bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як уникнути трудового рабства
30.01.2020

Питанням запобігання торгівлі людьми був присвячений семінар-тренінг, який відбувся 29 січня у правовому клубі «PRAVOKATOR» (Харків). Його учасниками стали студенти низки вишів «першої столиці».

Багато хто досі вважає, що жертвами торгівлі людьми стають тільки люди бідні та малограмотні. Втім, правозахисники та правоохоронці в один голос стверджують, що попасти у павутиння сучасного рабства може будь-хто. І на сьогоднішній день, коли кордони стали більш відкритими, українці частіше страждають від трудового рабства. Як же цього уникнути?

Саме питанням запобігання торгівлі людьми був присвячений семінар-тренінг, який відбувся 29 січня у правовому клубі «PRAVOKATOR» (Харків). Його учасниками стали студенти низки вишів «першої столиці».

В якості тренера виступив голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», фундатор громадської платформи «Тренінговий центр прав людини» Юрій Чумак. Правник провів з юнаками та дівчатами заняття, в ході якого були розглянуті наступні питання:

- причини трудової міграції;

- ознаки та види торгівлі людьми;

- як розрізнити торгівлю людьми від інших правопорушень;

- відповідальність за торгівлю людьми;

- рекомендації щодо того, як уникнути трудового рабства.

Ю. Чумак порадив обов’язково дізнаватися якомога більше інформації стосовно запропонованої вакансії за кордоном або в іншому регіоні України, мати з собою паперові та скан-копії паспорта та решти документів, заздалегідь занотувати контакти посольства чи консульства України в країні призначення, а також правоохоронних органів і профільних правозахисних організацій. Бажано хоча б у мінімальному обсязі вивчити іноземну мову. Добре також підготувати якусь кодову фразу, яку, в разі небезпеки, навіть перебуваючи під контролем «рабовласників», можна буде промовити за телефоном родичам в Україні, що означатиме для них сигнал «SOS» та необхідність бити на сполох.

Перед підписанням договору з роботодавцем необхідно проконсультуватися з фаховим правником. Для цього можна звернутися до юристів, які працюють у системі державної безоплатної правової допомоги.

Наостанок тренер поділився контактами єдиного контакт-центру БПД (0 800 213 103), безкоштовної національної гарячої лінії з запобігання торгівлі людьми, що адмініструється за підтримки Міжнародної організації з міграції в Україні (527 та 0 800 505 501) та цілодобової телефонної лінії організації «Ла Страда – Україна» (116-123 та 0 800 500 35).

Як зазначила студентка Ірина Маркова, знання та навички, одержані під час навчального заходу, поповнили її правовий арсенал та стануть надійним запобіжником щодо потрапляння в ситуації трудового рабства. Мало того, ті, хто пройшли семінар-тренінг, обов’язково поділяться отриманою інформацією з родичами та друзями.

Зауважимо, що захід було проведено в рамках ініціативи Чугуївської правозахисної групи «Системне забезпечення правових потреб місцевих територіальних громад Харківщини та

Станично-Луганського району Луганської області», що реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.