bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Соціальні підприємства зародились у Чернігівському «гаражі ідей»
20.06.2018

Що таке соціальне підприємництво? Чим воно відрізняється від звичайного бізнесу і від благодійності? Які соціальні підприємства вже незабаром можуть змінити життя чернігівчан? Відповіді на ці запитання знайшли учасники «Гаража ідей» для соціального підприємництва, який відбувся в Чернігові 15 червня 2018 року.

Що таке «гараж ідей»

«Idea garages зараз відбуваються у 12 містах України. І нас щоразу запитують, до чого тут «гараж», - розповідає інформаційний менеджер проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» Леся Ярошенко. – Для бізнес-середовища це вже звичний метод командної роботи, мозковий штурм, який має на меті викристалізувати ідею. У США, на батьківщині іdea garages, гараж – це не просто «хатинка» для зберігання і ремонту авто. Це територія свободи і творчості.  Ми віримо, що ідеї соціальних підприємств, народжені в неформальній атмосфері наших «гаражів» незабаром стануть потужними агентами соціальної економіки».

Учасником заходу міг стати кожен охочий, хто вчасно заповнив анкету. У ній слід було пояснити, яка саме соціальна проблема тебе хвилює (наприклад, дозвілля дітей, працевлаштування людей з інвалідністю, переробка сміття, розвиток критичного мислення – будь-що), і що ти готовий зробити для її вирішення.

Понад сорок найбільш мотивованих чернігівчан потрапили на «гараж ідей». Вони познайомилися з тенденціями і зразками соціального бізнесу у світі та в Україні, поспілкувалися з керівником успішної пекарні ‘Good Bread from Good People’, у якій працюють люди з інтелектуальними особливостями.

Надихнувшись, учасники «гаража ідей» під керівництвом бізнес-тренера об’єдналися в команди і моделювали власні соціальні підприємства. Автори найбільш переконливих ідей отримали запрошення на хакатони.

Хто переміг у Чернігові

«Чернігівчани вразили жагою до нових знань, - ділиться враженнями Тетяна Левківська, керівниця проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу». На «гаражі» зібралося багато молоді, яка ще мало знає про соціальне підприємництво, але їм це цікаво і важливо зрозуміти як це працює. Були підприємці, яким хочеться принести соціальну складову в свій бізнес. Тижнем раніше ми проводили такий захід у Києві, там більшість людей прийшла з готовими соціальними підприємствами, щоб масштабувати їх або вивести на новий рівень. У Чернігові ж молодь готова починати з нуля, планувати, формувати команди. Запам’ятались ідеї громадського саду і креативного простору «Ремзавод».

«Ми хочемо створити творчий кластер, в якому об’єднаються  майстерні, коворкінг-простір, концертна зала, арт-кафе, освітні та дитячі студії, креативні агентства – як комерційні, так і соціальні, - діляться планами учасниці «гаража ідей» Тетяна Плескач і Тетяна Баклажова. – Навіщо? Щоб наші гості ставали культурно багатшими, освіченішими. У нас уже є простір – будівля клубу на території колишнього «Ремзаводу», домовленості з майбутніми орендарями і згуртована команда. Тепер учимося вести бізнес і шукаємо стартовий капітал. Заробляти будемо на орендній платі, кав’ярні, концертах, показах, виставах, змаганнях. 

«Соціальне підприємництво – дещо нове явище для Чернігівщини, - зазначила Наталія Дрозд, регіональний координатор проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» в Чернігівській області. Створення і подальший розвиток соціальних підприємств будуть сприяти вирішенню частини проблем суспільства».

«Гараж ідей» відбувся в межах проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект втілює консорціум із семи організацій громадянського суспільства України, Литви та Латвії на чолі з Українським форумом благодійників. 

Упродовж червня-липня 2018 року «гаражі ідей» відбудуться у 12 містах України. Регіональний партнер проекту в Чернігові – Центр «Доброчин».

Якщо ви хочете потрапити на «гараж ідей», знаходьте найближче до вас місто, заповнюйте анкету і чекайте на запрошення: http://www.socialbusiness.in.ua/index.php/novyny/podii-zakhody/anonsy/183-garage-idea-dlia-sotsialnoho-pidpryiemnytstva-yak-vyrishuvaty-sotsialni-problemy-biznes-metodamy

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.