bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Триває один з найцікавіших проектів Агентства з розвитку приватної ініціативи
13.02.2018

Учасниками ініціативи «Демократія та розбудова громад через розуміння та розвиток місцевої спадщини» стали ОТГ Івано-Франківщини – Білоберізька та Печеніжинська, а нещодавно до діяльності проекту долучилися ще Витвицька ОТГ та с. Пнів біля Надвірної.

Проект «Демократія та розбудова громад» спрямований на посилення спроможності органів місцевого самоврядування та активізацію процесів демократичного та економічного розвитку, а також на підвищення рівня участі молоді в місцевому управлінні нових об’єднаних територіальних громад. Цілі проекту досягаються далеко не у традиційний спосіб (наприклад, навчання демократичним процесам, молодіжному лідерству чи проведення популярних вже десятки років семінарів з написання проектів), а через підвищення розуміння представниками органів місцевого самоврядування та молодіжними лідерами громад важливості розумного використання культурної та природної спадщини своєї місцевості.

Виконавець проекту – Агентство з розвитку приватної ініціативи – вирішив втілити цю ідею, виходячи з твердої позиції, що дбайливо збережена та якісно інтерпретована місцева матеріальна та нематеріальна спадщина ховає найрізноманітніші можливості розвитку місцевих громад і, завдяки цьому, прискорює і робить мінімально болісними процеси децентралізації в Україні. Крім того, розумне управління об’єктами природи чи культури та унікальними надбаннями нематеріальної культури є, власне, основою для збереження цінностей, успадкованих нами від десятків або й сотень поколінь попередників.

Проект охопив заходи з підвищення навичок управління місцевою спадщиною для подальшого збереження та промоції її об’єктів. Було проведено ознайомчі візити для депутатів, громадських лідерів та активної учнівської молоді до вже розвинутих об’єктів місцевої спадщини - Центру спадщини Вигодської вузькоколійки, - що був відкритий у 2015 році, а нині не лише успішно працює, але й виконує роль місцевого хабу змін у громаді. Також в Білоберізькій та Печеніжинській громадах відбулися творчі майстерні з розвитку та збереження місцевої спадщини за участі управлінців та активу ОТГ й залучених істориків-краєзнавців, фахівців у сфері архітектури, просторового планування, ландшафтного дизайну, дизайнерів інтер’єрів та інших спеціалістів для планування роботи зі спадщиною.

І діти й дорослі учасники проекту поступово відкривали для себе значення спадщини для місцевого розвитку. Відбулися тренінги для сільської молоді - школярів, потенціал та енергію яких варто спрямувати саме на ініціативи з розумного використання культурної спадщини батьківських громад і тим самим гарантувати територію стабільного розвитку, власне, для їхнього ж майбутнього. Це були інтенсиви з підприємництва (з наочним прикладом діяльності місцевих підприємців навколо Центру спадщини у Вигоді) та навичок презентації через оволодіння майстерністю дебатувати й переконувати. 

27 лютого 2018 року в Івано-Франківську відбудеться спільний для всіх чотирьох громад дебатний турнір, де очікуються гострі дискусії та яскраві ідеї навколо контраверсійних тем щодо пріоритетності, вагомості та прикладної ролі місцевої спадщини.

Задля посилення й підвищення ефективності діяльності сільських громад з використання місцевої спадщини для економічного розвитку експертами проекту розроблено посібник для місцевих посадовців, активних та креативних лідерів громад, в тому числі, молодіжних лідерів. Подібного ресурсу в Україні до цього часу ще не було. Цей посібник в електронному форматі невдовзі буде доступний на веб-сайті Агентства з розвитку приватної ініціативи, анонсований та розповсюджений у партнерській мережі проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні» та в соцмережах.

Реалізація проекту має стати вдалим, навіть правильним, початком комплексної продуманої діяльності, не лише двох пілотних громад, як планувалося на початку, а й ще двох громад Івано-Франківщини з колосальними ресурсами місцевої спадщини. Команда проекту забезпечує необхідний інтелектуальний та творчий потенціал, а також належну експертну підтримку для успішного планування та креативних рішень у питаннях розвитку та гарантує, що його досвід може бути легко реплікований для інших новостворених ОТГ і не лише в Івано-Франківській області України.

Ініціатива «Демократія та розбудова громад через розуміння та розвиток місцевої спадщини» виконується фахівцями ГО «Агентство з розвитку приватної ініціативи» в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», що адмініструється Всеукраїнською Мережею ОПОРА й співфінансується Урядом Великої Британії через Посольство Великої Британії в Україні.

Контакти

  • ГО «Агентство з розвитку приватної ініціативи»
  • [email protected]
  • +38 0342 504605
  • http://arpi.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.