bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Слов’янському відділі поліції пройшли заняття на тему «Забезпечення права на захист»
27.06.2018

Заняття з особовим складом підрозділу поліції провели представники Управління забезпечення прав людини Національної поліції в Донецькій області та Слов`янського бюро правової допомоги.

Право на захист належить до загальновизнаних принципів міжнародного права й розглядається як необхідна умова забезпечення права на справедливий судовий розгляд.

Під час занять було розглянуто алгоритм дій поліцейського при затриманні особи щодо якісного та повноцінного забезпечення права затриманого на отримання правової допомоги.

Увагу поліцейських було акцентовано на понятті «право на захист», а саме що воно включає в себе, а також на гарантії права затриманого, підозрюваного (обвинуваченого) на захист. 

Згідно із Законом України “Про безоплатну правову допомогу” право на безоплатну вторинну правову допомогу мають такі категорії осіб: особи, до яких застосовано адміністративне затримання; особи, до яких застосовано адміністративний арешт; особи, які затримані за підозрою у вчиненні злочину; особи, до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою. Така допомога надається протягом 72 годин з моменту затримання; особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

Кожного затриманого ознайомлюють з його правами під особистий підпис. Так, кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз’яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника (частина четверта статті 29 Конституції України).

Про арешт або затримання людини має бути негайно повідомлено родичів заарештованого чи затриманого.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України).

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.