bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стягнено середній заробіток на користь учасника АТО за весь час затримки розрахунку при звільненні
28.01.2021

В рамках проекту «Забезпечення комплексної правової допомоги та інформаційної підтримки особам та  учасникам  антитерористичної операції на території Чугуївського та Печенізького  районів» юристами Чугуївської правозахисної групи надано вторинну правову допомогу військовослужбовцю.

Звернувшись до Чугуївської правозахисної групи військовослужбовець, учасник антитерористичної операції, зазначив, що на час звільнення з військової служби не отримав грошової компенсації за невикористані календарні дні додаткової відпустки як учасник бойових дій. Така компенсація була виплачена військовослужбовцю із затримкою у 152 календарних дні, на підставі Рішення Харківського окружного адміністративного суду.

Вважаючи таку затримку протиправною військовослужбовець звернувся за консультацією до наших юристів. Ознайомившись із матеріалами юристами Чугуївської правозахисної групи були виявлено, що вказана затримка порушує права військовослужбовця передбачені ст. ст. 47, 116, ч.2 ст. 117 КЗпП України.

Юристи зазначають:

«Відповідно до ч.2 ст. 117 КЗпП України, він має право на отримання середнього заробітку за весь час затримки виплати компенсації за не використанні дні додаткової відпустки, як учаснику бойових дій, з огляду на таке.

Відповідно до статті 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу.

За приписами статті 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану нею суму».

На підставі вищевикладеного, юристами Чугуївської правозахисної групи складено адміністративний позов від імені військовослужбовця до Військової частини А4104 про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Так, 21.01.2021 року Харківський окружний адміністративний суд* задовольнив адміністративний позов учасника антитерористичної операції до Військової частини про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, визнавши протиправною бездіяльність щодо ненарахування та невиплати військовослужбовцю середнього заробітку (грошового забезпечення) за весь час затримки розрахунку при звільненні та зобов`язавши  нарахувати та виплатити середній заробіток (грошового забезпечення) за весь час затримки розрахунку при звільненні.

 

*https://reyestr.court.gov.ua/Review/94324533

 

**«Ця публікація отримала фінансову підтримку від GlobeSave, некомерційної організації штату Орегон Сполучених штатів Америки»

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.