bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Найпереконливіші ідеї соціального підприємництва у Житомирі
16.07.2018

50 учасників «гаражів ідей» придумали, як вирішити найгостріші соціальні проблеми бізнес-методами. Таку можливість створив проект «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» за підтримки Європейського Союзу. 

Профорієнтація для молоді, підробіток для школярів, працевлаштування соціально незахищених людей, озеленення міста, пошиття одягу для дітей з інвалідністю і робота матерям, діти яких потребують особливого догляду – такі соціальні проблеми найбільше турбують житомирян  - 50-х учасників «гаража ідей» для соціального підприємництва. 10 липня 2018 року вони придумали, як вирішити ці проблеми бізнес-методами. Таку можливість створив проект «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу», який фінансово підтримує Європейський Союз.

За допомоги бізнес-тренера учасники заходу об’єдналися в команди, розробили ідеї соціальних підприємств і представили їх на пітчингу. Автори п’яти найпереконливіших задумів соціального бізнесу отримали запрошення на дводенний хакатон, щоб розвинути ідеї у бізнес-моделі.

Молодіжний простір “Орієнтир”  - профорієнтація молоді. Командапроекту створить сайт для професійної орієнтації; організує цікаві лекції школярам від представників бізнесу,  екскурсії на підприємства з майстер-класами на місцях. Це допоможе молоді на власні очі побачити професії, свідомо обрати          справу життя. У ініціативної групи вже є приміщення і фахівці. Підприємство зароблятиме на внесках бізнесу, який платитиме за популяризацію своєї справи і допомогу в доборі майбутніх фахівців.  

Grazy Party” - організація свят школярами. Майбутня агенція надаватиме комплексні послуги: проводитиме тематичні вечірки, квести, конкурси, - або окремі елементи: оформлення, пошук ідеального місця для свята. Це дасть змогу підліткам заробляти у вільний від навчання час, а їхнім батькам подарує спокійне дозвілля. Батьки зможуть не перейматися, чим зайняти тінейджера на вихідних, після уроків, на канікулах. У майбутньої івент-агенції вже є ініціативна група, таланти, місце зібрання, креативні ідеї і завжди гарний настрій, яким готові ділитися. Шукають стартовий капітал і обладнане приміщення.

«Кафе-велопрокат» під гаслом «Не ходи голодний - котися сюди на велосипеді». Заклад громадського харчування, де будуть працювати незахищені верстви населення. Тут же вони отримуватимуть недорогі гарячі обіди. У команди проекту вже є досвід ведення бізнесу, а саме кав’ярень. Потрібне приміщення і стартовий капітал. Заробляти планують на прокаті велосипедів та на продажі страв.          

«Сад на Дніпрі» - екскурсії, арт-об’єкти, заходи на баржі, продаж саджанців, органічне кафе задля озеленення міста. Автори – учасники соціального проекту “Мільйон дерев”, вже висадили 2000 багаторічних рослин. Щоб запустити зелений бізнес, їм потрібен стартовий капітал і баржа на Дніпрі.           

Ательє “Я мама” – пошиття одягу для дітей з інвалідністю. Команда проекту хоче залучити до роботи 20 працівниць. П’ять із них зможуть працювати вдома – це матері діток з інвалідністю групи А, тобто таких, які не можуть самі про себе подбати, ходити до дитсадка або школи і потребують постійного догляду. Авторка ідеї вважає, що підприємство зможе приносити прибуток, якщо вдасться знайти приміщення з суттєвою знижкою за оренду.

«Ми ретельно добирали учасників: анонсували подію не лише у фейсбуці, а й особисто запрошували соціально активних містян, розвішували афіші в міській та районні радах, офісах громадських організацій, робили розсилку по ОТГ області та безпосередньо анонсували подію на заходах, які проходили в місті. Переконаний, що на Україну чекає бум підприємництва. Ми маємо велику кількість ініціативних і талановитих людей. Не вистачає першої підтримки і успішних маленьких історій, на які можуть орієнтуватися початківці. «Гаражі ідей» - це не просто можливість дізнатися про соціальне підприємництво, а й проговорити свою ідею, почути критику і підтримку. Моя ідея-фаворит – “Grazy Party”, організація свят школярами. Мені вона здається найбільш життєздатною з точки зору доступності ресурсів, можливого попиту та кваліфікації і активності авторів. Це може бути хороший старт для них у світі підприємництва», - прокоментував регіональний координатор заходу Михайло Псюк, керівник Центру розвитку та стратегічних комунікацій Житомирського державного технологічного університету.

Житомирський Idea Garage – одинадцятий (після Києва, Чернігова, Кропивницького, Херсона, Черкас, Кривого Рогу, Запоріжжя, Луцька, Чернівців і Рівного) із дванадцяти заходів, на яких можна озвучити проблему, яка тебе хвилює, запропонувати бізнес-ідею для її вирішення, сформулювати місію, продукт, шляхи монетизації, необхідні ресурси і отримати консультацію бізнес-тренера. Методика «світове кафе», за якою проходить практична частина, дозволяє працювати в командах, отримувати відгуки і поради інших учасників.

«Гараж ідей» - базовий формат навчальних заходів проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект втілює консорціум із семи організацій громадянського суспільства України, Литви та Латвії на чолі з Українським форумом благодійників. Регіональний партнер проекту – Житомирський державний технологічний університет.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.