bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Будуємо зв’язки. Проєкт з управління конфліктами у Полтавській області
27.07.2023

У Полтавській області вже кілька місяців поспіль триває реалізація проєкту «Створення та підтримка системи управління конфліктами та кризами у місцях компактного проживання переселенців в громадах Полтавської області», що реалізується у межах програми «Громадянська служба миру» GIZ за фінансової підтримки Уряду Німеччини.

Завдяки успішній співпраці з Координаційною радою з питань взаємодії з міжнародними гуманітарними, донорськими організаціями та проєктами міжнародної технічної допомоги, які опікуються питаннями ВПО, що діє під головуванням заступника начальника Полтавської ОВА Олексія Бруслика, під час першої фази реалізації проєкту проведено 24 фокус-групові дослідження. Їх учасниками стали внутрішньо переміщені особи та місцеві мешканці 12 пілотних громад - Решетилівської, Гадяцької, Глобинської, Опішнянської, Шишацької, Диканської, Зіньківської, Терешківської, Горішньоплавненської, Хорольської, Лубенської та Миргородської.

За результатами спілкування з респондентами фасилітатори діалогів сформували перелік конфліктів та місць напруги, що виникають внаслідок переселення внутрішньо переміщених осіб до приймаючих громад. Найбільш гострі теми у населених пунктах Полтавської області, що стають простором для зародження непорозуміння і, як наслідок – конфліктів, є:

- питання недостатньої кількості і зростання вартості житла (в тому числі – і проблеми, які виникають через розміщення ВПО в місцях компактного проживання в комунальних закладах освіти);

- боротьба за вакансії на ринку праці і небажання власників підприємств та організацій брати на роботу переселенців;

- використання в повсякденному житті та при отриманні послуг російської мови і бар’єри, сформовані за рахунок стереотипних уявлень щодо її вивчення й застосування в побуті;

- недостатня діалогова практика та комунікація (в основному, через відсутність місць і приводів для зустрічей, спільних тем для спілкування);

- надання й отримання гуманітарної допомоги не всім категоріям населення, які проживають в громадах.

«Ми не очікували, що питання відсутності вільних вакансій у нашій громаді, які відповідають спеціальностям і фаху тих ВПО, що до нас переїхали - може стати місцем напруги з місцевими мешканцями», - ділиться враженнями від результатів фокус-груп начальник Управління соціального захисту населення Зіньківської міської територіальної громади Віктор Півень. «А ще побачили, що у працівників міської ради, які працюють у посиленому режимі через повномасштабне вторгнення -  запит на тренінги і навчання щодо запобігання і протидії професійному та емоційному вигоранню. І той стан, в якому перебувають люди в громаді зараз – емоційно нестійкий, спонукає до швидкого виснаження та дрібних конфліктів при наданні послуг їх отримувачам. Тепер розуміємо, над чим працювати».

Розгорнуті результати досліджень з рекомендаціями щодо подолання існуючих вогнищ напруги та усунення їх в майбутньому у вигляді аналітичної записки передано до Полтавської обласної військової адміністрації, а експертами під час другої фази проекту розпочато проведення інтеграційно-адаптаційних заходів. Так, фасилітатори діалогів для кожної громади за запитами учасників фокус-груп напрацювали відповідні пропозиції щодо реагування на ситуації, що склалися. У Терешківській та Опішнянській громадах такими заходами стали толоки із створення «просторів зустрічей» - місць для проведення спільних подій та спілкування ВПО і місцевого населення під відкритим небом.  Реалізація цих ініціатив дозволила налагодити комунікацію та порозуміння через участь у спільній справі і можливостям, що виникли як наслідок цієї діяльності. «Я навіть і не знав, що із піддонів можна робити такі вуличні меблі. Тепер тут можна буде посидіти разом увечері і поговорити між собою. А ще це буде зручним місцем для очікування біля сільської ради», - говорить Юрій, який переїхав до Терешківської громади рік тому з Харкова.

У Шишацькій та Решетилівській громадах було проведено інтеграційно-адаптаційні заходи для дітей і дорослих. Поки малеча знайомилася між собою, малювала і грала в цікаві ігри, їхні батьки працювали з експертами над відповідями на «висячі питання», формуючи власне бачення подальшого життя у середовищі порозуміння. «Я давно мрію навчати дітей малювати, є членкинею Національної спілки художників України. Через війну довелося переїхати до Шишацької громади з Харкова. Радію, що зараз є можливість проводити такий майстер-клас для місцевих діток і тих, хто втратив житло та мріє про повернення додому. Вони малюють свої мрії, обговорюють їх разом і знаходять перші спільні теми для подальшого спілкування», - ділиться своїми враженнями Ольга, яка проживає у дачному будинку с. Покровське Шишацької громади вже другий рік.

Окрім інтеграційно-адаптаційних заходів та подолання існуючих напруг, ще одним із важливих напрямків роботи проекту в Полтавській області є створення мережі діалогових посередників з числа представників органів місцевого самоврядування, які працюють з ВПО. Тому для бажаючих проведено дводенний онлайн-тренінг «Діалог у громаді: Як говорити і домовлятися про незручні речі». Учасники та учасниці заходу познайомилися із техніками спілкування для ефективного вирішення конфліктів, отримали практичні навички з побудови діалогу в громаді, відпрацювали інструменти забезпечення взаєморозуміння, співпраці та комунікацію з ВПО й місцевим населенням задля подальшого миробудування.

«Дякую за нові знання та навички. У своїй роботі ми постійно стикаємося з різними ситуаціями, які потребують такого втручання і вміння шукати компроміс, тож це буде в нагоді», - таким відгуком за результатами участі у тренінгу поділилася Леся Ільїна, начальниця  відділу соціального захисту населення Гадяцької міської ради.

Проєкт «Створення та підтримка системи управління конфліктами та кризами у місцях компактного проживання переселенців у Полтавській області» здійснюється  у межах програми «Громадянська служба миру» GIZ за фінансової підтримки Уряду Німеччини.

Контакти

  • Олег Овчаренко

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.