bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Всесвітній день здоров’я презентація посібника «Як бібліотекам зробити свої громади здоровішими?»
07.04.2023

Неінфекційні хвороби (НІЗ) та їхні фактори ризику є одним із головних викликів ХХІ століття. Смертність від п’яти основних неінфекційних хвороб, а саме від серцево-судинних захворювань, діабету, раку, хронічних обструктивних захворювань легень та психічних розладів становить майже 84% всіх випадків смертності в Україні. Війна також негативно впливає на людський потенціал України, здоров’я громадян суттєво погіршується, а сукупно — це здатність країни проживати війну, працювати, перемагати, відновлювати зруйноване.

Серед публічних інституцій, які мають вплив на формування поведінки українців, недооціненими лишаються бібліотеки. Бібліотека в громаді — чи не єдиний публічний просвітницький простір, який має ресурси для комунікації та впливу на мешканців громади. Книги, простір для проведення заходів, можливість запрошувати до співпраці спеціалістів дає змогу бібліотекам стати лідерами просвіти в громадському здоров’ї.

«Бібліотеки можуть відіграти дуже потужну роль, якщо бібліотекарі стануть носіями знань про здорові звички, про підтримку та самопідтримку, про першу психологічну допомогу. Головне, щоб громади максимально інтегрували бібліотеки до реалізації своїх програм, робили їх інформаційними, комунікаційними та підтримуючими майданчиками. Це зменшить соціальну напругу, допоможе відкрити більше внутрішніх ресурсів для розвитку життєстійких громад», - Тамара Сухенко, співзасновниця благодійного фонду “Бібліотечна країна”, соціальний психолог.

«У бібліотеках є можливість розміщувати постери, оголошення надавачів послуг охорони здоров’я або місцевих фітнес-центрів, обладнувати невеликі «куточки здоров’я», де можна поміряти тиск або рівень цукру в крові. Для сільських громад із поганим транспортним сполученням і складнощами дістатися до місця надання медичних послуг, приміщення бібліотек можуть стати місцями прийому лікарів, коли вони приїжджають у село. У проєкті «Здорові бібліотеки» ми тільки почали розкривати потенціал бібліотек у напрямку промоції здоров’я і, сподіваюся, ще знайдемо багато можливостей, які роблять населення нашої країни більш здоровим та обізнаним із питань здоров’я», - Марина Брага, координаторка з питань комунікації зі зміни поведінки, Україно-швейцарський проєкт «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні».

Довідник “Як бібліотекам зробити свої громади здоровішими?” складено за досвідом впровадження благодійним фондом «Бібліотечна країна» компонента «Охорона здоров’я через бібліотеки та літературу» в рамках реалізації Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» впродовж 2022 року. Деталі https://livelibrary.com.ua/category/healthy-libraries-ukraine/

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.