bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Можливості для підвищення конкурентоспроможності українських товарів та послуг обговорили у Полтаві
15.02.2018

Що потрібно зробити для досягнення позитивного іміджу України, конкурентоспроможності її економіки, як привабити іноземних інвесторів та потенційних споживачів до української продукції та ринку послуг? – про це говорилося під час чергового семінару-тренінгу «Реалізація вимог ЄС Щодо технічного регулювання в Україні (аграрний сектор, харчова промисловість, туризм)», що проходив у Полтаві 7–8 лютого 2018 року на базі Полтавського університету економіки і торгівлі.

Насамперед йшлося про можливості, які відкриває Угода про Асоціацію з ЄС для розвитку вітчизняного сільського господарства, виробництва харчової продукції та туризму. Запровадження технічного регулювання є запорукою виходу цих секторів на якісно новий рівень, але водночас потребує перегляду підходів до організації діяльності українських підприємств та організацій, відповідність їхньої продукції та послуг стандартам ЄС.

Увага учасників семінару зверталася на основні принципи функціонування системи технічного регулювання ЄС в зазначених сферах; порівнювалися системи стандартизації та метрології країн Європейського Союзу та України. Для європейського ринку безпечність продукції є принциповим аргументом. Але це досягається на завдяки жорсткому контролю з боку державних органів, а турботою підприємців про власну репутацію. Далі йшлося про можливості міжнародної технічної підтримки (МТП); грантові програми ЄС для розвитку малих та середніх підприємств (МСП) України; надавалися практичні інструменти щодо приведення до європейських стандартів в логістиці МСП.

Полтавщина – в першу чергу регіон з багатою історико-культурною спадщиною, старовинними ремеслами та мальовничою природою. Тому туризм є чи не найкращим інструментом для розвитку громад, який сприятиме піднесенню й інших сфер місцевої економіки – зазначали учасники семінару. Обговорюючи можливості створення агротуристичного кластеру на прикладі Миргородського району представники місцевих органів влади, науковці, підприємці, власники туристичних садиб визначали перелік ідей та проблем, які можуть вирішуватися зі створенням кластеру; яким чином має здійснюватися його промоція та якими мають бути відповідні рішення місцевої влади.

Загалом, попри наявні складнощі у процесі впровадження відповідних стандартів, недостатню обізнаність та брак досвіду співпраці з міжнародними інституціями, наявне розуміння того, що стандартизація, чітке дотримання правил та регламентів – це не примус, а скоріше прояв поваги до себе та потенційних партнерів. А посилення туристичного потенціалу регіонів у поєднанні з шанобливим ставленням до природних ресурсів та місцевих традицій дозволить подолати існуючі в світі стереотипи про Україну.

Наступні семінари в рамках проекту відбудуться у Чернігові та Львові. 

Проект «Посилення участі громадськості в реалізації вимог ЄС щодо технічного регулювання» реалізується Сіверським інститутом регіональних досліджень під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства за підтримки Європейського Союзу в межах грантового компоненту проекту «Громадська синергія».

Окремі думки, висловлені в матеріалах, є особистою позицією авторів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу.

Контакти

  • ГО “Сіверський інститут регіональних досліджень”
  • [email protected]
  • (093)7416292

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.