bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відновлення надання соціальних послуг у звільнених громадах Херсонської області
17.07.2023

Коли почалася війна, здається, що більшість українців стали соціально-незахищеними верствами населення. Люди втратили житло, роботу, змушені були поїхати з рідного дому… Це величезний виклик для державної системи та громадських організацій соціального направлення. 

В сільських громадах деокупованої частини Херсонської області, не дивлячись на всі зусилля місцевої влади, ситуація стабільно складна - сільські ради втратили частину професійних кадрів, наявні приміщення та навіть застаріле комп’ютерне обладнання постраждали від обстрілів і грабунків окупантів, доходи місцевих бюджетів не дозволяють швидко вирішити всі накопичені роками проблеми та змінити ситуацію у сфері надання соціальних послуг на краще.

Команда громадської організації “Білозерський центр регіонального розвитку” планує долучитись до відновлення надання соціальних послуг у звільнених громадах Херсонської області та об’єднати зусилля разом з місцевою владою, щоб допомагати людям, які опинилися у складних життєвих ситуаціях. З цією метою розпочинаємо реалізацію нового проєкту, який отримав підтримку Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

На початку року наша команда реалізувала проєкт для підтримки ЦНАПів та облаштування укриттів у п’яти деокупованих громадах Херсонської області - Білозерській, Чорнобаївській, Дар’ївській, Станіславській та Музиківській. Тоді ми провели масштабну оцінку потреб, як серед працівників місцевих адміністрацій, так і серед звичайних людей, які продовжують жити в громадах. Кожен озвучив, що ситуація з наданням соціальних послуг ускладнилась. Збільшилась кількість людей, які потребують додаткового догляду та участі соціальних працівників - погіршився стан здоров’я тяжкохворих, через відсутність під час окупації належного медичного догляду; люди похилого віку залишилися вдома самі, бо їхні діти тікали за закордон від обстрілів та окупації; родини людей з інвалідністю втратили джерела доходів для покриття регулярних видатків на медичні засоби. Скільки складних життєвих історій ми почули. Хоча працівники місцевих адміністрацій теж не в найкращому становищі - величезне психологічне навантаження, стрес, збільшена кількість клієнтів, волонтерська діяльність в гуманітарних штабах, зміна законодавства та вимог…” - розповідає заступниця голови правління організації Катерина Оксенюк.   

Дійсно у фокусі цього проєкту надавачі та отримувачі соціальних послуг. 

В кожній з партнерських громад працюють служби у справах дітей та відділи соціального захисту, які кожного дня приймають людей, надають послуги та опрацьовують безліч документів. В рамках проєкту кожна громада отримає додаткове комп’ютерне обладнання і службовий смартфон для створення гарячої лінії для надання консультацій населенню. Для працівників служби у справах дітей буде проведена серія навчань психологічного направлення, щодо роботи з родинами в складних життєвих обставинах, щодо основ соціальної роботи та перенаправлення.

Через війну і плинність кадрів соціальні функції в громадах часто виконують люди без відповідної освіти, але з величезним бажанням допомагати та покликанням серця. Для більш ефективної роботи, їм бракує специфічних знань та навичок. Тому їх підготовка та технічне оснащення теж у фокусі нашої діяльності” - каже Катерина Оксенюк.

Напряму працюватимемо з соціальними працівниками, які здійснюють догляд вдома. Вони виконують функції і психолога, і кухаря, і постачальника продуктів, і спеціаліста з першої медичної допомоги… Дуже багато роботи в ризикованих умовах  за невелику заробітну плату. Тому для ефективної організації їх роботи плануємо забезпечити їх службовими планшетами з павербанками та електровелосипедами. 

Якщо ви дасте мені зручний транспорт, то здійсниться моя мрія. Ви не уявляєте, як важко крутити педалі, обвішавши мій старенький велосипед з усіх сторін пакетами з гуманітарною допомогою та ліками. Я вже на людину не схожа, більше на верблюда” - з посмішкою поділилась наболілим Наталія Григорівна, соціальний працівник з Дар’ївської громади під час презентації проєкту. 

Обладнання буде закуплено для 20 соціальних працівників п’яти сільських громад Херсонщини. Також працівники пройдуть відповідне навчання щодо комп’ютерної грамотності, безпеки в інтернеті, перевірки інформації. 

В Музиківській громаді поки лише один соціальний працівник. Але ми вже довго говоримо, що необхідно шукати фахівця для обслуговування людей Східненського старостинського округу. Впевнені, що цей проєкт та технічна допомога допоможуть нам знайти відповідну людину та охопити своєю увагою людей в селах Східне та Загорянівка“ - поділилась планами на майбутнє Ірина Шнирук, керівниця ЦНАПу в Музиківській громаді під час презентації проєкту. 

Проєкт має ще багато різних складових та завдань - це і психологічна підтримка працівників адміністрацій, і підготовка тематичних спецвипусків місцевої газети “Придніпровська зірка”, і створення довідника перенаправлення… Проєкт триватиме до грудня 2023 року, тому команда точно реалізує все заплановане.

Минулого тижня вже відбулися круглі столи-презентації проєкту начальникам військових адміністрацій, керівникам соціальних служб та соціальним працівникам партнерських громад. Розповіли про заплановані заходи, технічну допомогу та звітну інформацію, які плануємо збирати. 

Розуміємо, що це лише початок, але сподіваємось, що робота соціальних працівників в громадах стане легшою - закуповувати продукти та ліки, доставляти гуманітарну допомогу, вислухати та підтримати кожного. Також це можливість для кожної громади, об’єднатися та зробити позитивну зміну в житті людей” - підбила підсумки Катерина Оксенюк.

 

Підготувала Погрібна Людмила

 

Проєкт “Відновлення надання соціальних послуг у звільнених громадах Херсонської області” реалізується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.