bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Карта дій: хто і як може розвивати міста та локальні громади
07.02.2018

В рамках проекту «План дій для розвитку громади», який реалізовує Інститут міста (Львів) за підтримки Посольства Великої Британії та у співпраці із Громадянською мережею ОПОРА на основі результатів трьох проектів, які мали на меті активізувати громаду до дій, було напрацьовано дорожню карту із сталого розвитку громад. 

Масштабні та значущі результати таких проектів як «Громади в дії» (Зміцнення громад заради сталого розвитку міста), та «План дій для зміцнення громади», «Підвищення спроможності  громадськості Львівської області впливати на реформи» стали основою та поштовхом для створення підсумкового видання. Саме тому, створена дорожня карта є дієвим інструментом, що допоможе ініціативним групам, організаціям громадянського суспільства та представникам місцевої влади, які не просто спостерігають, але й беруть на себе відповідальність за процес перетворень, стати ключовими агентами змін у своїй громаді, місті.

Дорожня карта дає можливість ознайомитися із основними кроками щодо важливості дослідження потреб та проблем громади, механізмів активізації мешканців громади. Звісно, як позитивний наслідок - це напрацювання Стратегії розвитку із громадськістю, її затвердження та специфіка запровадження системи моніторингу та реалізації Стратегії розвитку громади.

“Звісно, досвід розвитку активності громади в різних містах має свої особливості, це є нормальним показником. Наші поїздки, обговорення та особиста комунікація з активістами стала підтвердженням цього. Зараз ми можемо бачити, що у Дрогобичі, наприклад, є агенти змін у секторів громадськості та комунальних установ. Зокрема, КУ Інститут міста Дрогобича мотивує мешканців міста до співпраці та створення спільних рішень. Так, дрогобичани завзято включаються до спільного перетворення свого міста у креативний, зелений, туристичний, цікавий осередок. Якщо ж брати до уваги досвід Мукачево, то у цьому місті за налагодження комунікації “влада-громада” взялися  депутати та їх помічники, саме ці люди працюють спільно з мешканцями аби розвивати власне місто. Високий професійний рівень роботи громадських організацій у місті Рівне, зокрема “Громадянська мережа ОПОРА”, сприяє підвищенню ролі громадянського суспільства у місті та якісним перетворенням в структурі органів місцевого самоврядування. Натомість, активісти міста Броди прагнуть якісних змін у процесі культурного розвитку та дозвілля молоді в  місті, і готові напрацьовувати дієві механізми співпраці із представниками місцевої влади.  Щодо просторового розвитку Ужгорода, то саме ця сфера допомагає об’єднати зусилля та бачення представників громадського суспільства та представників влади, робота тільки розпочинається, але  головні правила спільної роботи знає кожен”, - коментує Максим Терлецький, регіональний координатор проекту, менеджер Інституту міста

Карта дій є результатом аналізу та оцінки різного львівського досвіду і механізмів щодо активізації мешканців у Львові, дослідження потреб та проблем громади, стратегічного планування та реалізації проектів за участю різних сторін - влади, громади та бізнесу.    

Сьогодні громади в Україні мають можливість працювати ефективно, довгостроково планувати та реалізовувати проекти, які покращують якість життя. Реформа децентралізації виявляє ефективних менеджерів на місцях, здатних вдало скористатися новими можливостями. Саме такі люди беруть на себе певні зобов’язання і відповідальність, успішно працюють в інтересах громад.

Завантажити карту дій для активізації громади за посиланням: goo.gl/PScMZ2

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.