забезпечення прозорості в управлінні природними ресурсами країни і розкриття державних доходів від видобувного сектора.

 

Контакти

  • Віталій Филенко
  • ГО “Нова Енергія”
  • +380950084991

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.