bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Через медійно-експертну кооперацію до покращення українсько-угорських взаємин
04.06.2018

Суттєвий брак діалогу між людьми, між засобами масової інформації – основні фактори, що останнім часом негативно впливають на українсько-угорські відносини. Цю прогалину намагалися заповнити під час п’ятиденного візиту в Україну 9 представників ЗМІ Угорщини. 

Перебування угорських журналістів в Україні 22-26 травня 2018 року стало можливим в рамках проекту «Посилення медійно-експертного виміру українсько-угорського порозуміння», ініційованого Радою зовнішньої політики «Українська призма» спільно з Громадською радою при МЗС України та Посольством України в Угорщині за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія».

«Основні культурні та цивілізаційні речі, що трапились з українським народом, політичною нацією, після початку агресії не стосуються надання особливих прав російськомовним жителям України. Йдеться про те, щоб кожна окрема людина, кожен громадянин України, кожна окрема громада в Україні досягала своїх інтересів та прав незалежно від використання тієї чи іншої мови», - зауважила перед угорськими учасниками зустрічі Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Плідною та цікавою була дискусія за участі експертів Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства і Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. На думку редактора Інтернет-видання «Європейська правда» Сергія Сидоренка, налагодження діалогу між людьми, між засобами масової інформації має сприяти налагодженню українсько-угорської комунікації. Крім того на зустрічі йшлося про військову агресію Росії на сході країни, анексію Криму та євроінтеграцію України. 

Про імідж Європи на російському телебаченні йшлося під час зустріч з представниками аналітичної групи «Гібридна війна» Українського кризового медіа-центру. «На цих трьох каналах (Перший канал, Росія-1, НТВ) Європа згадується щодня в негативному контексті 18 разів на день. Просто для порівняння, напій «Кока-Кола» за той же період і на тих же каналах згадувався 6 разів на день», - навів приклад результатів дослідження, проведеного аналітичною групою, її директор Олексій Макухін.

Під час перебування у м. Слов’янську Донецької області угорська делегація відвідала прес-центр Операції об’єднаних сил (ООС), де отримала інформацію про ситуацію в районі проведення ОСС, відбудоване дитяче відділення Донецької обласної психіатричної лікарні, реконструйовану Слов′янську теплову електростанцію, відновлений житловий будинок (м.Миколаївка). Про жахливі події, пов’язані з російською агресією, розповіли місцеві жителі.

Угорські журналісти вже почали висвітлювати отримані від візиту враження на своїх медіа-майданчиках. Започаткований формат кооперації між українською та угорською стороною має сприяти подоланню стереотипів сприйняття України в Угорщині та зміцненню добросусідських відносин між країнами.

Довідкова інформація: метою проекту «Посилення медійно-експертного виміру українсько-угорського порозуміння» є посилення рівня поінформованості представників медійної та експертної спільнот Угорщини щодо добросусідської політики України, відсутності дискримінаційних практик відносно національних меншин, а також євроінтеграційного та євроатлантичного поступу нашої держави.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на зустрічах, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково  відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

  • Рада зовнішньої політики «Українська призма»
  • [email protected]
  • 093 57 88 405
  • http://prismua.org/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.