bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Панікувати, молитись, збирати на ЗСУ: що відбувається в локальних українських пабліках?
26.09.2022

дисклеймер

Інформаційна стійкість громад має вкрай важливе значення для української протидії окупантам. Як зазначається на сайті Центру національного спротиву, російська пропагандистська машина працює на нашому інформаційному просторі роками. Ворог поширює дезінформацію, панічні настрої, намагається впливати на політичний порядок денний, працює на поляризацію українського суспільства. Саме тому місцевим активістам, представникам органів місцевого самоврядування варто звернути увагу на те, що відбувається в їх локальних інформаційних просторах.

Команда ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» останні шість місяців фокусувалась на аналізі публікацій, що поширювались з початку повномасштабного вторгнення у 509 місцевих пабліках у Facebook та Telegram. Всього дослідженням було охоплено 230 сільських та селищних громад у 23 регіонах (окрім Луганської області, територія якої знаходилась під тимчасовою окупацією та інтенсивними обстрілами). Експертами аналізувались не стільки офіційні пабліки органів місцевого самоврядування, скільки найбільш популярні в громаді (зі значною кількістю підписників).

Основна увага дослідників зверталась на присутність в локальних пабліках корисної для жителів громад інформації, зокрема, щодо: правил поведінки при обстрілах, методів фільтрації води, облаштування укриття, цифрової безпеки, ініціатив з допомоги ВПО, державних програм підтримки тощо. Експерти також звертали увагу на вкиди дезінформації, основною метою яких було поширення паніки та дискредитація ЗСУ.

Якими темами живуть локальні пабліки?

Тематика війни не була домінуючою в локальних пабліках, хоча їй приділялась достатня увага. Адміністратори пабліків публікували переважно інформацію щодо ситуації на фронті, втрат ворога, історії бійців ЗСУ, повідомлення про загиблих героїв, збір коштів та речей для ЗСУ та ВПО. Варто зауважити, що в окремих громадах Закарпатської області, особливо прикордонних, про війну практично не згадується.

Найбільш популярними публікаціями були обговорення локальних новин, оголошення, обговорення політичних подій тощо. Значною також є присутність емоційних коментарів, в яких ширяться панічні настрої, а також молитви за мир та перемогу.

Експертами також були виявлено поширення в пабліках громад поширення дезінформації щодо продажу українським політичним керівництвом західної зброї. Також часто можна було зустріти публікації щодо звинуваченні ЗСУ в недостатньо ефективному захисті території України. Поширювалась така інформація в коментарях та переважно із закритих аккаунтів. Позитивним є те, що користувачі практично не реагували на подібного роду дезінформацію. Але, за спостереженнями нашої дослідницької групи, рівень інформаційних інтервенцій ворога в пабліки невеликих громад є значно меншим ніж у пабліки великих міст, де кількість підписників є значно вищою.

В пабліках громад західних регіонів України активно обговорювалась церковна тематика, зокрема, протести жителів проти московського патріархату.

Заслуговує на увагу те, що в групах громад вкрай мало уваги приділяється тематиці безпеки громадян в умовах війни. У пабліках 7 громад із 230 на постійній основі розміщувалась важлива та корисна інформація.

Експертна група працювала над тим, щоб виправити цю ситуацію. Нами, зокрема, було поширено 1,5 тис. публікацій різної спрямованості. Це, зокрема, інструкції щодо правил поведінки при обстрілах, рекомендації щодо облаштування укриття, телефони довіри для отримання психологічної допомоги, інформація щодо поточних програм державної та міжнародної підтримки, правила інформаційної безпеки тощо. Особлива увага приділялась поширенню патріотичної інформації, особливо в періоди, коли ворог окупував нові території, або коли йшла хвиля дезінформації щодо продажу закордонного озброєння. У якості протидії, експерти проєкту поширювали відео та фото, на яких зображена робота західної техніки, або поширювались відео від  захисників України. Однією з наших задач було поширення корисної інформації від перевірених джерел, яка допоможе врятувати життя та здоров’я громадян в умовах війни.

В цілому місцевим радам, громадським організаціям, активістам, адміністраторам локальних пабліків доцільно звернути більше уваги на питання інформаційної безпеки та спротиву окупанту на рівні громад. Інформування жителів про важливість інформаційної гігієни та отримання інформації виключно з офіційних джерел. Вкрай актуальним є поширення чітких інструкцій щодо правил поведінки в небезпечних ситуаціях. Ця інформація в достатній кількості присутня на сайтах державних органів та інституцій. Головне – користуватись нею та доносити її до максимальної кількості українців.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.