bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Волині відбулися семінари на тему розвитку місцевої демократії
05.02.2018

Волинський ресурсний центр розвитку місцевої демократії продовжує активну співпрацю з Дубівською та Люблинецькою громадами.

В умовах адміністративно-територіальної реформи з’явилась необхідність самоорганізації мешканців для представлення інтересів периферійних громад. Щоб допомогти мешканцям периферії розпочати діалог з владою, експертами ресурсного центру провели ряд навчальних семінарів на тему «Створення вуличних, квартальних та сільських комітетів, як інструмент розвитку території». Навчання відбулися у Дубівській громаді:  с. Городище, с. Облапи та с. Вербка та в Люблинецькій громаді: с. Мощена, с. Старі Кошари, с. Кругель та с. Довгоноси.

Період переходу у громадах відбувається по різному і часто розуміння мешканців щодо змін та своєї ролі у цьому не співпадає з реальним станом речей. Споживче відношення до коштів громади та потреби « хочу все і сьогодні» заважають свідомо мислити та побачити себе у системі змін і стати їх рушієм.  Далеко не всі розуміють як це взагалі зробити та ще й отримати від цього користь. «Часи змінилися, багато питань тепер вирішується на рівні громади. Наразі розвиток вашого села залежить від вашої активності. І час діяти — вже сьогодні!» - констатує експерт Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії, Петро Лавринюк.

З мешканцями периферії визначали проблемні питання. Настрої були різні, часом схожі на крайнощі: де в одному кутку були бунтівники, які звинувачують владу у бездіяльності і вимагають державних компенсацій, бо ж хочеться жити краще; а з іншої сторони ті, хто дослуховує до кінця, хто має розуміння, що саме Я – рушій змін і Я готовий змінюватися і діяти заради кращого завтра.

Багато говорили про важливість самоорганізації і співпраці з радою. Петро Петрович представив можливі варіанти рішень та перспективи подальшої роботи сільських комітетів в умовах ОТГ. Представили, як створити та започаткувати ефективну діяльність сільського комітету та які місцеві програми можуть стати основою участі мешканців у вирішенні нагальних проблем села.

Сільські комітети – єдиний ефективний інструмент захисту прав та інтересів периферійних громад. Наразі сформовано ініціативні групи у визначених громадах та вестиметься робота із створенням сільських комітетів. Крім того, в громадах очікується прийняття програм, які направлені на підтримку місцевих ініціатив та проектів, а спільна справа об’єднує дух людей, які над нею працюють. Проте найважливіше - робота над зміною свідомості та формування у кожному із нас бажання бути причетним до позитивних змін.

Семінар відбувся в межах реалізації проекту «Майстерня комунікації влади та населення у об’єднаних територіальних громадах Волині через використання інструментів місцевої демократії», що реалізується ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення».

 

 

 

 

 

 

 

Контакти

  • ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення»
  • Волинський ресурсний центр розвитку місцевої демократії
  • [email protected]
  • 095-64-54-655

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.