bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Активісти підтримують реалізацію Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства
12.03.2018

1 березня 2018 року на засіданні Координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства у Волинській області, Ірина Гайдучик, керівник Волинського Інституту Права, представила результати діяльності експертної групи Асоціації сприяння самоорганізації населення щодо аналізу регіонального плану заходів з реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадського суспільства у 2017 році, діяльності Координаційної ради та реалізації завдань національної стратегії в регіональній програмі «Волинь. Громадський рух-2020». 

Всплеск громадської активності, який виник у зв’язку із Революцією Гідності, поставив перед громадським сектором та органами влади нові виклики та цілі. Так, органи влади, розуміючи силу громадської єдності, визначили пріоритетні завдання стосовно співпраці, в той час, як для громадського сектору важливо було не втратити своїх позицій і показати готовність до конструктивної та активної участі у створенні та розвитку державної та місцевої політики.

У відповідь на ці виклики у 2016 році була напрацьована та затверджена Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки, із амбітною метою «створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства, налагодження ефективної взаємодії громадськості з органами державної влади, органами місцевого самоврядування на засадах партнерства, забезпечення додаткових можливостей для реалізації та захисту прав і свобод людини та громадянина, задоволення суспільних інтересів з використанням різноманітних форм демократії участі, громадської ініціативи та самоорганізації».

На виконання мети та завдань Стратегії Указом Президента України для обласних державних адміністрацій було поставлене завдання утворити дорадчі органи з питань розвитку громадянського суспільства, розробити та забезпечити виконання регіональних цільових програм сприяння розвитку громадянського суспільства, розробити та затвердити план заходів на регіональному рівні щодо реалізації Національної стратегії. Основа кожного із завдань – активна громадська участь та обговорення.

Не виключенням у виконанні цих завдань стала й Волинська область. Так, розпорядженням голови облдержадміністрації у 2016 році утворено Координаційну раду сприяння розвитку громадянського суспільства, до складу якої на той час, увійшли 26 осіб із числа представників організацій громадського сектору та органів влади. Прийнятий був і план реалізації завдань Національної стратегії на 2017 рік. 

Завдання виконали і депутати обласної ради, прийнявши у 2016 році регіональну програму «Волинь. Громадський рух-2020».

З метою здійснення громадського супроводу реалізації завдань Національної стратегії на регіональних рівнях працює ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» за підтримки ПРООН в Україні. Партнером щодо діяльності у Волинській області стала ОМГО «Волинський Інститут Права».

За чотири місяці роботи на Волині вдалось утворити коаліцію із громадських організацій, які вирішили об’єднати зусилля та проаналізувати чимало регіональної інформації (заходів, діяльності, нормативних документів) та надати свої рекомендації стосовно підвищення результативності роботи із впровадження заходів для реалізації Національної стратегії.   

Зведені результати досліджень були презентовані на засіданні Координаційної ради, проте це лише маленькі результати великої роботи.

Довідково: громадський супровід реалізації на регіональному рівні Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки, затвердженої указом Президента України від 26.02.2016 № 68/2016 “Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні”, здійснюється в межах проекту “Громадський супровід реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки на регіональному рівні”, який за підтримки ПРООН реалізує ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» разом із партнерською громадською організацією «Одеський інститут соціальних технологій» та іншими організаціями громадянського суспільства, що діють в регіонах та на всеукраїнському рівні.

Контакти

  • Волинський інститут права
  • [email protected]
  • (0332) 78 59 65
  • https://www.facebook.com/VolynskyyInstytutPrava/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.