bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку активістів вчили боротися з емоційним вигоранням
14.08.2023

«Як ви уявляєте емоційне вигорання?» Із такого питання почалася зустріч із психоемоційної підтримки для представників інститутів громадянського суспільства Волині. Професійна психологиня Надія Бруяка допомагала учасникам і учасницям не лише розібратися в собі, а й навчала, як допомагати іншим.

Нині про емоційне вигорання чули напевно всі і мало не кожен другий знає, що воно таке із власного досвіду. Якщо у вас доволі монотонна робота, пов’язана з людьми та постійним спілкуванням (не кажучи вже про стреси), то ви точно в групі ризику. Чи не весь громадський сектор у червоній зоні. 

Тож, щоб продовжувати змінювати світ і допомагати людям – потрібно вміти себе збирати докупи. Одним із головних елементів цього є стабілізація. Існує чимало вправ для цього. Є такі, що не потребують якихось спеціальних умов, пристроїв і надзусиль. Одну з них – заземлення, вивчили учасники тренінгу. Для того, щоб її виконати потрібно сісти на стільчик (диван, крісло, лавку…) спершись на спинку та тримаючи обидві ступні на підлозі, точніше впершись ними в підлогу. Таким чином, каже психогиня, людина заземляється п’ятьма точками: дві ступні, дві сідниці та спина. Ця нехитра вправа не є панацеєєю і не зможе вас на 100% заспокоїти в стресовій ситуації, однак – вона є чудовим способом стабілізуватися. Тобто, її потрібно робити регулярно перед потенційним стресом, наприклад, складною розмовою. Таким чином буде значно легше контролювати свій емоційний стан і наслідки стресу будуть значно меншими.

 

А от коли вже сталося неминуче, то тут допоможе медитація. Одну з медитативних практик Надія продемонструвала учасникам.

«Ці практики, які ми тут вчимо, вони не є універсальними для кожного. На одних вони справляють ефект, а іншим потрібно шукати “свою» вправу». Також потрібно пам’ятати правило: щоб допомогти комусь – спочатку потрібно подбати про себе», – розповідає тренерка.

 

Ще один не менш важливий етап, який розглянули під час зустрічі – діагностування. Представники громадського сектору навчилися виявляти симптоми емційного вигорання.

 

 

«Таке навчання корисне не тільки для самих учасників, – розповідає Орися Терещук, менеджерка проєктів Волинського Інстуту Права, який організував цю зустріч, – а й для їхніх команд. Люди тут отримали навички, які допоможуть їм розпізнавати емоційне вигорання в своїх колег. Звісно ж, що професійні психологи значно ефективніше зможуть пропрацювати проблему, але з отриманими тут знаннями учасники вмітимуть повертати в ресурс членів своїх організації, які цього потребують».

Окрім практики була й теорія. Немало уваги приділили питанню стресу. Зокрема, учасники дізналися, що він не завжди шкідливий і навіть може зміцнити людину (Ви теж тут згадали Ніцше: «Все що не вбиває нас – робить сильнішими»?). 

 

«Завдяки цій зустрічі зрозумів, що маю над чим працювати в ментальному сенсі. Дуже сподобалася медитація і буду це практикувати, щоб долати стресові ситуації. Сьогодні зрозумів, що стрес – це те над чим потрібно працювати», – ділиться учасник тренінгу Микола.

 

Багато користі винесли для себе всі учасники та учасниці. Для декого це було мало не одкровенням: «Це мабуть найкращий психологічний тренінг, на якому я була, а я щойно з чотириденного приїхала, але це не до порівняння. Дуже класно, що Волинський Інститут Права організував такий тренінг. Зараз, завдяки цій зустрічі, я настільки в ресурсі, що готова цим ділитися», – розповідає Ірина, яка також взяла участь в заході.

 


Зустріч відбулася в рамках проєкту Київський Діалог: Створення в українських регіонах соціального капіталу для громадських ініціатив, орієнтованих на реформи, що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

Контакти

  • https://t.me/VIPLutsk

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.