bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Куріння кальяну шкідливе, а тому заборонене у приміщеннях кафе та ресторанів
04.05.2023

Ресторатори, громадські діячі, лікарі та політики зібралися, щоб нагадати про важливість дотримання бездимного законодавства.

Як відомо, в Україні діє повна заборона на куріння кальянів, тютюнових виробів, електронних пристроїв для куріння у приміщеннях кафе, барів та ресторанів. Такі правила схвалює більшість громадян (понад 86% згідно з опитуванням КМІС), а за даними моніторингу, 80% підприємців дотримуються закону. Втім у закладах, які порушують закон, саме куріння кальянів становить питому вагу порушень.

«З 2012 року Україна зробила серйозний поступ у відстоюванні права на бездимне повітря, ухвалені закони наближають нас до Європи. Важливе завдання Парламенту і моє особисто — не допустити відкату у політиці збереження здоров’я нації, а продовжити впевнений і поступальний рух», — підкреслив народний депутат Володимир В’ятрович.

Своє слово на підтримку бездимних і здорових просторів кафе та ресторанів на круглому столі виcловили активні діячі галузі:  Володимир Каплун, співвласник мережі ресторанів грузинської кухні «Ахалі», Дмитро Савчук, власник ресторану «Стара Ворохта», Юрій Назарук, співвласник холдингу емоцій «Fest!»

«Вся мережа закладів дотримується вимог закону, і навіть у випадку змін, для нас нічого не зміниться, бо вільний від тютюнового диму простір — елемент наших переконань. Як власник водночас освітнього бізнесу, ми навчаємо дітей бути щасливими. Одна із навичок — це вести здоровий спосіб життя. Що ми можемо робити, не як поліція, а як підприємці, громадяни — це впливати, створюючи здорові простори, промотуючи здоровий спосіб життя»,  — акцентував  співвласник холдингу емоцій «Fest!» Юрій Назарук.

Володимир Каплун висловив позицію, що при повному усуненні кальянів із закладів громадського харчування бізнес не зазнає збитків: «важливо, щоб заборона була повною і для усіх. На доходи це не вплине, а кальянщики стануть здоровішими».

Дмитро Савчук, ресторан якого розташований в Карпатах підкреслив, що у культурі роботи з відвідувачами закладів Україна пішла далі, ніж низка країн Європи. «Ми не куримо у закладах ні сигарети, ні вейпи, ні кальяни. Взагалі курити серед чистого повітря Карпат виглядає блюзнірством».

До промоції вільних від тютюнового диму і кальянів кафе долучилисяМарічка Падалко, телеведуча та громадська активістка:

«Заборона на куріння посприяла тому, що кафе, бари та ресторани стали повсякденним місцем для проведення дозвілля та зустрічей, українці перестали приходити туди лише з особливої нагоди. Це була найбільша  інвестиція в ресторанний бізнес, адже його двері відкрилися для всіх», наголосила  телеведуча та громадська активістка Марічка Падалко

Лікар Отто Стойка підкреслив, що курячи кальян, людина вдихає не лише тютюнову суміш, але й продукти згоряння вугілля та чадний газ. Отто Стойка наголосив, що важливо змінювати культуру і приємно, що ресторатори — наші партнери це розуміють.

Додаткову інформацію про шкоду кальянів надала Наталія Гриб, фахівець із профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Олег Кобельков, керівник відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Департаменту захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби, нагадав, що вже відновлено контроль за дотриманням заборони куріння у приміщеннях кафе, барів, ресторанів, а з 11 липня набудуть чинності посилені штрафні санкції.

«Безпечного куріння не існує. Дим кальяну становить серйозну загрозу для здоровʼя людей. Дотримання заборони куріння в приміщеннях кафе, барів, ресторанів захищає здоровʼя як відвідувачів, так і працівників, робочий день яких часто становить 10-12 годин. Турбота про здоровʼя людей — це внесок у відновлення людського капіталу України для перемоги», — підсумував  Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

Переглянути запис обговорення можна на каналі Укрінформу.

Скаргу на куріння у забороненому Законом місці можна подати в електронний спосіб навіть з мобільного телефону. Також це можна легко зробити через сервіс Центру громадського здоров’я України прямо з вашого телефону.

Як відомо, куріння кальяну із тютюном викликає нікотинову залежність. ВООЗ наголошує: 1 година куріння кальяну дорівнює 100 викуреним сигаретам. У процесі до організму людини потрапляють значно вищі рівні монооксиду вуглецю (чадного газу), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування з можливими запамороченнями (а іноді, навіть смерті).

Організатор:

ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

Для додаткової інформації

Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.