bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Активісти ОТГ на Запоріжжі розпочали створення нових громадських організацій
12.03.2018

Наприкінці лютого 2018 року завершився цикл тренінгів для представників запорізьких громад. Це перша частина річного проекту «Зміцнення демократичного врядування», що реалізується Запорізькою міською молодіжною громадською організацією «СТЕП». Навчальна програма об’єднала місцевих управлінців, представників комунальних закладів та активних мешканців, які бажають заснувати в своїх містах і селах дієві громадські організації. 

Навчання для натхнення

Загалом на цьому етапі проекту понад 50 учасників з ОТГ Запорізької області побували на тренінгах у Запоріжжі. Навчання складалось з двох послідовних тренінгових курсів. У листопаді та грудні представники місцевого самоврядування та працівники комунальних закладів ОТГ дізнались про перспективи співпраці з організаціями громадянського суспільства, визначили конкурентні переваги своїх громад, розглянули дієві моделі бюджету участі та особливості проектів розвитку. А в січні було сформовано нову групу учасників – з активістів, які планують створити нові або розвивати наявні громадські організації в своїх ОТГ. За підсумками відкритого конкурсу для участі тренінгів були обрані представники Берестівської, Веселівської, Воскресенської, Гуляйпільської, Комиш-Зорянської, Остриківської, Приморської, Чернігівської та Широківської громад. Упродовж шести зустрічей разом з тренерами вони працювали над темами лідерства та командоутворення, основами проектного менеджменту та фандрейзингу. Мотиваційною та корисною для майбутніх лідерів НУО виявилась і інтерактивна лекція про сучасні інструменти громадської участі, яку провела експертка Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гюнель Бабакішієва.

– Мотиваційний контекст є важливою складовою тренінгів, – переконаний експерт-консультант і тренер проекту Віталій Лисенко. – Ми вважаємо, що активні представники громад, які беруть участь у проекті, мають стати носіями нового світобачення і цілеспрямування для своїх земляків. Тому прагнемо не лише надати формальні знання з проектного менеджменту чи комунікацій. Насамперед ми намагаємось підвищити самооцінку і мотивацію наших учасників та учасниць, розширити їхній світогляд. Це має надати певного імпульсу й зацікавленості у тому, щоб життя у нових громадах ставало цікавішим, сучаснішим, більш якісним – тут і трішки поруч.

Навіщо громадам НГО?

Очевидно, що навіть наймотивованішим активістам непросто змінювати свої громади самотужки. Саме тому одне із завдань проекту «Зміцнення демократичного врядування» – згуртувати активних мешканців та сприяти розвитку НУО у малих містах і селах Запорізької області. Тим паче що громади й самі розуміють потребу в створенні дієвих осередків громадської активності.

– Про те, що в нашій громаді потрібно створити загальнорозвиткову громадську організацію, яка би реалізовувала інфраструктурні, освітні, культурно-мистецькі та інші проекти, ми говоримо вже майже рік, – ділиться Альона Синєпольська, учасниця проекту від Чернігівської селищної ОТГ. – Наразі маємо 30 офіційно зареєстрованих громадських організацій. «Живі» – лише 8. В основному це ветеранські, козацькі об’єднання. Вони з проектами не працюють. Але ж це безмежні можливості, які громада втрачає! Завдяки участі чернігівської команди в проекті «Зміцнення демократичного врядування» ми зрештою спромоглися окреслити сферу діяльності майбутньої ГО, обрати назву, визначитися з ідеями, які хочемо втілити, та з нашими ресурсами.

На створення нових НУО налаштовані й представники Берестівської, Гуляйпільської, Остриківської, Комиш-Зорянської громад. Нині вони обговорюють можливі напрями діяльності майбутніх організацій, працюють над їхніми статутними документами. Для більшості учасників це перший досвід такої діяльності. Щоб полегшити командам шлях від ініціативної групи до зареєстрованої НУО, консультаційну допомогу їм надає експертка проекту Надія Кузьмичова.

Від ідеї до проекту

Інше важливе завдання проекту – налагодження ефективної взаємодії між НГО та органами місцевого самоврядування. Зокрема, в такій співпраці команди громад мають підготувати власні ідеї, що вони планують реалізувати впродовж наступних місяців за сприяння ЗММГО «СТЕП» і місцевих рад. Мікро-гранти для найкращих проектів надасть фонд National Endowment for Democracy, за підтримки якого й реалізується проект «Зміцнення демократичного врядування».

– Ініціативна група учасників проекту «Єдина громада» (прим.: проект, що реалізується організаціями IREX і «ГУРТ» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку) подала заявку на створення в Гуляйполі платформи для вільного спілкування, щоб згуртувати населення для вирішення соціально значущих проблем, – розповідає учасниця від Гуляйпільської міської ОТГ Ірина Штепа. –  Але в процесі роботи над проектною заявкою виникло бажання створити громадську організацію, яка б і в подальшому могла сприяти розвитку громади. Тому ми подали заявку на участь у проекті «Зміцнення демократичного самоврядування», бо не мали досвіду щодо створення та реєстрації НУО, визначення мети та напрямків діяльності, формування партнерства і участі в розробці грантових заявок. Важливим моментом стала участь у проекті представників ОМС і громади – це вже певні кроки до взаємодії та партнерства…

На сьогодні учасниками та учасницями проекту вже запропоновано близько двадцяти ідей. Серед них – створення молодіжних рад і майданчиків для спілкування мешканців з представниками органів місцевого самоврядування, розвиток історико-патріотичних клубів, проведення дебатних турнірів, реалізація різних навчальних програм у громаді. Повний перелік пропозицій від громад буде відомий наприкінці березня, а вже в квітні розпочнеться підготовка до реалізації проектів-переможців. За задумом команди ЗММГО «СТЕП», мікро-гранти мають не лише підвищити мотивацію команд до якісної роботи, а й допомогти новоствореним НГО успішно розпочати свою діяльність. Окрім того, кожен з учасників команди зможе спробувати на практиці знання, отримані впродовж тренінгів.

Наразі ініціативні групи та діючі організації відкриті до співпраці та розраховують на місцеву підтримку, адже долучитись до майбутніх проектів можуть усі небайдужі мешканці громад.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.